Chatsworth House

Chatsworth House

Het landgoed Chatsworth House verdient zonder meer een plaatsje tussen ‘Britain’s Greatest Gardens’. De ontwikkeling van de tuinen is uitgesmeerd over een periode, die meer dan 4 eeuwen heeft beslagen. Elke generatie bewoners heeft hier haar steentje aan bijgedragen en soms moesten hiervoor oudere tuinen verdwijnen. Daarom zijn de cascade, het kanaal en de koperen ‘waterwilg’ de enige overblijfselen van de eerste tuinen, aangelegd door de ontwerpers London en Wise.

Meer lezen over de tuinen die we bezoeken?

[mc4wp_form id=”132″]

Chatsworth House, Capability Brown en Joseph Paxton

Lancelot ‘Capability’ Brown was daaraan één van de voornaamste schuldigen: formele tuinen moesten plaats maken voor een meer natuurlijke landschapsstijl. Een andere beroemde ontwerper die zijn naam aan deze tijdloze tuin verbond was Joseph Paxton. Hij was onder meer verantwoordelijk voor de aanleg van de Rockery en de imposante kassen. Andere onderdelen: een rozentuin, vaste planten borders, een moestuin en een woodland tuin. Ook de nodige kunst – zowel klassiek als hedendaags – ontbreekt niet.

Op de hoogte blijven van onze tuinreizen?

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Chatsworth House: huis en tuin

Chatsworth House bevindt zich op een hellend terrein – verschil tussen achter- en voorkant huis bedraagt ruim 10 meter – en werd in de zeventiende eeuw gebouwd in opdracht van Bess of Hardwick. Architecten als Talman, Cavendish en Archer werden in de loop der jaren ook gevraagd om aan het ontwerp hun steentje bij te dragen. Los van de tuinen is ook het interieur van het indrukwekkende huis de moeite van een bezoek waard met zijn prachtige bibliotheek, trappen en slaapkamers.

Scroll naar top