Het Lake District & Beatrix Potter

Waarom deze Beatrix Potter tour? Zonder Beatrix Potter zou het Lake District in Engeland niet zijn zoals het nu is. Al in haar jeugd ging ze vaak naar Schotland en later naar het Lake District, waar zij de dieren in de natuur observeerde en ze daarna tekende. Ze haalde haar inspiratie uit het prachtige landschap, waarvan we wel kunnen zeggen dat het één van de mooiste landschappen van Engeland is. Het Lake District staat sinds 2017 op de Unesco-Werelderfgoedlijst. Het landschap is bergachtig en heeft vele mooie meren, waardoor het een populair gebied is om te wandelen.

Belangrijk: We wijzen u erop dat vanaf 1 oktober 2021 een paspoort nodig is om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Waarom de Beatrix Potter Tour?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
OmschrijvingReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Beatrix Potter tour

Beatrix Potter was 36 jaar toen haar eerste boekje verscheen. De boekjes van Pieter Konijn, Poekie Poes en Josefien Kwebbeleend zijn nu nog net zo populair als in haar tijd. Maar ze deed meer dan kinderboekjes schrijven en tekenen. Ze ging schapen fokken, raszuivere Herdwicks, en won jarenlang alle prijzen die er maar te winnen waren. Bovendien werd ze een felle campagnevoerder op het gebied van lokaal natuurbehoud. Rond 1900 maakte zij zich zorgen om dit prachtige landschap. Projectontwikkelaars wilden er maar al te graag huizen en fabrieken bouwen. Door de jaren heen kocht Beatrix steeds kleine stukken grond van het geld dat zij verdiende met het schrijven van kinderboeken. Nadat haar verloofde in 1905 overleed kocht ze de boerderij Hill Top in Sawrey in het Lake District. Hier schreef en tekende ze voortaan haar boekjes.

National Trust

Beatrix Potter werkte nauw samen met de National Trust. Zij hielp hen om land te verwerven en boerderijen te beheren met het oog op langdurig behoud. Toen Beatrix in 1943 stierf, liet ze veertien boerderijen, twintig huizen en 1640 hectare grond aan de National Trust na. Hierdoor werd het landschap en de natuur van het Lake District behouden.

De boerderijen zijn ook nu nog steeds in werking en worden nog steeds beheerd door de National Trust-pachtboeren, in overeenstemming met haar wensen. Haar conserveringswerkzaamheden worden nog altijd voortgezet om het voor altijd en iedereen speciaal te houden. We komen haar tijdens deze Beatrix Potter tour tegen in haar zo geliefde Lake District. We maken er boottochten, we rijden in een stoomtrein, bezoeken prachtige tuinen en genieten van het mooie landschap.

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: overtocht IJmuiden-Newcastle, DFDS Seaways.
 • 2e dag: Dalemain House & Gardens, Keswick en de Castlerigg Steencirkel.
 • 3e dag: Hill Top, Hawkshead, Brantwood huis & tuin per boot.
 • 4e dag: Gresgarth, Levens Hall huis & tuin, Lowther Castle & Gardens.
 • 5e dag: Holker Hall huis & tuin, Bowness on Windermere, rit per stoomtrein en tochtje per boot.
 • 6e dag: Hutton in the Forest Home & Garden.
 • 7e dag: Thuiskomst.

Tuinen

Dalemain House & Gardens

Een verdedigingstoren die ooit werd gebouwd in de 12e eeuw was het begin van Dalemain. Daar herinnert weinig meer aan in de tuin, die door de huidige eigenaresse is veranderd in een heuse ‘Pantswoman’s Garden’, zoals de Engelsen dat zo mooi noemen. Aandacht dus voor een grote verscheidenheid aan soorten. Wel gebleven uit het verleden is een ‘knot garden’, een zogenaamde knopentuin. Ook oud: de boomgaard, waarin historische appelrassen staan, die verder nauwelijks elders meer gevonden worden. Ook zorgde de schoonmoeder van de huidige eigenaresse voor de collectie van meer dan 100 verschillende oude rozen. In de ‘Wild Garden’ staan talloze verborgen botanische schatten in een natuurlijke omgeving. Daar zorgen de prachtige ‘blue poppies’ (Mecanopsis betonicifolia) elk jaar voor een wonderschoon effect. 

Castlerigg Stone Circle

In het Verenigd Koninkrijk zijn honderden ‘Stone Circles’ te vinden. Deze werden tussen 3300 en 900 jaar voor Christus volgens megalithische traditie aangelegd. De cirkel die zich vlakbij het plaatsje Keswick bevindt, is zonder twijfel één van de mooiste, ook al vanwege het formidabele decor van het omringende heuvelland van Cumbria. De mare gaat rond, dat het niet mogelijk is om het juiste aantal stenen hier te tellen. Daar zit een grond van waarheid in, want door erosie tussen de stenen – onder meer veroorzaakt door bezoekers – verschijnen er telkens nieuwe stenen aan de oppervlakte.   

Hill Top Farm

Dit is de plaats waar de beroemde schrijfster Beatrix Potter leefde. Hier tekende en illustreerde zij haar boeken, waarin alle beroemde dierenfiguren een belangrijke rol speelden. Toch woonde ze hier nooit fulltime, want ze beschouwde Hill Top Farm als een poppenhuis op ware grootte. Hier bracht ze al haar verworven schatten onder, hier vond ze inspiratie. Het huis wordt door een leuke cottagetuin omringd en verder van het huis af begon het tijdloze boerenland. Mrs. Potter heeft zich tot het uiterste ingespannen om het karakter van het Lake District te behouden. Zo kocht ze boerderijen en land met behulp van de inkomsten die ze met het schrijven van haar beroemde boeken verdiende. Ook werkte ze volop en intens samen met de National Trust, die zich altijd heeft ingespannen om het karakter van het Lake district te behouden.    

