Isola Bella

Isola Bella

De barokke tuin Isola Bella is een fenomeen op zich. Ooit was dit alleen maar een kale rots zonder enige noemenswaardige beplanting: ondenkbaar voor diegenen, die deze tuin nu bezoeken. Al in 1032, meer dan drie en een halve eeuw geleden, gaf Graaf Carlo Borromeo de opdracht tot het bouwen van het imposante paleis en bijpassende tuinen. De graaf heeft het project nooit afgezien: onder leiding van de broer en de zoon van de graaf werd het werk aan zowel de tuin als aan het paleis aan het eind van diezelfde eeuw in grote lijnen afgerond. Een klein legertje werklui, maar ook kunstenaars en bouwkundige vormgevers werden hiervoor ingezet.

Meer lezen over de tuinen die we bezoeken?

[mc4wp_form id=”132″]

Isola Bella en Isola Madre

Nog steeds zijn de beide eilanden – Isola Bella en Isola Madre in eigendom van het geslacht Borromeo Arrese. Daarom worden ze dan ook eveneens aangeduid als de Borromese eilanden. Dit spectaculaire geheel is sindsdien bezocht door ontelbare aantallen bewonderaars. Deze lopen uiteen van gewone dagtoeristen tot Koninklijke bezoekers, maar ook tuinhistorici en botanici komen in deze tuin volop aan hun trekken.

Over water heen en onder grotten door voor de tuinen van Isola Bella

Isola Bella kan alleen maar bereikt worden per boot en als u het eiland nadert, lijkt het wel of het eiland zelf eveneens een groot schip is: een opdracht die de vormgevers ooit hadden meegekregen en waaraan ze volledig geslaagd zijn! Eenmaal vaste voet aan wal gezet moet de bezoeker een serie onderaardse grotten passeren, voordat hij de tuinen zelf betreedt. Deze grotten zijn bekleed met kiezelmozaïeken en schelpen.

Tuinterrassen met marmeren balustraden en standbeelden

Het grootste deel van de tuinen bevindt zich op tien verschillende terrassen, elk op een verschillend niveau. Veel van deze terrassen zijn omzoomd door marmeren balustraden en beplanting wordt hier afgewisseld door standbeelden en ornamenten. Vanaf het paleis loopt de hoofdas, afbuigend naar zuidelijke richting.

Vier parterres

Voordat er via de terrassen afgedaald wordt naar de zee, is de tuin hier onderverdeeld is vier parterres. Ooit bestonden deze louter uit gazon, maar nu heeft dit plaats gemaakt voor een afwisselende Mediterrane beplanting. Olearia, Myrthus en andere exoten zijn hier tot forse hoogte uitgegroeid en zorgen hier voor schaduw.

Op de hoogte blijven van onze tuinreizen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief
Scroll naar top