Tuinreis naar de Italiaanse Meren

Geen lieflijker omgeving in het voorjaar dan de beroemde Italiaanse meren. Lago di Como en Lago Maggiore. Hier bezoekt u de mooiste tuinen in het voorjaar. Rhododendrons, Magnolia’s en andere planten laten zich dan van hun beste kant zien, samen met de Japanse esdoorns. We gaan ook een dagje per boot naar de Borromeische eilanden en bezoeken beroemde tuinen als Taranto en Carlotta. Uiteraard slaan we de mooiste tuin van allemaal niet over! Balbionello is een tuin die echt niet mag ontbreken. Niet voor de grote verscheidenheid aan soorten, maar vooral niet voor de bijzondere sfeer. Er is tijdens de tuinreis ook aandacht voor andere zaken, zoals cultuur en een wijnproeverij.

Waarom de tuinreis naar de Italiaanse Meren?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenVluchtVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: Vertrek vanaf Schiphol naar Milaan. ’s Middags bezoek aan Villa Cicogna Mozzoni.
 • 2e dag: Isola Madre, Isola Bella.
 • 3e dag: Villa Melzi, Villa Medici Giulini-Briosco
 • 4e dag: Villa Porta Bozzolo, Villa Taranto, wijnproeven Cantina Fontechiara
 • 5e dag: Villa Carlotta, Villa Balbionello.
 • 6e dag:, Bosco Verticale, daarna terug naar de luchthaven in Milaan.

Tuinen

Villa Cicogna Mozzoni

Deze Villa wordt wel als één van de mooiste voorbeelden van de Renaissance beschouwd. Villa en tuin lijken wel tot elkaar veroordeeld, zo vanzelfsprekend gaan binnen en buiten hier in elkaar over. Het ontwerp van het huis wordt als het ware gespiegeld in de grotendeels formele tuinen, die op zorgvuldig uitgezochte plaatsen met ornamenten en standbeelden zijn aangekleed. Er is een fraaie vista die vanaf het hoogste punt van het terrein een prachtig overzicht geeft van het geheel. 

Isola Madre

Het minder bekende zusje van Isola Bella, maar dat is onterecht! Tuinliefhebbers hebben hier meer te genieten dan op het andere eiland, want hier overheerst het groen en de bloemenpracht van Rhododendrons, Camelia’s en de pracht van de enorme Wisteria’s die hier in alle tinten en kleuren tegen wanden en over balustrades groeien. Hier bevindt zich menige onverwachte botanische  verrassing! Witte pauwen vervolmaken het plaatje van dit sprookjesachtige eiland. 

Lees meer over Isola Madre

Il Pescatore

De lunch wordt op het Eiland van de Vissers gebruikt: Il Pescatore. Een schaal met visjes, vers uit het meer gevangen vormen een onderdeel van het smakelijke middagmaal, Italiaanser kan het niet. 

Isola Bella

De barok overheerst op dit eiland, dat de vorm van een schip heeft aangenomen. Beelden en ornamenten zorgen voor een passende aankleding. Het groen bestaat uit sinaasappelbomen en palmen, om zo nog eens voor een extra dramatisch effect te zorgen. Dit bijzondere eiland kent eigenlijk zijn gelijke niet en is daarom ook één van de meest bezochte plekken van de meren.

Lees meer over Isola Bella

Villa Melzi

Deze tuin bevindt zich pal aan de oever van het Como meer, dat een dankbaar decor vormt. De tuin is in informele stijl aangelegd rond het neoklassieke 19e eeuwse huis. De collectie Japanse esdoorns en Rhododendrons wordt ook nog eens afgewisseld door klassieke standbeelden en Egyptische sculpturen. Het huis en de tuin bevinden zich nog steeds in particuliere handen. Hier logeerden beroemde gasten zoals Franz List en Keizer Ferdinand I.

