Tuinen in Nederland

Honderden tuinen zijn er te vinden in Nederland, verspreid over alle provincies. Grote tuinen, kleine tuinen, historische tuinen: alle smaken zijn te vinden. De afwisseling is oneindig groot. Als u de hoeveelheid tuinen afzet tegen de grootte van Nederland, dan zou het kunnen dat er de hoogste concentratie aan tuinen van heel Europa te vinden is.

Reizen naar de tuinen van Nederland

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Duis posuere ac ante at porttitor. In lobortis mauris sed varius mattis.

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Tuinreis naar Kent & Sussex

4 dagen vanaf € 485,-

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Tuinreis naar Zuid-Engeland

6 dagen vanaf € 685,-

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire

4 dagen vanaf € 440,-

Het is geen enkel probleem om in elke provincie reizen te maken, telkens weer met andere tuinen. Waar dan allemaal? In het Noorden bijvoorbeeld! In Groningen en Friesland kunt u een prima reis maken. Of aan de andere kant van Nederland, in Zuid-Limburg. Het heuvelachtige gebied leent zich perfect voor een leuke tuinreis. West-Brabant: nog zo’n gebied waar u moeiteloos 4 of 5 dagen op tuinreis naar de mooiste particuliere tuinen kunt gaan. Het kustgebied van Noord-Holland kent oneindig veel mogelijkheden. Salland, een gebied in het oosten van Nederland. Of Zeeland… Ook rond de steden Amsterdam, Rotterdam en Den Haag kunt u een perfecte groene reis maken. Er zijn in elk gebied ook de nodige kwekerijen te vinden, dus u komt nooit met lege handen thuis.

Wanneer? Vanaf de lente tot diep in de herfst. Bollen in het Westen, maar ook Rhododendrons en Stinzenplanten. Dat zijn verwilderde bolgewassen die soms van ver komen, maar het inmiddels ook in ons land het erg goed doen. Elders stelen de vaste planten weer de show. In de nazomer is het genieten van siergrassen, dahlia’s en vaste planten. Geen tuin en geen streek is hetzelfde. Historische stadjes, een uitleg over bloemenweiden en een bezoek aan een kwekerij die daarin is gespecialiseerd. We brengen ook Een bezoek aan een bedrijf dat louter tuingereedschap van hoge kwaliteit fabriceert. Tuinieren op een eiland? We gaan er kijken. Met een bootje naar het Rijk van Duizend Eilanden varen. Telkens weer een andere insteek, elke keer weer verrassend.

De geschiedenis van de Nederlandse tuinen

De geschiedenis van de tuinen in Nederland gaat eeuwen terug in de tijd. Al in de zeventiende eeuw was er al sprake van tuinaanleg rond grachtenwoningen, paleizen, landhuizen of kastelen. Over het algemeen zult u echter vergeefs zoeken naar de grandeur, die meer te vinden is in Engeland, Italië of Frankrijk. Later, in de twintigste eeuw kwamen daar de privétuinen bij met opnieuw een enorme variatie, al naar de trend van de dag en de smaak van de eigenaren.

De Nederlandse Tuinen Stichting werpt zich zowel op als beheerder als beschermheer van veel tuinen, maar heeft geen enkele tuin in bezit. Deze organisatie zet zich echter in, om tuineigenaren zo ver te krijgen dat ze hun tuinen voor bezoekers openen en daarna de gemeenschappelijke belangen te verdedigen. De historische tuinen zijn tegenwoordig dikwijls in stichtingen ondergebracht. In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwamen daar de Nederlandse tuinen in privé bezit bij, die voor andere liefhebbers de poorten van hun tuinen openden. In Zeeland gebeurde dat voor het eerst. Jarenlang kwamen liefhebbers van elders zich verbazen over de schoonheid van de tuinen op Walcheren.

Tuinreis naar Nederland

Lees meer over de mooiste tuinen van Nederland

Dutch Wave tuinen

Dutch Wave tuinen

Het moet in de vorige eeuw geweest zijn, in de jaren zeventig. Toen kwam er een bont gezelschap bij elkaar, die vond dat het anders moest worden in de tuinen. Onder hen tuinontwerpers, kunstenaars en zelfs een filosoof. De groep liet zich inspireren door bijzondere tuinen en kwekers en ieder ging daar op zijn of haar manier mee aan de slag. Het resultaat was de Dutch Wave beweging. Meer natuurlijk groen, want het moest eens afgelopen zijn met die voorspelbare keurige perkjes. In plaats daarvan veel meer natuurlijke beleving in de tuin, meer aandacht voor grassoorten in combinatie met natuurlijke vaste planten en andere begroeiing. Die beweging sloeg aan en overal in Nederland, maar ook in het buitenland ging met met die nieuwe ideeën aan de slag.

