De 10 mooiste tuinen van Engeland

De 10 mooiste tuinen van Engeland

Door invloed van het weer en liefdevolle toewijding van de Engelsen kunnen we er niet omheen: voor de mooiste tuinen moeten we naar Engeland!

Maar hoe kun je uit een aanbod van honderden prachtige tuinen, de tien mooiste tuinen selecteren? Dat is, zoals u begrijpt, niet te doen. Iedere tuin heeft zijn eigen bloemen en planten, zijn eigen geuren en kleuren, zijn eigen sierwaarde en zijn eigen karakter. Bovendien is ieders smaak uniek. Wat de een mooi vindt, vindt een ander minder aantrekkelijk. Over één ding kunnen we het wel eens zijn: De tuinen in Engeland staan bekend als de mooiste van heel de wereld.

Wat zijn de mooiste tuinen van Engeland?

Wij hebben voor u een selectie gemaakt van onze favoriete bekende en minder bekende tuinen (in willekeurige volgorde). We hopen u daarmee te inspireren.

Wildside

Niets wijst bij aankomst erop dat zich hier ergens een aantrekkelijke tuin moet bevinden. Ook bij het hek is geen spoor van een kwekerij te zien. Eenmaal binnen worden we verrast. Het echtpaar Wiley liet zich inspireren door de wilde en bloemrijke landschappen van o.a. Zuid-Afrika en Kreta. Deze tuin weet zelfs de meest ervaren tuinbezoekers te verrassen. De tuin is veranderd van vlak en zacht glooiend, naar heuvels ravijnen, poelen, waterstroompjes en droge rivierbeddingen. Kortom, met aantrekkelijke en diverse beplanting mogen we dit een goed bewaard geheim noemen.

Wildside

Great Dixter

Great Dixter wordt door veel mensen gezien als één van de mooiste tuinen van Engeland. Het is de wereldberoemde tuin van tuinschrijver Christopher Lloyd. Hij woonde hier tot aan zijn dood. Zijn vader Nathaniel gaf opdracht aan de beroemde architect Lutyens om het historische huis met de tuin te verbouwen. Hij trok zich niets aan van welke mening of trend dan ook. Na zijn dood in 2006 werd de tuin overgedragen aan de “Great Dixter Charitable Trust”. Het komt maar zelden voor dat een tuin na het overlijden van de eigenaar nog mooier wordt, maar daarin is de huidige beheerder zeker geslaagd. Verrassende combinaties in borders en overige beplanting tegen een historisch decor zorgen voor een onweerstaanbaar resultaat.

Great Dixter House & Gardens

Sissinghurst Castle Garden

Veel kenners rekenen Sissinghurst Castle Garden ook tot de mooiste tuinen van Engeland. Ooit was dit een plaats waar Franse krijgsgevangenen werden opgesloten. Het echtpaar Nicholson en Sackville-West kocht het terrein met slechts enkele ruïnes. De muren die oorspronkelijk werden bedoeld om de gevangen binnen te houden, werden onderdeel van de tuin. Niet veel later werd de tuin bekend onder de Engelse upper-class. Velen kwamen hier kijken. Bovendien lieten zij zich inspireren door de fraaie beplanting, die vaak op kleur is aangeplant. Later pasten zij de technieken toe in hun eigen tuin. Toen bleek dat de tuin niet meer goed zelf te onderhouden was, kwam de tuin in handen van de National Trust. Nu is deze tuin uitgegroeid tot het paradepaardje van de trust. Het bekijken van de White Garden, de boomgaard, de rozenborders: voor ontelbare liefhebbers zijn dit onvergetelijke ervaringen! Overigens zijn de bibliotheek en de studiekamer waar Vita werkte tegenwoordig ook opengesteld voor bezoekers.

Sissinghurst Castle

Tresco Abbey Gardens

Ook in deze tuin zijn ruïnes te vinden, deze keer van een vroegere abdij. Vroeger was er weinig beschutting in de tuin en dus werden er loofbomen geplant. Door latere eigenaren, die graag de wereld rond reisden, werd de collectie planten en bomen uitgebreid met exotische planten van over de hele wereld. Als gevolg van het zachte winterklimaat, de vele zon-uren in de zomer en de hoge muren en heggen rondom de tuin, groeien en bloeien deze bijzondere planten nu ook in het zuiden van Engeland.

Tresco Abbey Garden

Preen Manor Garden

Diep verstopt in het landschap van Shropshire bevindt zich Preen Manor. De entree van dit landhuis is een grote poort, in een toren die eerder aan een kerk doet denken dan aan een landhuis. Het is dan ook geen verrassing dat dit vroeger een klooster is geweest. Rondom het landhuis bevindt zich een prachtige tuin van een uitzonderlijk niveau. Bij het indelen is niet alleen op slimme wijze rekening gehouden met de verschillende hoogten van het terrein, maar ook met de horizontale verdeling. In deze tuin vindt u geen oneindige, tot aan de rand gevulde borders, maar juist rustige beplanting. Elders zijn onder meer een “Chess Garden”, een “Pebble Garden” en een informele tuin. Deze tuin is niet open voor het grote publiek. Slechts enkele groepen per jaar mogen van deze prachtige tuin genieten.

