Tuinreis naar Nederland

De mooiste tuinen van Nederland

In één van onze vorige blogs hebben we de mooiste tuinen van Engeland met u gedeeld. Deze keer zoeken we de tuinen wat dichter bij huis: de mooiste tuinen van Nederland. Nederland is een klein land, maar met een grote hoeveelheid tuinen. En ook heel veel verschillende tuinen. Daarom hebben wij deze keer niet zomaar een top tien gemaakt van de mooiste tuinen, maar hebben we van verschillende soorten tuinen (één van) de mooiste uitgekozen. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze. Bovendien betekent het ook niet dat we de andere tuinen niet mooi vinden. Integendeel, we hebben moeite gehad om een keuze te maken!

De natuur is nu zo’n beetje op zijn mooist. De bomen zijn frisgroen, de eerste bloemen verschijnen, vogeltjes vliegen af en aan om hun kroost te voorzien van eten. Het is mooi weer en iedereen wil graag naar buiten.

Wat zijn de mooiste tuinen van Nederland?

We hebben deze keer niet zomaar een top tien gemaakt van de mooiste tuinen, maar hebben we van verschillende soorten tuinen (één van) de mooiste uitgekozen. Uiteraard is dit een persoonlijke keuze. Bovendien betekent het ook niet dat we de andere tuinen niet mooi vinden. Integendeel, we hebben moeite gehad om een keuze te maken!

Botanische tuin in Utrecht (mooiste botanische tuin)

Een Hortus Botanicus is een tuin die is aangelegd voor de wetenschap. De Hortus ligt vaak naast een Universiteit, zo ook in Utrecht. Deze tuinen hebben een eeuwenoude geschiedenis. De eerste tuinen werden al in 1639 aangelegd. De Botanische Tuinen van Utrecht liggen in het hart van het universitaire Science Park en zijn aangelegd rondom het 19e eeuwse Fort Hoofddijk. Hier vindt u onder andere een bamboe collectie, éénjarige- en vast planten borders, een prachtige rotstuin, een collectie kuipplanten, (sub) tropische kassen met veel orchideeën en nog veel meer. De tuinen zijn ook nu nog ter ondersteuning van onderwijs en onderzoek. Daarnaast speelt ook natuurbescherming een belangrijke rol. Vaak staan er soorten die in de natuur met uitsterven worden bedreigd. Ten derde hebben de tuinen de taak om planten te laten zien aan iedereen die geïnteresseerd is.

Fort Hoofddijk

Arboretum Trompenburg in Rotterdam (mooiste arboretum)

Een bijzondere vorm van een botanische tuin is een Arboretum. Dit is een verzameling van bomen in een tuin of park. Ook deze tuinen zijn aangelegd voor de wetenschap of met een educatief doel.

Het arboretum Trompenburg in Rotterdam is een sprookje in het voorjaar. De rhododendrons staan dan volop in bloei. Maar niet alleen in het voorjaar is de tuin een bezoek waard, het hele jaar door is het heerlijk wandelen en genieten in deze tuin. Ieder seizoen kunt u weer van andere soorten bomen en planten genieten. Een tuin die u blijft verbazen! Deze tuin voelt als een oase van rust midden in een stad, omringd met hoge kantoren en havens.

Deze tuin is ook leuk voor kinderen. Ieder jaar wordt er een nieuwe speurtocht uitgezet.

Hessenhof in Ede (mooiste kwekerij)

Kwekerij de Hessenhof is een waar paradijs voor elke serieuze liefhebber. Zelfs zonder er een plant te kopen is een bezoek zeker de moeite waard! De eigenaar stekt en zaait nog altijd al zijn planten zelf. Hij pot zijn planten op in zijn eigengemaakte potgrond. In de ruim 30 jaar dat deze kwekerij nu bestaat, is deze uitgegroeid tot een plek waar mensen van heinde en ver naar toe komen. Zelfs vanuit het buitenland! Je kunt hier gemakkelijk een halve dag doorbrengen!

Kwekerij de Hessenhof

Vlinderhof in Vleuten (mooiste openbare tuin)

Deze tuin is een initiatief van de buurtbewoners. De tuin wordt ook beheerd door de bewoners. De Vlinderhof is een bijzondere tuin in het Maximapark in Vleuten. Het ontwerp is van Piet Oudolf. In deze tuin vinden we veel planten en bloemen die aantrekkelijk zijn voor vlinders, bijen en andere insecten. Het Maximapark is ongeveer zo groot als de binnenstad van Utrecht. Het is een ontmoetingsplaats waar iedereen welkom is om te wandelen, spelen, fietsen, picknicken of gewoon te niksen. Je kunt er zelfs met een bootje varen.

Vlinderhof

Tuinen van Appeltern (mooiste inspiratietuin)

Het hele complex bestaat uit ruim 1660 verschillende planten in zo’n 200 compleet aangelegde modeltuinen, zoals balkontuinen, beeldentuinen, vijvertuinen, enz.. De tuin is een soort etalage voor de leveranciers, allerlei accessoires, bestrating e.d. zijn voorzien van informatie over het product en de verkoper. Kortom, een tuinencomplex dat zijn weerga niet kent. Trek hier maar een dag voor uit!

De Boschhoeve in Wolfheeze (mooiste moestuin)

Verscholen achter een oude boerderij ligt een grote gevarieerde boerderijtuin met als grote verrassing een inspirerende moestuin met bijzondere groentes, gecombineerd met bloemen. Ook is er een tuinwinkel, een theeschenkerij en een brocanteafdeling. U kunt hier ook terecht voor workshops.

De Wiersse in Vorden (mooiste historische tuin)

Het klassieke coulisselandschap vormt de basis voor deze opmerkelijke tuin! De tuin heeft 16 hectare historische en goed onderhouden tuinen. Daaromheen ligt nog 32 hectare landschapspark. In deze tuin vindt u vijvers en een beek, bruggen, fonteinen en beelden. Rondom het landhuis staan rozen, is er een moestuin en zijn de borders zo aangelegd dat er steeds een wisselende combinatie is van bloei en blad. Het hele jaar door is deze tuin een bezoek waard, omdat er in ieder seizoen weer iets nieuws is te ontdekken.

Wat is de mooiste privétuin van Nederland?

Dit zijn er te veel om op te noemen. In ieder geval de tuinen van al die liefhebbers die vinden dat hun tuin de mooiste is. Want je weet het: de allermooiste tuin maak je voor jezelf en ook bepaal je uiteindelijk zelf of jouw tuin de mooiste is!

De mooiste tuinen van Nederland bezoeken?

Al met al hebben we weer een mooie lijst kunnen samenstellen om inspiratie op doen voor uw eigen tuin of balkon, of gewoon om van al het moois te genieten. Wilt u meer informatie over tuinreizen in Nederland of Buitenland? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top