Deelnemers van het eerste uur waren onder meer groenvormgever en tuineigenaar Henk Gerritsen, inmiddels overleden, kunstenaar Ton ter Linden, filosoof Rob Leopold die een zaadhandel opstartte en natuurlijk plantenmens Piet Oudolf. Toen hun ideeën gemeengoed werden, ging iedereen weer zijn weg. Nog steeds werken die ideeën echter in de huidige tuinwereld door. Vooral de activiteiten van Piet Oudolf hebben voor veel bekendheid gezorgd die tot de dag van vandaag voortduurt onder meer in Duitsland en de USA. Tegenwoordig zijn er ook openbare beplantingen van de hand van Oudolf in Nederland te bewonderen. Ga maar eens kijken in de prachtige Vlinderhof in Vleuten!

Tuinreis naar Nederland
Dutch Wave tuinen

Botanische tuinen in Nederland

Botanische tuinen in Nederland zijn overal te vinden. Menig grote plaats heeft zo’n tuin, meestal met een openbaar karakter. Soms moet u toegang betalen, soms ook weer niet. Dikwijls hoort zo’n tuin aan een universiteit of faculteit en is in de eerste plaats bedoeld voor research. Denk bijvoorbeeld aan Amsterdam of in Utrecht. In die tuinen vindt u dan botanische collecties, studiemateriaal voor studenten. Ze zijn ook bedoeld om onderzoek te doen en de verworven kennis te delen met bezoekers.

Nederland kent 27 van deze tuinen. De beste? Dat is voor ons de Botanische tuin van Utrecht. Mooie collecties, boeiende plantengemeenschappen en goed onderhoud door bevlogen medewerkers zijn de pijlers van een prima tuin die voor bezoekers altijd boeiend is. Nog een absolute toptuin is de Hortus in Leiden, ook nog eens de oudste botanische tuin van Europa… Gesitueerd in het hart van de oude universiteitsstad Leiden vormt deze tuin al eeuwen een groen oase, die zowel door wetenschappers als geïnteresseerde bezoekers zeer wordt gewaardeerd.

Tuinreis naar Nederland
Tuinreis naar Nederland

Bloementuinen in Nederland

Bloementuinen zijn overal in Nederland te vinden. De variatie is oneindig groot. Het kunnen tuinen zijn van liefhebbers die ernaar streven om van hun tuin hun eigen privé paradijs te scheppen. Dikwijls zijn deze op zoek naar aansprekende combinaties van vaste planten, heesters en bomen. Daarvan zijn er overal wel prachtige voorbeelden te vinden. Waar u ook bent in Nederland, als u op zoek gaat dan komt u ze tegen. Meestal wordt u als geïnteresseerde bezoeker met open armen ontvangen! Sommige bezoekers hebben zich echter op een bepaalde periode van het jaar geconcentreerd. Ze hebben dan een tuin, die voornamelijk in het voorjaar of zomer wordt bezocht. Rozentuinen hebben hun vaste bewonderaars en er zijn genoeg liefhebbers te vinden die dan juist volop genieten. Of het gaat om Dahlia’s en dan moet u weer in september gaan kijken. Of fuchsia’s, of rhododendrons.

Kasteeltuinen in Nederland

Gaat uw interesse uit naar architectuur en geschiedenis? Dan is het ook mogelijk om een reis in Nederland te maken langs historische buitenplaatsen. Ze zijn niet zelden voorzien van kasteel of fraai huis. hier is genoeg geschiedenis te ontdekken! Zo zijn er bijvoorbeeld in de Achterhoek of in Overijssel talloze fraaie burchten, paleizen, kastelen en buitenhuizen te vinden. Het is mogelijk om in elke Nederlandse provincie een tuinreis te maken, specifiek naar kastelen omringd door de mooiste tuinen. De lijst is oneindig. Wat ook bijzonder is? Die kastelen zijn uitgerust met tuinen, die specifiek refereren aan een bepaalde tuinstijl.

Tuinreis naar Nederland
Tuinreis naar Nederland

De ruimte is hier te kort om al die kastelen, buitenhuizen en paleizen op te noemen. Centraal in Nederland ligt Paleis Het Loo. Aangelegd in William & Mary Stijl is dit een internationale trekpleister met formele tuinen, inclusief ontelbare ornamenten en waterwerken. Kasteel Middachten beschikt wellicht over de mooiste kasteeltuin van Nederland. De sloten Rosendael en Zuylen beschikken eveneens over fraaie tuinen. Of ga eens kijken bij De Wiersse, misschien wel de mooiste landschapstuin van Nederland… Kasteel Arcen ligt in Limburg, met een serie uiteenlopende tuinen die interessant is voor iedereen. Het kasteel is ouder dan de tuinen, dus er is geen specifieke tuinstijl aan te wijzen. Kasteel Wylre, ook in Limburg, kan bogen op een unieke beeldenverzameling. De kastelen Twickel en Weldam in het noorden van Nederland beschikken over fraaie stijltuinen. Dat zijn nog maar enkele voorbeelden van de talloze historische tuinen, die Nederland op dit gebied telt.

