Tresco Abbey Garden

Tresco Abbey Garden

De Tresco Abbey Garden op het Engelse eilandje Tresco is misschien de meest afgelegen tuin van Europa, hoewel de Engelsen zich niet graag tot Europa rekenen. Natuurlijk — er zijn ook tuinen op Sicilië en op Jersey, maar dat zijn eilanden met een luchthaven, en daarom per moderne manier van vervoer te bereiken. Naar Tresco kun je alleen met een bootje.

Een kosmopolitische dagexcursie naar de Tresco Abbey Garden

Tresco, een van de Scilly eilanden ligt ongeveer 30 mijl van het vasteland, waardoor het bezoek aan Tresco Abbey Garden een dagexcursie is. De beplanting van Tresco Abbey Garden is verbazend. De planten komen van alle wereldstreken van Chili tot Birma en van Nieuw-Zeeland tot Zuid-Afrika. Kosmopolitisch zou je zo’n beplanting kunnen noemen, of, als je onaardig zou willen zijn, een ratjetoe. Maar wel een spectaculaire ratjetoe, met metershoge agave’s en pauwblauw bloeiende puya’s.

Vier seizoenen in bloei

Het eiland Tresco kent weinig uitgesproken seizoenen: de zomer- en de wintertemperatuur liggen dicht bij elkaar. Dat heeft tot gevolg dat er zowel ’s zomers als ’s winters bijna evenveel planten in bloei staan. Hartje winter staan er nog altijd zo’n driehonderd planten in bloei.

Een subtropische kas zonder glazen dak

De tuinen bestaan uit drie terrassen die rondom de ruïnes van een abdij zijn aangelegd. Het bovenste terras is het droogst; daar vind je planten uit Zuid-Afrika en Australië. Op het laagste terras, dat minder door de zeewind wordt geteisterd, groeien planten uit Nieuw-Zeeland en Brazilië. Als je de tuin in een paar woorden zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: een subtropische kas, maar dan zonder glazen dak.

Bent u een echte tuinliefhebber?

Vul het formulier in en ontvang de gratis flyer via email. In de flyer staat een kort overzicht van ons reisprogramma in 2021. Gaat u mee de mooiste tuinen van Europa bewonderen?

Flyer 2021
Scroll naar top