Jane Austen reis: Pride & Prejudice

6-daagse Jane Austen reis met tuinen en cultuur per touringcar

Bezoek de mooiste tuinen van het Peak District met Garden Tours

Eerder volgden we de voetsporen van Jane Austen in Hampshire en Kent. Nu is het de beurt aan het Peak District, het decor van haar meest geliefde roman ‘Pride and Prejudice’. Niet alleen vervulde deze streek in de roman een prominente rol, ook tijdens de verschillende verfilmingen werd veelvuldig gebruik gemaakt van locaties in deze schitterende streek. Karin Quint (auteur van Het Engeland van Jane Austen) en kunsthistorica – tuinenexpert Marieke Schröder-Bouman weten hier alles van en vertellen daar ook graag over! Los hiervan is dit gebied met zijn fabuleuze landschap, maar ook met zijn huizen en tuinen onvergelijkbaar met welk andere streek dan ook.

In 2017 is het tweehonderd jaar geleden dat Jane Austen overleed en dat wordt in Engeland op grootse wijze herdacht. Voor ons een reden om een hele bijzondere Jane Austen reis samen te stellen. Met prachtige Engelse landhuizen en tuinen en speciale activiteiten als een gekostumeerd diner en een Surprise Avond geheel in het thema van deze Jane Austen reis. Neemt u uw historisch kostuum mee?! (of iets feestelijks)

TuinenHotelDagprogrammaPrijzenInbegrepenOpstapplaatsen

Landhuizen en Tuinen

Tijdens de Jane Austen reis bezoeken we de volgende huizen en tuinen:

Burghley House and Garden

Het interieur van Burghley House vormt in Pride and Prejudice 2005 het decor voor Rosings, het huis van Mr Darcy’s vreselijke tante Lady Catherine de Bourgh. Het is een indrukwekkend landhuis uit de bloeitijd van de 16de eeuwse Tudorperiode. Door de eeuwen heen hebben de Markiezen van Exeter een ongekende kunstcollectie aangelegd. Dit gaat u bewonderen in de 18 statievertrekken. Bij het huis veel rozen en buxus vormknipwerk maar ook moderne beelden en waterarchitectuur. Het omringende park is van de beroemde (landschaps)architect Capability Brown.

Teigh Old Rectory

De oude pastorie naast het kerkje in het gehucht Teigh speelt een rol in de meest beroemde verfilming van Pride and Prejudice, namelijk die van 1995 met Colin Firth als Mr Darcy. Het is in de serie de pastorie van de potsierlijke dominee Mr Collins. En dit zou geen echte Pride and Prejudice-reis zijn, als we niet even een kijkje zouden nemen in de kamer waar Mr Darcy zijn eerste aanzoek aan Elizabeth Bennet deed. We krijgen hier thee met scones geserveerd.

Lyme Park

Ook Lyme Park komt in bovengenoemde BBC serie voor. Namelijk als Pemberley, het huis van Mr Darcy. De tuin voor het huis levert de onvergetelijke scene op van een doorweekte Mr Darcy die Elizabeth Bennet tegen het lijf loopt… U bezoekt het mooi gemeubileerde huis dat zes eeuwen lang het bezit was van de invloedrijke familie Leigh. Na de tweede wereldoorlog droeg de familie het landgoed over aan de National Trust.  Uit de 19de eeuw dateren de formele “Dutch Garden”, de “Edwardian Rose Garden” en de imposante maar ook elegante oranjerie met victoriaanse kleurige bloembedden ernaast.

Haddon Hall

Haddon Hall ademt een middeleeuwse sfeer uit met eikenhouten lambriseringen en grote openhaarden. Het werd twee keer voor Jane Austen verfilmingen gebruikt. Het is omgeven door oude rozensoorten, mooi gecombineerd met clematis. Het terras met fraaie fontein is omgeven door vele roze tot paars bloeiende vaste planten.
De topiary – (ofwel buxus in vorm geknipt) liefhebber vind er groene “kunstwerken” èn een Elisabeth Knopentuin.

