Love and Friendship

Love and Friendship is de titel van een jeugdroman van Jane Austen (1775 – 1817) en een thema dat in al haar boeken terugkomt. Een boeiend thema voor deze inmiddels derde nieuwe Jane Austen reis!

U krijgt een zeer gevarieerd programma. We bezoeken de historische steden Oxford, Bath en Salisbury en prachtige landhuizen zoals Basildon Park, Wilton House en Mompesson House met fraaie interieurs, mooie Engelse tuinen en groots aangelegde landschapsparken. Hier is een aantal boeken van Jane Austen verfilmd. Ook een van de beroemdste landschapstuinen van Engeland staat op het programma: Stourhead. Met vijver, grot en natuurlijk de Apollotempel waar Mr Darcy in de stromende regen Elisabeth Bennet ten huwelijk vraagt. Stourhead House bekijken we en natuurlijk ook Jane Austens eigen huis in Chawton. We gaan naar het gebied waar Jane Austen opgroeide en waar ze haar zes boeken schreef. We gaan ook naar Bath waar haar ouders hoopten, geschikte huwelijkskandidaten uit de betere kringen voor Cassandra en Jane te ontmoeten, op de vele toneel- en balavonden.

Het was een reis met een thema, er waren veel literaire personen mee waarvan meerdere schrijfsters,. Ik heb haar boek gekocht, zeer leuk om te lezen als je de auteur kent. Een oud-leraar nederlands , Ingrid Tieken leraar op de univ Leiden. Het was dus een bijzondere reis. Veel dames, 3 mannen. De dansavond was zeer geslaagd en bijna iedereen was in Regency-kleding. Je wordt er vrolijk van! Magali4 out of 5 stars
Magali

Een Jane Austen reis met extra’s!

Neem uw feestelijke outfit mee of uw Regency kostuum voor een (dans) avond met The Hamphire Regency Dancers. Optioneel is een dineravond in de sfeer van rond 1800. In juni in Alton House samen met gekostumeerde deelnemers van de Jane Austen Regency Week voor £30,-. In juli in de Great Hall van Chawton House, landhuis van Janes broer Edward voor £40,- (diner £30,- en verdere bezichtiging landhuis, kerk en tuin £10,-)

Kunsthistorica en tuinenexpert Marieke Schröder-Bouman (links op de foto) leidt de reizen. Op beide reizen worden we vergezeld door een Jane Austen deskundige.
In juni reist José Roeken van ‘Austen Tales’ mee. Zij volgde cursussen in Engeland over het leven en werk van Jane Austen aan universiteiten in London, Oxford en Southampton. José verzorgt al jaren presentaties en lezingen over ‘all things Austen’. José is tevens een groot kenner van de film- en televisiebewerkingen die over Jane Austen en van haar romans zijn gemaakt.

In juli gaat Ingrid Tieken-Boon van Ostade mee, hoogleraar Engels aan de universiteit Leiden en auteur van het boek In Search of Jane Austen: The Language of the Letters. Tijdens de reis zal Ingrid Tieken allerlei aspecten belichten van Jane’s brieven, van hoe en waarom ze schreef, met wie en waarover, haar taalgebruik, tot hoe destijds het postsysteem werkte. U krijgt daarbij zelfs een minicursus 19de-eeuws brieven vouwen: belangrijk in een tijd dat er nog geen enveloppen waren!

Godinton Gardens

Godinton is omringd door een prachtig Engels landschapspark en heeft ook zijn 18de eeuwse ommuurde moestuin nog. De 5 ha grote tuin bij het huis die u bezoekt heeft mooie vaste plantenborders omzoomd door oude vorm gesnoeide taxushagen. In Jane Austens tijd was het landgoed van de familie Tokes. Dit waren vrienden van Janes broer Edward die 12 km verderop het landgoed Godmersham bezat. Aangezien Jane meermaals bij haar broer logeerde zal zij ongetwijfeld naar de Tokes mee op bezoek zijn gegaan.

Oxford

Oxford is de beroemde universiteitsstad van Engeland. Zowel de vader van Jane als haar twee broers James en Henry studeerden aan St John’s College.  St John’s College, dat we bezoeken, is weinig veranderd en heeft fraaie binnenplaatsen. De al uit de middeleeuwen daterende universiteitsbibliotheek Bodleian Libraries staat in de top drie wat betreft het bezit van originele Austen documenten. U krijgt een rondleiding door de mooiste zalen. Ook is er vrije tijd voor bijvoorbeeld de Botanische Universiteitstuin, het bezoeken van andere oeroude Colleges e.d.

Basildon House & Park

In 1778 ontwierp Lancelot Brown een moestuin voor Basildon House met verwarmde kassen en gaf advies voor ontwerp van het omliggende park voor het huidige vergelijkbare bedrag van € 90.000,- Het huisinterieur werd modieus verbouwd in Wedgwood stijl met pasteltinten en decoraties in verfijnde stuc. In Pride and Prejudice 2005 figureert Basildon House als Netherfield, het gehuurde huis van Mr Bingley, vlak bij het kleine landgoed Longbourn van de familie Bennet en het fictieve plaatsje Meryton.

Stourhead

Stourhead wordt wel ´de meest perfecte Engelse landschapstuin´ genoemd en was filmlocatie in Pride and Prejudice 2005. In de tempel van Apollo vraagt Mr Darcy (boezemvriend van Bingley) Elisabeth Bennet ten huwelijk. U maakt een prachtige parkwandeling langs de tempels, grot en vijver met boogbrug maar ook het huis is zeer de moeite waard. En natuurlijk is er een mooie National Trust winkel evenals plantenverkoop.