Villa Medici Giulini-Briosco

In deze 17e eeuwse Medici villa krijgt u ook nog eens een muzikaal onthaal. Deze villa staat bekend vanwege de culturele activiteiten op het gebied van muziek. Er is niet alleen een collectie snaarinstrumenten aanwezig, er worden ook regelmatig concerten gegeven en dat alles in een uiterst klassieke omgeving. De tuin bestaat hoofdzakelijk uit vier parterres: het klassieke patroon dat je in veel historische Italiaanse tuinen uit de renaissance periode terugvindt. 

Villa Porta Bozzolo

Deze villa werd gebouwd in de 16e eeuw en werd gebruikt als een landelijke villa en later als residentie voor een adellijke familie. Aan het einde van de 17e eeuw onderging de villa een van zijn belangrijkste transformaties: toen werd de as van de tuin evenwijdig aan de zijkant van het huis aangelegd en dat was in strijd met de klassieke regels: de hoofdas moet worden uitgelijnd met de hoofdruimte van het huis. Er verscheen uiteindelijk een indrukwekkende Italiaanse tuin met trappen, fonteinen en waterpartijen. 

Villa Taranto

Eén van de beroemdste tuinen van dit unieke gebied, waar rijke Italianen zich sinds oudsher graag terugtrokken uit het drukke stadsgewoel om hier van de rust te genieten. In Taranto bevinden zich verschillende botanische collecties, die ook nog eens op een smaakvolle wijze in de tuin staan aangeplant. Cornus kousa, Rhododendron, Acer palmatum zijn hier in talloze soorten en cultivars te vinden, terwijl ook nog eens het onderhoud goed verzorgd is. In een tuin als deze kan je op je gemak een dagdeel of zelfs nog langer doorbrengen! 

Cantina Fontechiara

Wijn wordt hier nauwelijks verbouwd, deze wijngaard vormt daar een uitzondering op. Daarom kunnen we toch genieten van een smakelijke Nebbiolo, die hier tot de verbazing van andere Italianen hier toch kan rijpen. 

Villa Carlotta

Deze tuin profiteert volop van de fraaie ligging langs de oevers van het Como meer en zorgt op menige plek voor een adembenemend decor. Toch ook is her een grote botanische verzameling bijzondere exotische planten te vinden, die optimaal profiteert van de Mediterrane groeiomstandigheden. Het huis is als museum ingericht met een uitgebreide kunstcollectie. De barokke aankleding zorgt hier nog eens voor een extra reden, om deze schitterende tuin te bezoeken.

Lees meer over Villa Carlotta

Villa Balbionelllo

Alhoewel deze tuin zeker niet de grootste verscheidenheid aan botanische soorten bezit, is het toch één van de mooiste tuinen die je hier kunt bezoeken. Gesnoeide platanen en een enorme rond geknipte eik maken deel uit van dit kleine paradijs, dat al in verschillende bioscoopfilms model heeft gestaan. De tuin bevindt zich op de uiterste punt van een schiereiland en daarom niet gemakkelijk te bereiken, het is daarom niet alleen makkelijk maar ook nog eens het leukste om de tuin per boot aan te doen.  

Bosco Verticale

Heel bijzonder, dit ‘verticale bos’ in de stad Milaan. Deze naam is aan dit flatgebouw gegeven omdat er zoveel groen in is verwerkt. En dan hebben we het niet over bloembakken, want er is door de architect ook rekening gehouden met een aantal bomen die in het gebouw zijn verwerkt. Inmiddels heeft dit veelbekroonde ontwerp al de nodige navolging gekregen.

Hotel

Vijf nachten in het 3*** Hotel Montelago in Ternate

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vlucht met KLM van Amsterdam naar Milaan v.v.
 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Vijf nachten in het 3*** Hotel Montelago in Ternate op basis van halfpension.
 • Stadsbelastingen.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op € 175,-
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Vlucht

KL 1629 Amsterdam-Milaan Malpensa 10:20
KL 1632 Milaan Malpensa-Amsterdam 17:20

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Gegarandeerde vertrekdata
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Scroll naar top