The Lost Garden of Heligan

The Lost Garden of Heligan

De geschiedenis van The Lost Garden of Heligan gaat terug tot in 1600. Door de verschillende bewoners van het landgoed werden er zaken aan de tuin toegevoegd of werden er de nodige veranderingen aangebracht, zo ging dat eenmaal met verschillende generaties die op een dergelijke estate woonden. Arbeid was in lang vervlogen tijden voor de upperclass geen probleem, geld was er voldoende om een hele reeks tuinlieden in leven te houden.

Bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog kwam daar verandering in. De manschappen verdwenen in het leger en het laatste waar men aan dacht was het onderhoud van de tuin. Ook de periode tussen de twee wereldoorlogen hielp niet aan de rijkdom van de gemiddelde Engelsman mee, waarna er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook weer een periode van verwaarlozing volgde.

Dan is de natuur genadeloos: gazons worden door bramen en brandnetels overgenomen en sommige aanplant slaat op hol. Rhododendron en Prunus laurocerasus zijn berucht en binnen de kortste keren is er van de contouren van een tuin weinig meer over.

Tim Smit en de wederopbloei van The Lost Garden of Heligan

Dat was de toestand waarin Tim Smit, afkomstig van een Engelse moeder en een Hollandse vader, de tuin aantrof. Zelf als muziekproducer – onder meer van Pink Floyd – uitgewerkt, ontdekte hij tijdens een zwerftocht het verwaarloosde landgoed. Door een ongebreideld enthousiasme en een uitgekiend marketingplan wist hij de gelden los te krijgen om deze tuin weer aan de vergetelheid te onttrekken.

Bomen, die zich spontaan overal hadden uitgezaaid – meer dan 1500 ton aan hout kwam hierbij vrij – moesten worden verwijderd, net als de deken van laurier die de tuin in een ijzeren beklemming hield. Onder die deken kwam menige botanische rariteit te voorschijn, soms nog in verrassend goede staat. Aan de hand van oude plannen en onderzoek ter plaatse werd het oorspronkelijke padenstelsel weer in ere hersteld, net als verschillende bouwwerken.

De resultaten mogen er zijn en opnieuw dankzij een uitgekiende marketingstrategie is deze tuin uitgegroeid tot één van de belangrijkste toeristische attracties, die echter ook voor de fervente tuinliefhebbers het nodige heeft te bieden!

Scroll naar top