Groene oases langs de Rijn

Wie verwacht dat: zulke onverwacht mooie tuinen in het Ruhrgebied? Dit gebied in Duitsland stond vroeger immers bekend om de zware industrie! Toch is het heel goed mogelijk om een uiterst geslaagde tuinreis te ondernemen, waarin smaakvolle privétuinen op bijzondere wijze worden gecombineerd met restanten van die zware industrie.

Waarom de Groene oases langs de Rijn?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: Reidelhof, Bruchergarten, Kerstin Hakenbeck.
 • 2e dag: Garten Ingrid Adelt, Hortvs Garten Peter Janke, Gruga Park Essen.
 • 3e dag: Garten Rave, Gut Heidefeld, Angelika und Berthold Picker.
 • 4e dag: Viller the Garden, Privatgarten Imig-Gerold, Klaus Bender und Manfred Lucenz

Tuinen

Reidelhof

Rust en bezinning te midden van een kleurenspel van bloem en blad, zo omschrijven de eigenaren hun tuin het liefst. Vaste planten, rozen en heesters wisselen elkaar af, de in de tuin geplaatste kunst zorgt nog eens voor een extra toevoeging. 

Bruchergarten

Deze tuin is sinds 2008 steeds verder ontwikkeld. Een voormalige boomgaard werd tot tuin omgetoverd waarbij een aantal fraaie fruitbomen kon worden gespaard. Zodra een nieuw deel was aangelegd, werd er toch al weer gekeken hoe er verder kon worden uitgebreid: stilzitten bleek niet besteed aan het echtpaar.  Telkens weer worden er nieuwe onderdelen aan de tuin toegevoegd, zoals vijvers en een weide vol met wilde bloemen.  

Garten Ingrid Adelt

Weliswaar is deze tuin niet de grootste maar wel zeker de moeite van een bezoek waard. De borders zijn gevuld met planten, niet zelden door de eigenaresse zelf gekweekt. Voordat ze echter haar goedkeuring konden krijgen, werden ze uitgebreid getest en ook gekeken onder welke omstandigheden ze het best tot hun recht komen.

Hortvs Garten

Peter Janke is de man die deze tuin heeft weten te realiseren. Voor inspiratie klopte hij onder meer aan bij Beth Chatto, waar hij ook enige jaren in de tuinen aldaar werkte. Nu heeft hij zijn eigen tuin, vol met eigenzinnige beplanting, de ene combinatie nog fraaier dan de ander. Natuurlijk spelen vaste planten en monumentale grassen de hoofdrol, maar er staan ook genoeg fraaie heesters en bijzondere bomen aangeplant. 

Gruga Park

Onze Oosterburen hebben een naam hoog te houden als het op aanplant van openbaar groen gaat. Waar dat nog dikwijls in ons land een sluitpost is, daar worden openbare groenvoorzieningen van alle luister voorzien en is een bezoek aan een dergelijk park voor menigeen een feest! Dat gaat zeker op voor het Gruga Park, waar je met dank aan een basis van een eerdere Bundes Garten Schau nog volop kan genieten van een uiteenlopende beplanting waarin vrijwel alle denkbare groenen zaken – een rozentuin, een prairietuin, bollen, eenjarigen – aan bod komen! 

Garten Rave

Ook in deze romantische tuin van 1000 m2 spelen vaste planten de hoofdrol. Het echtpaar Rave is hier sinds 2008 bezig en maakte gebruik van elementen die al in de tuin aanwezig waren, zoals een enorme roodbladige beuk, nu onderbeplant met schaduwminnende vaste planten en een aan beide zijden ingeplante beek, die dwars door de tuin stroomt.   

Gut Heidefeld

Dit landgoed heeft de laatste jaren grote veranderingen ondergaan. Ooit was dit een grote moestuin, nu is het tot een park omgevormd met een sterk afwisselende beplanting. Men is daarbij geïnspireerd geraakt door Engelse tuinen. Feit blijft dat hier kosten noch moeite gepaard zijn en dat de soortengrootte uitzonderlijk is. Er zijn vaste planten borders en vakken vol Rhododendrons en hortensia’s, er is een bostuin, een luxe orangerie en  nog veel meer.  

Garten Angelika und Berthold Picker

Staudenparadies! Zo noemen onze Oosterburen deze tuin vanwege de voorkeur voor de vele vaste planten. Sinds 2002 heeft het echtpaar 1500 verschillende soorten en cultivars in deze tuin aangeplant, nadat ze het lijnenspel van borders en paden hadden vastgesteld. Frau Picker staat niet voor niets als absolute expert bij onze oosterburen te boek.  

Viller the Garden

Ontwerper Frank Fritschy liet zich voor deze tuin inspireren door enkele Engelse tuindames die aan het begin van de vorige eeuw furore maakten, zoals Gertrud Jekyll en Beatrix Farrand. Op een terrein van 2000 m2 kon hij zich uitleven, hier kon hij ook nog zijn passie – bestaand beplantingsmateriaal uit de Edwardian Period –  in nieuwe ideeën toepassen en toetsen met tot op heden verrassende uitkomsten. 

Privatgarten Imig-Gerold

Moeder en dochter hebben hier een prachtige tuin weten te verwezenlijken met de nadruk op beplanting. Dat zijn in dit geval de nodige rozen, gecombineerd met andere heesters en vaste planten. Ook heeft menig ornament de weg naar de tuin gevonden, want hier en daar zijn wat beeldjes of andere verfraaiingen te vinden. Vrijwel op elk moment in het tuinseizoen is hier het nodige te zien en aan elke soort beplanting is de nodige aandacht besteed. 

Tuin van Klaus Bender und Manfred Lucenz

Niet voor niets staat deze tuin sinds jaar en dag bekend als top! Beide heren zijn erin geslaagd om een aantal verschillende tuinonderdelen van grote klasse te realiseren. Beste periode zal hier de voorzomer zijn, maar ook op andere momenten valt er genoeg te beleven. Veel bolgewassen in het voorjaar en vaste planten in de zomer stelen de show en zorgen voor een tijdloosheid die men slechts zelden in een tuin tegenkomt.  Wars van welke trend dan ook volgen ze hun eigen smaak en daar valt weinig op af te dingen.

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Drie nachten verblijf in het 4**** Parkhotel Oberhausen in Oberhausenop basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op € 80,-
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

08:00 uur Amersfoort
08:45 uur Utrecht Lunetten
10:00 uur Arnhem

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Gegarandeerde vertrekdata
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Scroll naar top