Jane Austen´s House museum

Jane Austen´s House museum. Hier woonde Jane met haar moeder en zus Cassandra vanaf 1809 tot aan haar dood in 1817. Toen ze naar Chawton verhuisde had Jane Austen drie romans in concept af namelijk Sense and Sensibility , Pride and Prejudice en Northanger Abbey. Zeer waarschijnlijk heeft ze deze romans hier herzien voordat ze gepubliceerd werden.  Bovendien schreef ze hier Mansfield Park , Emma en Persuasion. Het huis is ingericht alsof de dames Austen er nog wonen. Er is een mooie tuin bij en een leuke winkel met van alles voor de Austen liefhebber.

Alton House

In het 18de eeuwse Alton House, tegenwoordig een hotel, wordt in de Alton & Chawton Regency week een gekostumeerd buffetdiner georganiseerd waar wij met de juni groep bij kunnen aanschuiven. Heeft u geen 1800-stijl outfit dan is feestelijke kleding ook prima. Tijdens het diner is er entertainment en tussen de gangen door is er gelegenheid tot flaneren in de tuin.

Chawton House

Chawton House was een van de twee landgoederen van broer Edward Austen (later Knight geheten). Jane kwam er, als een van haar broers er verbleef, bijna dagelijks. Met de juli groep kunt u meedoen (optioneel) aan een 3 gangen diner, feestelijk gekleed of gekostumeerd in Regency stijl. Het hele landhuis is die avond exclusief voor ons geopend alsook de tuin en het kerkje met de graven van Janes moeder en haar zus Cassandra.

Bath

Een vrije dag in Unesco World Heritage stad Bath, ongeëvenaard in haar imponerende 18de eeuwse architectuur. Hier woonde de familie Austen op verschillende locaties. Het Jane Austen Centre brengt hun verblijf in Bath in kaart maar er is nog veel meer te bezoeken zoals de Pumproom met het Romeinse Baden museum waar Bath haar naam aan ontleent, het Kostuummuseum met de elegante Assembly Rooms waar de bals gehouden werden, de fraaie Georgian huizen aan de Royal Crescent en het mooie stadspark aan de Avon.

Salisbury

Mompesson House is prachtig gelegen tegenover de beroemde kathedraal van Salisbury en ingericht in Georgian stijl. Vanwege het fraaie interieur is het gebruikt voor de verfilming van Sense and Sensibility 1995. In de tuin is een leuke tearoom en ook heeft u tijd om het centrum van Salisbury te bekijken.

Wilton House and Gardens

Voor Jane Austens boekverfilmingen worden natuurlijk de mooiste en meest authentieke locaties gebruikt! Het imposante landhuis Wilton House, al meer dan 400 jaar bewoond door de Graven van Pembroke, werd in 2005 het perfecte huis van Mr Darcy in de verfilming van Pride and Prejudice. Het bal in Sense and Sensibility 1995 werd hier ook opgenomen. We bekijken de prachtige vertrekken, alles groots en voornaam. De tuinen doen niet onder, de brug in Palladiostijl uit 1737 is een must see!

Godmersham

Sinds 2017 staat Jane Austen afgebeeld op het 10 pond biljet met op de achtergrond Godmersham, het andere landgoed en woonhuis van broer Edward. Hier logeerde Jane vaak langdurig. We bezoeken het Heritage Centre en het kerkje waar de broers James en Henry met regelmaat preekten.

Chilham

Op het dorpsplein van Chilham met alleen maar vakwerkhuisjes en een kerkje, waan je je eeuwen terug. Het geeft mooi uitzicht op Chilham Castle. Vanuit Godmersham kan je naar het kasteel lopen en dat deed de familie Austen/Knight om er bij hun vrienden op bezoek te gaan.

Dansavond in de Highclere Suite

The Hampshire Regency Dancers verzorgen een mooie avond in ons hotel. Zij geven een demonstratie van de dansen van rond 1800 zoals u die in de verfilmde romans van Jane Austen ziet. Het zijn vrij eenvoudige groepsdansen waar u desgewenst aan mee kunt doen, maar toekijken en genieten van de muziek is ook al erg leuk! Het Hampshire Court Hotel stelt de stijlvolle Highclere Suite tot onze beschikking.

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleiding door op tuingebied en Jane Austen deskundige reisleiding.
 • Overtocht per Eurotunnel.
 • Vijf nachten verblijf in het 4**** Hampshire Court Hotel in Basingstoke op basis van halfpension.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op £ 105,-.
 • Dineravond in de sfeer van rond 1800. In juni in Alton House samen met gekostumeerde deelnemers van de Jane Austen Regency Week voor £ 30,-. In juli in de Great Hall van Chawton House, landhuis van Janes broer Edward voor £40,- (diner £ 30,- en verdere bezichtiging landhuis, kerk en tuin £10,-)
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen

 • 08:00: Amersfoort
 • 08:45: Utrecht Lunetten
 • 10:00: Breda-Prinsenbeek
 • 11:30: Gent

Meer informatie over onze opstapplaatsen

Botanisch
Bloemrijk
Cultuur
Zwaarte

Jane Austen reis - Love & Friendship boeken?

De getoonde prijzen op onze website zijn exclusief € 15,- boekingskosten en € 2,50 bijdrage Calamiteitenfonds per boeking. Houd daarnaast rekening met de kosten voor vrije lunches en tuinentrees.

Wees er snel bij! Voor u het weet is Jane Austen reis - Love & Friendship volgeboekt!

Vragen over deze reis?

Bel onze tuinreisspecialisten

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Deskundige reisleiding
 • Exclusieve privétuinen
 • Kleine groepen
 • Luxe vervoer en hotels
 • Programmaboekje
Nog even genieten van de zon in de mooiste tuinen?Bekijk hier onze nazomerreizen