Tuinen van Mien Ruys

Tuinen van Mien Ruys

De tuinen van Mien Ruys hebben veel betekend voor de ontwikkeling van het Nederlandse tuinieren. Menig hedendaags ontwerper zegt, door haar geïnspireerd te zijn. Ze was niet alleen de voorloper op het gebied van nieuwe materialen. Ook was zij degene die het gebruik van vaste planten in de tuin propageerde.

Het nieuwe vaste planten boek van Mien Ruys

Haar boek ‘Het nieuwe vaste planten boek‘ bleek een standaardwerk. Het mocht in geen enkele boekenkast van welke tuinliefhebber dan ook ontbreken. De bijnaam ‘Bielzen Mien’ wijst op het gegeven, dat zij de eerste was die spoorbielzen in de tuinen ging gebruiken. Ook was zij de ‘uitvindster’ van de grindtegel, die daarna in ontelbare tuinen gebruikt ging worden.

Met het noemen van alleen deze wapenfeiten doen we de waarheid echter geweld aan. Zij ging namelijk in de eerste plaats voor een herkenbaar ontwerp in haar volkomen eigen stijl. Mien Ruys bleek een visionair, die tuinen realiseerde die het gehele jaar aantrekkelijk bleken. Nog steeds bestaat een aantal tuinen, die door haar zijn ontworpen. Die tuinen lijken moeiteloos de tand des tijds te weerstaan.

Ontwerp van de tuinen van Mien Ruys

Dat geldt vanzelfsprekend ook voor de Tuinen van Mien Ruys! Op een terrein van twee en een halve hectare krijgt de bezoeker een overzicht van de Nederlandse tuinarchitectuur sinds 1925. Het geheel is verdeeld over dertig verschillende tuinen. Voorjaarsbeplanting met oneindig veel bolgewassen, zomer borders en herfstbloei. Verwilderingstuinen of tuinen met rechte strakke lijnen: alle typen tuinen zijn aanwezig. Er is dus voor iedereen wat om te bewonderen!

Monumentenstatus

De tuinen van Mien Ruys zijn zo waardevol voor Nederlands tuinieren, dat Stichting Tuinen Mien Ruys zich heeft ingezet om de tuinen van Mien Ruys de monumentenstatus te geven. Het doel is om deze bijzondere en historische tuinen te beschermen en in stand te houden. Alleen de meest bijzondere tuinen van vijftig jaar en ouder kunnen zo een status krijgen. De Stichting Tuinen Mien Ruys kreeg in het in 2004 en 2014 voor elkaar om verschillende tuinen van de bijhorende monumentenstatus te voorzien!

Bent u een echte tuinliefhebber?

Vul het formulier in en ontvang de gratis flyer via email. In de flyer staat een kort overzicht van ons reisprogramma in 2021. Gaat u mee de mooiste tuinen van Europa bewonderen?

Flyer 2021
Scroll naar top