U bent hier: Home » Tuinen » Tuinen van Bomarzo

Over de tuinen van Bomarzo

De tuinen van Bomarzo zijn gesitueerd in een ‘Sacro Bosco’, een heilig bos, net buiten het plaatsje Bomarzo. In dit bos staan echter bijzondere beelden, die deze plek tot ver over de grens bekendheid hebben geschonken. Hercules, Pegasus, Neptunus, honden, draken, konijnen of een reuzenschildpad… Het versterkt alleen maar de uitstraling van dit eeuwenoude bos dat vele bezoekers heeft verwonderd maar ook geïnspireerd. Zoals de Nederlandse schrijfster Hella Haasse die hier ooit een verhaal aan wijdde, dat daarna door vele scholieren werd gelezen.

De erfenis van Pier Francesco Orsini

Waar dit allemaal aan te danken is? In de 16e eeuw erfde de vermogende Pier Francesco Orsini dit stuk land. Hij wilde hier ter nagedachtenis aan zijn overleden geliefde een tuin aanleggen, mede om zijn gebroken hart langzaam te laten genezen. In 1552 opende het park zijn poorten voor het publiek voor een reis langs mythologische figuren en beelden die waren ontsproten aan de fantasie van Orsini en zijn ontwerpers. Later raakte het park in verval en werd het zelfs gesloten voor het publiek.

De heropleving van de Tuinen van Bomarzo

Eeuwen later, in de jaren van de vorige eeuw, werd de beeldencollectie herontdekt, nu voor een groot gedeelte bedekt met mos en overwoekerd door onkruid. Dit vergrootte trouwens alleen maar de aantrekkingskracht. Het park werd weer begaanbaar gemaakt en daar waar nodig verdwenen verwilderde bomen, heesters en ander groen. Daarna bleek het opnieuw een bron van inspiratie voor menig kunstenaar, zoals bijvoorbeeld Salvador Dali. Die inspiratie duurt tot de dag van vandaag voort.

Nog even genieten van de zon in de mooiste tuinen?Bekijk hier onze nazomerreizen