Chatsworth

Chatsworth heeft de allure van een paleis met schitterend gedecoreerde zalen en kunst, al vanaf de 16de eeuw verzameld door de familie Cavendish, graven van Devonshire en nog steeds de bewoners van dit “palace of the Peak”. Het interieur en exterieur van Chatsworth is in twee verfilmingen gebruikt als het landhuis van Mr Darcy namelijk voor Pride and Prejudice 2005 en in Death comes to Pemberley. De tuinen zitten vol verrassingen zoals de immense watercascade met tempel, het strak geknipte doolhof, de rotstuin en de Willow Tree fontein. Het park is in de 18de eeuw ontworpen door Capability Brown. De meeste kassen van toen zijn nog steeds in gebruik voor druiven, perziken en camelia.

Stoneleigh Abbey

Het barokke zandstenen landhuis is door de familie Leigh bewoond van 1561 tot 1990. In dit huis logeerden Jane met haar moeder en haar zus Cassandra gedurende hun vakantie in augustus 1806. U krijgt een Jane Austen rondleiding door een in Austenstijl gekostumeerde gids. De tuin en het park werden in 1809 ontworpen door de beroemde landschapsarchitect Humphry Repton en heeft prachtige doorkijkjes. De oranjerie ligt direct aan de rivier de Avon en is nu een tearoom.

Warwick Castle

Warwick Castle stond ook op het programma van Jane Austen om te bezoeken in 1806!
Het 11de eeuwse kasteel was in Janes tijd nog het huis van de graven van Warwick.
In het rijk gemeubileerde en gedecoreerde kasteel ervaar je vroegere tijden heel overtuigend. U ziet en hoort “de bewoners” converseren en musiceren in de verschillende sfeervolle kamers. Het kasteel heeft een imposante wapenhal en een kapel. Rond de oranjerie zijn mooie bloemen borders, een victoriaanse rozentuin, topiary en een pauwentuin. Dagelijks zijn er historische optredens van allerlei aard.

Bakewell

Het oude marktstadje Bakewell is mooi aan de rivier de Wye gelegen. De bewoners van het stadje willen u graag laten geloven dat Jane Austen er in het Rutland Arms Hotel zou hebben gelogeerd en er inspiratie op deed voor de passages in Pride and Prejudice die zich afspelen in The Peak District. Uw tijd hier kunt u besteden in de leuke winkeltjes van Bakewell, een bezoekje aan het “Old House Museum” of smullen van de “Bakewell Pudding” bij een bakkertje.

Hotel

Nottingham Belfry in Notthingham.

Dagprogramma

 • 1e dag: Overtocht Stena Line.
 • 2e dag: Burghley Huis en Tuin, Theigh Old Rectory.
 • 3e dag: Lyme Park, Haddon Hall & surprise-avond.
 • 4e dag: Chatsworth, Bakewell & Gekostumeerd diner.
 • 5e dag: Stoneleigh Abbey, Warwick Castle.
 • 6e dag: Thuiskomst.

Volgorde kan wisselen
Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
17 juni (za t/m do) € 735,-
29 juni (do t/m di) € 765,-
Toeslag 1-persoonskamer € 90,-
Toeslag 1-persoonshut € 50,-
Toeslag Comfort Class hut* € 32,-
*Comfort Class hutten zijn hutten met
beneden bedden.

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Reisleiding van Marieke Schröder en Karin Quint.
 • Overtocht per Stena Line Hoek van Holland – Harwich v.v. inclusief maaltijden.
 • Drie nachten verblijf in het genoemde hotel op basis van halfpension.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op £ 120,-.
 • Lunches geschat op £ 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen

 • 16:00: Amersfoort
 • 16:45: Utrecht Lunetten
 • 18:30: Hoek van Holland
Unfortunately, no places are available on this tour at the moment