Brantwood

Deze tuin wordt bereikt na een idyllische boottocht over een van de talloze meren die Cumbria rijk is. Brantwood is de schepping van John Ruskin, professor in Oxford en begenadigd kunstschilder die in de 19e eeuw hier leefde en werkte. In de tuin zijn door hem 8 tuinkamers ingericht, elk met een ander thema. Daarin liet hij zich onder andere door schrijver Dante inspireren. Hier is ook een collectie van louter Britse varens te vinden. Het uitzicht dat de bezoeker heeft vanaf de tuin over het meer is nauwelijks te overtreffen!  

Gresgarth Hall

Bewoonster van dit fraaie landhuis is Arabella Lennox-Boyd, gerenommeerd tuinontwerpster van beroep en bekend schrijfster van menig tuinboek. Dat alles maakt ze in haar tuin moeiteloos waar, want dit is een privé tuin zoals je een dergelijke tuin op deze locatie verwacht. Een grotendeels informele aanplant die uitermate natuurlijk overkomt en een weldoordacht beplantingsplan met optimale effecten zorgt voor een bijzonder bezoek!

Lees meer over Gresgarth Hall

Levens Hall huis & tuin

Deze tuin wordt al sinds jaar en dag door liefhebbers bezocht en lijkt net zo bij Cumbria te horen als de onvermijdelijke meren. In deze tuin gaat het enkel en alleen om vormsnoei. De meest uiteenlopende vormen zijn hier in taxus uitgevoerd en deze zorgen voor uitermate bijzondere effecten. De grondslag voor deze tuin werd al in 1694 gelegd door de hoofdtuinman van Koning James II, Guillaume Beaumont. Natuurlijk is hier nog meer te zien dan alleen deze enorme taxusvormen, maar het is wel zo dat deze ‘topiary’ de absolute hoofdrol voor zich opeist!   

Lowther Castle & Gardens

Dit kasteel werd ooit gebouwd in de 18e eeuw. Tot aan de Tweede Wereldoorlog werd het kasteel bewoond door verschillende generatie van de graven van Lonsdale. Ook de tuinen werden tot dan minutieus bijgehouden en oogstten bij alle bezoekers door de eeuwen heen bewondering. In 1940 werd het geheel gevorderd door de overheid en voor militaire doeleinden, onder meer als oefenterrein gebruikt. De familie kreeg het landgoed in 1954 in zwaar verwaarloosde en beschadigde staat terug. Restauraties waren door geldgebrek uitgesloten, de overheid accepteerde het landgoed ook niet als gift van de familie. Daarom werd het dak verwijderd en was het officieel een ruïne, waar onder meer varkens en vleeskuikens werden gehouden…..In 2011 opende het kasteel echter weer de poorten voor bezoekers na een restauratie die 9 miljoen pond kostte. Vanaf het jaar 2000 werd er echter ook gewerkt aan het herstel van de tuinen. Eerst werden de oude plannen van de tuin bestudeerd, en werd besloten wat er allemaal gedaan moest worden en dat was heel veel…. . Uiteindelijk kwamen de eerste bezoekers in 2016 een kijkje nemen en is de kasteeltuin sindsdien weer te bezoeken.     

Holker Hall

Deze tuin staat bekend als één van de mooiste van het Lake District. Sterker nog, deze tuin vormt het middelpunt van vrijwel alle botanische activiteiten die in Cumbria worden georganiseerd. Er is een grote collectie bomen en heesters, die in het voorjaar volop hun bloeikleuren laten zien. Het merendeel van die bomen en heesters bevindt zich in het informele gedeelte. In het formele gedeelte kunnen we genieten van de aanplant in de verschillende borders van vele vaste planten  

Bowness on Windermere, rit per stoomtrein en tochtje per boot

Dit plaatsje biedt de bezoeker een uitgelezen gelegenheid om het fabuleuze landschap van het Lake District per klassieke boot of stoomtrein te verkennen. We laten u er uitgebreid kennis mee maken!

Hutton in the Forest Home & Garden

Een statig huis dat omringd is door sfeervolle tuinen, dat verwacht je bij een landgoed in Cumbria. De oudste gedeelten van het huis dateren uit de 14e eeuw, andere gedeelten werden tot in de 19e eeuw toegevoegd of verbouwd. De tuin werd grotendeels in de 17e eeuw gerealiseerd, alhoewel er in de loop van de tijd natuurlijk wel veranderingen plaatsvonden. Binnen de beschutting van de Walled Garden is een fraaie bloemenpracht in borders en perken, daarbuiten de nodige vormsnoei in de taxushagen maar ook een schitterende ‘Woodland Walk’. 

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle, incl. 2-persoons buitenhut v.v. inclusief maaltijden.
 • Vier nachten verblijf in het 4****North Lakes Hotel & Spa in Penrith op basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op £ 120,-
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

14.15 uur Amersfoort
15.00 uur Utrecht Lunetten
Vanaf 15.00 uur Amsterdam (De Ruijterkade 153 – achter het centraal station, speciale
shuttlebus à €10,- enkele reis.)
16.30 uur IJmuiden Felison Terminal.

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Beschikbaar
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Blijf op de hoogte van het laatste Garden Tours nieuws!
+
Scroll naar top