Hidcote Manor Garden

Tot op de dag van vandaag wordt Hidcote Manor Garden beschouwd als een van de meesterwerken van de tuinkunst. De ideeën achter de ‘Hidcote stijl’ zijn vaak gekopieerd en worden bovendien nog steeds gehanteerd bij het maken van tuinontwerpen. Mister Johnston was een van de eersten die het ontwerp van de zogenaamde tuinkamers consequent heeft toegepast en dat is in Hidcote Manor Garden nog duidelijk te zien. Een andere perfecte balans in de tuin is die tussen de tuinkamers en de ‘Long Walk’. Aan de ene kant intimiteit van de kamers, aan de andere kant het theatrale effect van een lang en breed graspad. Kortom, deze tuin vormt een unieke eenheid, die in de loop der tijd steeds beter is geworden.

Bramdean Garden

De eigenaresse, Mrs. Wakefield, is in het bezit van een prachtig klassiek huis met een al even klassieke tuin. Sinds jaar en dag wordt de dubbele border in deze tuin door kenners als één van de beste van het Verenigd Koninkrijk beschouwd. Deze border bevindt zich centraal in de tuin en eigenlijk kun je daar niet om heen…. De opbouw is klassiek met een keur aan vaste planten: Nepeta (een eigen cultivar), Heliopsis, Echinops en Aconitum. Daarnaast een prachtige collectie Lathyrus, een moes- en kruidentuin en nog veel meer.

Bramdean House

Buscot Park

Buscot House werd in de 18e eeuw gebouwd, later in de 20ste eeuw volgden de tuinen. Het meest opvallende onderdeel van de tuin is de watertuin. Deze bestaat uit een prachtig kanaal, die in verschillende hoogten is onderverdeeld. Het water daalt af naar het lager gelegen meer en het geheel is versierd met sierlijke ornamenten. De avenues, bestaande uit lindebomen, eiken en beuken, die het meer met het huis verbinden, zijn weer later aangeplant. Het ontwerp is in de vorm van een ganzenvoet. Ook bijzonder is de aanplant in de oorspronkelijke ‘Kitchen Garden’ (de moestuin). Hoewel hier geen groenten meer worden gekweekt, vinden we wel groenten en kruiden in de borders terug. Deze zijn op een bijzondere manier met onder andere oude rozen gecombineerd. De dubbele border die ons naar de uitgang leidt, bestaat uit zorgvuldig uitgekozen bloei- en bladkleur. 

Trebah Garden

Trebah is eigenlijk een soort kloof tussen de rotsen door, die je uiteindelijk naar zee leidt. In die kloof groeien planten als boomvarens, Gunnera’s en palmen samen met Rhododendrons, Magnolia’s en tal van andere planten. Het geheel maakt een bijzonder exotische maar zeker ook idyllische indruk. Verder is er een beek met watervallen, watertuinen en vijvers. Deze tuin is halverwege de 20e eeuw verwaarloosd en bijna vergeten, totdat de huidige eigenaren deze tuin in de jaren ’80 kochten. Na een aantal jaar hard werken is deze tuin eind jaren ’80 weer opengesteld voor het publiek. De familie schonk daarna de tuin aan de Trebah Lodge stichting die tot vandaag de tuin beheert. De tuin heeft een van de beste plantencollecties in Cornwall. Het is geen grote tuin, maar wel één met heel veel afwisseling.

Kiftsgate Court Gardens

Vlakbij Hidcote Manor Garden, ligt Kiftsgate Court Gardens. Kiftsgate kent een veel dramatischer uitstraling dan Hidcote. Dat heeft te maken met de veel sterkere hoogteverschillen. Dat levert dan ook fraaie uitzichten op over het Cotswolds land. De voorkant van het prachtige huis oogt bijna als een tempel. Hoge zuilen geven het huis een grootse uitstraling, uitgevoerd in Cotswolds Stone. Deze combinatie van het huis, het fraaie landschap en de nog mooiere beplanting, is nauwelijks te overtreffen. De klimrozen zijn in combinatie met andere heesters en vaste planten van een ongekend niveau. Verder mogen we ook de roos niet vergeten, die de naam van het landgoed draagt. Rosa Kiftsgate groeit hier namelijk volop en heeft bloemschermen van meer dan een halve meter doorsnede.

Kiftsgate Court

Meer weten over de mooiste tuinen van Engeland?

Dit is slechts een kleine greep uit het aanbod van de Engelse tuinen. In de omschrijving van de verschillende reizen naar Engeland vindt u meerdere tuinen , die wij met u kunnen bezoeken.

Wilt u binnenkort ook met ons mee op tuinreis naar Engeland? Meld u dan aan voor de nieuwsbrief.

Scroll naar top