U bent hier: Home » Tuinen » Ramster Garden

Over Ramster Garden

Ramster Garden is al meer dan 70 jaar in handen van de familie Gunn. Het is een avontuurlijke tuin, die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld als een typische ‘woodland garden’. Hoge bomen dus voor de schaduw, voor het merendeel eiken en beuken. Daaronder, in het gefilterde licht, rhododendrons, azalea ‘s, magnolia ‘s, Japanse esdoorns en nog een keur aan andere bomen en struiken, die het in deze omstandigheden zo goed naar hun zin hebben. Hier geen veengrond, maar kleigrond die echter gezegend is met een hoge zuurgraad.

De verschillende routes door Ramster Garden

Mrs. Gunn bewoont samen met haar man het ietwat lager gelegen huis, dat bijna schuil gaat onder beplanting. De eigenlijke tuin zelf bevindt zich daar ruim voor zodat u aan de bebouwing uiteindelijk niet meer dan een glimp kunt opvangen. Bij aankomst kunt u een plattegrond met bijbehorende lijst meekrijgen waarop alle bijzondere bomen zijn aangegeven. Kalopanax pictus maximowicksii (alleen al voor de naam de moeite waard) is zo’n verschijning. Maar ook natuurlijk weer vele Rhododendrons. Bijzonder is ook het laantje, dat geheel bestaat uit Acer palmatum ‘Dissectum Atropurpureum ‘. Dit is normaliter een Japanse esdoorn, die wat kleiner is. Hier is deze cultivar echter in de loop der jaren uitgegroeid tot een forse omvang, op deze wijze de sfeer in dit gedeelte sterk bepalend. Let ook eens op de takken van deze esdoorn, die een soort ‘zigzag’- patroon hebben gekregen. Dankzij de nummering en de plattegrond kunt u zo enkele routes bewandelen, die u van het ene fraaie plekje naar het andere brengen en u met de ene na de andere bijzondere boom laten kennismaken.

Andere bijzondere verschijningen in Ramster Garden

Andere bijzondere verschijningen: Styrax obassia, Tetracenton sinense en Stewartia iaponica. Een omvangrijke waterpartij en oprukkende Sasa palmata (volgens Mrs. Gunn ‘a real pest!’), deze breedbladige bamboe versterken nog eens de jungle atmosfeer die dit soort tuinen zo kenmerkt. Een laatste toevoeging is de zogenaamde ‘Millennium Garden’, een vergrijp waar veel Engelsen zich enkele jaren geleden aan hebben bezondigd. Ook deze versie scoort hoog op de lijst van monstruositeiten. Opmerkingen hierover vallen bij de eigenaresse echter niet altijd in goede aarde: u bent gewaarschuwd! Geniet ook van de echte Engelse, ‘tea’, die samen met een keur aan cakes en andere versnaperingen in de gepotdekselde schuur kan worden genuttigd.

Nog even genieten van de zon in de mooiste tuinen?Bekijk hier onze nazomerreizen