Bom Jesus do Monte

Bom Jesus do Monte

De massieve stenen trap van Bom Jesus do Monte en de beide kerktorens erboven domineren het zicht op het oosten van Braga. Het is natuurlijk weer iets anders om op een tuinreis ook een ‘boetedoeningstrap’ te bezoeken maar Bom Jesus do Monte is ook een bijzonder voorbeeld van 18e-eeuwse landschapsarchitectuur en ook wel een beetje een voorbeeld van mooie snoeivorm in buxus en Camellia.

Foto door Raul Lieberwirth

De aanleg van Bom Jesus do Monte

In 1722 gaf Dom Rodrigo de Moura Teles opdracht, bij zijn inwijding tot Aartsbisschop van Braga, tot de aanleg van deze stenen trap, als een bijzondere manier om de tombe van Bom Jesus bovenop de heuvel te naderen. In 1725 was het eerste gedeelte klaar, maar de Aarstbisschop stierf in 1728 en het enorme project werd pas tussen 1784 en 1811 afgemaakt door Carlos Amarante; hij was destijds een van de beste architecten in Noord-Portugal en hij herbouwde ook de in zeer slechte staat verkerende Heilige Plaats en maakte er een monumentale, neoklassieke kerk van.

Meer lezen over de tuinen die we bezoeken?

[mc4wp_form id=”132″]

De klim naar boven

De trap van Bom Jesus do Monte, een zg. Escadaria, bestaat uit treden die zigzag de heuvel opgaan. De klim naar boven was niet voor de zwakkeren en sinds 1882 is er een door waterkracht aangestuurd spoorlijntje om de pelgrims direct naar boven te transporteren. De passagiers sparen op die manier dan wel hun knieën maar missen ook de bijzondere ervaring van het naar boven lopen (dan wel kruipen) en zo nu en dan even pauzeren bij een van de kapelletjes die de 14 ‘haltes’ van deze ‘kruisgang’ markeren; bijna levensgrote figuren verbeelden de reis die gemaakt wordt. Het 2e deel van de trap is veel steiler en de witte muren kunnen op een zonnige dag oogverblindend zijn. Water’rills’ worden geflankeerd door granieten pilaren en hier geeft het een extra dimensie door het geluid en het licht.

Vijf zintuigen en drie deugden

Bij het naar boven kijken zie je eigenlijk alleen maar het kriskras door elkaar lopen van de trap en aan weerszijden de vormsnoei van Camellia en buxus. Dit deel van de ‘opgang’ is gewijd aan de vijf zintuigen en zij worden verbeeld in mooie muurfonteinen. Bijbelse figuren markeren het eind van ieder terrasvormige stuk. (Als je nog niet moe bent, denk dan even aan de pelgrims die deze ‘opgang’ op hun knieën doen/deden….). Het laatste gedeelte van de trap is gewijd aan de 3 deugden: Geloof, Hoop en Liefde. Oorspronkelijk stond de tombe van Bom Jesus hier boven maar nu is het een afgevlakt stuk met een pelikaan die twee baby’s met zijn eigen bloed voedt. De hellingen erboven zijn volgeplant met buxus in snoeivorm. Het vroeg 20e-eeuwse romantische park boven is een geliefde plek voor de bewoners van Braga op zonnige, zondagmiddagse uitjes.

Op de hoogte blijven van onze tuinreizen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Scroll naar top