Model-, voorbeeld- of inspiratietuinen

Ook van inspiratietuinen zijn er overal voorbeelden in Nederland te vinden. Elke provincie kent wel een aantal van deze voorbeeld- of modeltuinen, waar bezoekers kunnen komen om inspiratie op te doen voor hun eigen tuin. De lijst is aanzienlijk. Of u nu naar modeltuinen Drenthe komt of in Zwanenburg… Dikwijls hebben ontwerpers of hoveniers hun eigen tuin als voorbeeldtuin ingericht. Zo kunnen ze ook aan hun aspirant opdrachtgevers laten zien wat ze in hun mars hebben.

Tuinreis naar Nederland
Tuinreis naar Nederland

Veruit de grootste en mooiste is te vinden in Appeltern, waar inspiratietuinen tot een omvangrijke grootte zijn uitgegroeid. Ze worden ook door internationale bezoekers zeer gewaardeerd. Dit unieke complex aan tuinen is elke andere modeltuin volledig ontgroeid. Ooit begon dit ook als een aantal simpele voorbeeldtuintjes. Nu is vrijwel elke tuinstijl of te gebruiken materiaal of beplanting hier terug te vinden. Nog een tuin die beslist de moeite waard is om te vermelden: de Tuinen van de Grand Old Lady van de Nederlandse Tuinwereld: Mien Ruys.

Privétuinen in Nederland

Zowel grote als kleine tuinen kunnen in Nederland nog steeds in privébezit zijn. Dat geldt voor prachtige landgoederen, maar ook voor tuinen van bescheiden afmetingen, die echter nog steeds zeer de moeite waard kunnen zijn. Ook de stijl van aanleg kan volkomen verschillen en dat maakt dergelijke bezoeken zo bijzonder. Bezoekt u die met een groep, dan kunnen de mooiste tuinen van dat moment voor uw groep worden geselecteerd en bezocht. Let ook op als er bijvoorbeeld in grote steden open tuinen dagen worden georganiseerd. Dat geeft bezoeker de gelegenheid om op enkele dagen per jaar te genieten van al die soms zeer bijzondere tuinen en tuintjes, die zich achter gevels en huizen bevinden. Enkele dagen per jaar zetten tuineigenaren de poorten voor bezoekers wijd open. Voorbeelden zijn de Verborgen Tuinen van Rotterdam, de Grachtentuinen van Amsterdam en ook Utrecht kent zulke initiatieven.

Tuinreis naar Nederland

Temperaturen en grondsoort

Ook temperaturen en grondsoorten kunnen sterk verschillen in Nederland. Heeft u een tuin langs de kust, dan kunt u veel meer vorstgevoelige planten houden dan in het oosten. Hier sturen de schrale winden een veel kouder landklimaat aan. Alleen al dat veelzijdige klimaat kan zomaar een jas schelen! Alle denkbare grondsoorten kunt u in Nederland tegenkomen. Veengrond, kleigrond, zandgronden of leem… Elke grondsoort kent zijn specifieke beplanting en soms kan dat per meter verschillen. Vrijwel nergens anders zijn die verschillen in één land – en nog een klein land ook – zo groot.

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Great Dixter

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Sissinghurst Castle

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Goodnestone Park

Garden Tours reist naar alle windstreken

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Fusce nec mi in nisi vestibulum faucibus. Nulla sem orci, ultrices vitae tortor at, eleifend porttitor est. Curabitur euismod ante tellus, ut aliquet justo sagittis in. Proin laoreet turpis interdum finibus molestie. Sed non lacinia justo. Nam pretium felis vel accumsan venenatis. Aenean feugiat purus velit, quis facilisis leo elementum sit amet. Quisque sollicitudin mauris vel mi dapibus, et pretium elit pharetra. Donec non pellentesque neque, eu dictum eros. Nulla pellentesque tempor pellentesque. Suspendisse magna massa, accumsan ut ex ut, tempus tempus diam.

Kleine groepen met reisleiding

Reizen in het tuinseizoen

Comfortabel vervoer en hotels

SGR garantie

Logo Calamiteitenfonds

Het calamiteitenfonds

Klanten waarderen ons met een 8,3

4.2 out of 5 stars

Brochure Tuinreizen 2020

Download onze brochure

Lees meer over tuinen

Tuinreis naar Noord-Frankrijk

Franse tuinen

Tuinreis naar Noord-Frankrijk

Duitse tuinen

Tuinreis naar Noord-Frankrijk

Italiaanse tuinen

Wilt u op de hoogte blijven van onze tuinreizen in 2021?