U bent hier: Home » Tuinen » Savill Garden

Over Savill Garden

Savill Garden is gelegen in het Windsor Great Park, dat meer dan 45 ha. beslaat, waaronder de Koninklijke jachtgronden. Het uitgestrekte park is ontstaan onder de regering van de respectievelijke koningen George II en George III gedurende de 18e eeuw. De Hertog van Cumberland, een broer van laatstgenoemde koning, transformeerde het bestaande landschap tenslotte in parkland. Tot op heden blijkt dat deze hertog een zeer goed inzicht bezat met betrekking tot de landschapsarchitectuur. Hiervan getuigen de vele solitaire eiken, die al eeuwen het parklandschap sieren.

Savill Garden en de hoge zuurgraad

In tegenstelling tot grote gedeelten van dit landschapspark bestaat de grondsoort van Savill Garden en Valley Garden uit veen met een hoge zuurgraad. Doordat in het verre verleden afgevallen blad gedurende vele jaren in waarschijnlijk een waterrijk gedeelte van het Windsor Great Park de gelegenheid kreeg om tot humusrijke grond te worden omgezet, blijkt deze plaats bij uitstek geschikt voor het houden van allerlei Ericaceae. Voor soorten uit deze familie en ook voor andere planten die zich op een dergelijk plaats thuis voelen is dan ook een flinke plaats ingeruimd, zodat in het voorjaar o.a. Magnolia’s, Gamelia’s, Azalea’s en Rhododendrons hun overdonderde bloeipracht laten bewonderen. Echter, ook later in het seizoen valt hier voor elke tuinliefhebber genoeg te genieten. Om maar eens een greep te, doen: dubbele vaste planten borders, een rozentuin en een demonstratietuin, waarin we vele van de meer onbekende of nieuwe heester- en coniferensoorten en variëteiten in grindbedden aan- treffen. Een ander gedeelte van de tuin toont ons, wat zo al in de schaduw van hoge bomen wil groeien in veenbedden. De hoge muren, die de rotstuin beschutten blijken opgebouwd uit stenen afkomstig van de puinhopen van Londen, ontstaan tijdens de vele bombardementen gedurende W.O.II.

Eric Savill: de man achter Savill Garden

Verantwoordelijk voor de schepping van deze schitterende Koninklijke tuin was Eric Savill. Deze man, ooit Deputy Manager van de destijds hier gevestigde kwekerijen, bleek op tuin technisch gebied veel meer in zijn mars te hebben. Door zijn inspanningen ontstonden onder meer de prachtige doorkijkjes, die vrijwel elk moment van het jaar aan de liefhebber het nodige te bieden hebben. Of dit nu de prachtige bloei is van de Camelia’s en de Magnolia’s in het prille voorjaar, of de hellingen, die gedurende ditzelfde jaargetijde bedekt zijn met Erythroniums en Narcissen, of de Gunnera’s, die met hun reusachtige bladeren de sfeer gedurende de zomermaanden bepalen. In het najaar zijn de herfsttinten van vele speciaal daarvoor aangeplante struiken en bomen ronduit overrompelend. Bezat deze tuin aanvankelijk nog niet de huidige omvang, Koningin Victoria, die deze tuin ooit bezocht, zette het licht voor verdere uitbreiding op groen door op te merken, dat het wel een fraaie tuin was, maar wel erg klein! Aan deze opmerking had Savill genoeg en hij ging aan de slag om deze tuin verder uit te breiden en, dat mag gezegd worden, tot een prachtig resultaat.

Nog even genieten van de zon in de mooiste tuinen?Bekijk hier onze nazomerreizen