Harold Peto, de man die zoveel Italië in zijn ontwerpen stopte, woonde in Iford Manor. Hij beperkte zich niet tot het ontwerpen van het huis, integendeel. Eigenlijk lag zijn voorkeur bij het ontwerpen van tuinen. Overal heeft hij zijn sporen nagelaten: Heale House, Buscot Park, West Dean Garden. En overal liet hij standbeelden, balustrades en ornamenten uit Italië plaatsen. Stukken van mindere kwaliteit kwamen uiteindelijk in zijn eigen tuin terecht.

De romantiek van Iford Manor

Zowel het huis als de tuinen bevinden zich tegen een heuvel. Voor het huis stroomt een riviertje: de meest romantische setting die men zich kan voorstellen. Peto maakte bij het ontwerpen van de tuin handig gebruik van de niveauverschillen: de tuin bevindt zich haaks en op verschillende niveaus ten opzichte van de hoofdas, die uit een monumentale trap bestaat. Peto was trouwens ook de leermeester van Edward Lutyens, de beroemde ’Arts & Crafts’ architect.

Summary
Iford Manor
Article Name
Iford Manor
Description
De architect Harold Peto woonde in Iford Manor. Hij ontwierp niet alleen het huis, want zijn voorkeur lag bij het ontwerpen van tuinen.
Author
Publisher Name
Garden Tours
Publisher Logo