Taking it Easy in Twente en Salland Taking it Easy in Twente en Salland

Twente en Salland

4-daagse tuinreis per touringcar

Reisleidster Inez van Gisteren droeg zelf de inhoud aan voor deze bijzondere reis. De reis laat u alles zien van tuinen en kwekerijen bij haar in de buurt in Salland en Twente. Niet alleen woont zij zelf hier en weet ze er veel over te vertellen, ook treedt ze regelmatig op als gids. In een rustig tempo dat je in dit gebied als vanzelfsprekend moet hanteren, neemt ze u mee om alle groene geheimen met u te delen!

TuinenTuinprogrammaHotelsInbegrepenOpstapplaatsen

Tuinen in Twente en Salland

Theetuin Kamperfoelie

Dit is een landschapstuin van ruim 15.000 m2 aan de rand van het plaatsje Gorssel. In de binnentuin staan veel aantrekkelijke plantencombinaties, op kleur geselecteerd. Tussen alle vaste planten zorgen bloeiende rozen en dahlia’s voor een extra accent.  De buitentuin is met heesters en bomen landschappelijk ingericht. Blikvanger is hier een mooie natuurlijke vijver.  

Het Klapzand

Dit is een schaduwrijke bostuin van 2000 m2. De inrichting is informeel: kronkelpaadjes voeren de bezoeker langs afwisselende beplanting. Op die plaatsen waar de zon vrij spel heeft, zijn enkele borders aangelegd met bloeiende vaste planten. Voor het overige vindt de bezoeker hier veel robuuste vaste planten als Phlox en Hemerocallis en heesters als Camelia, Cornus Kousa en verschillende soorten bamboes. Uitzaaiende vaste planten en tweejarige planten geven aan de tuin een natuurlijk uitstraling, versterkt door klimplanten die vrijelijk door bomen groeien. 

De Fliederbloesem

Op een afstand van nauwelijks 800 meter van de vorige tuin vinden we de volgende tuin. Ook deze tuin heeft een informeel karakter.  Verharde en onverharde paadjes leiden de bezoeker naar telkens een ander deel van de tuin. Op deze manier wordt zowel een ruimtelijk, als intiem effect verkregen. Een boomgaard, een moestuin vol met ‘vergeten’ groentesoorten, een kasje met verschillende tomatenrassen en verschillende borders met vaste planten, één- en tweejarigen, grassen en heesters zorgen voor verrassende effecten. 

Nijreeshof

Deze particuliere tuin van 1350 m2 is onderverdeeld in verschillende tuinkamers, elk met een andere sfeer. Er is een dubbele border, gevuld met witbloeiende vaste planten en heesters. Een andere tuinkamer is gewijd aan schaduwbeplanting als varens, hosta’s en andere bladplanten. Vanaf het theehuis kan er worden genoten van weer andere plantencombinaties. Twee minivarkens zorgen voor een welkome onderbreking.

Haarboershof

Dit is opnieuw een particuliere tuin van 2000 m2. Liefhebberstuin, dat is de goede omschrijving, want in de borders zijn veel verrassende kleurrijke combinaties te vinden. De strakke hagen zorgen hier ook voor een fraai contrast met de losse beplanting. Een deel van de tuin is aan ‘Dutch Wave’ beplanting gewijd, er is een bijenstal en een mooie verdiepte waterloop. 

Tuinplantsoen De Worp

Net buiten het stadsgewoel van Deventer en bereikbaar via een voetveer bevindt zich het oudste tuinplantsoen van Nederland. Al in de middeleeuwen kwamen hier burgers wandelen om van de rust en de stilte te genieten. In 2006 werd hier het nodige verbeterd, waarna het weer de officiële erkenning als stadspark kreeg. 

De Hoefslag

Net achter de bebouwing van het dorp Gorssel, bevindt zich deze landschapstuin van 3700 m2. Golvende lijnen zorgen voor onderscheid tussen borders en gazon. In de borders veel grassen en natuurlijk ogende vaste planten die in aansprekende combinaties voor prachtige effecten zorgen. Rust en ruimte, dat zijn de sleutelwoorden in deze tuin. 

In de Tuin van Dorth

Een hectare ecologisch tuinieren zorgt voor een fraai resultaat. Wilde plantensoorten zijn hier verweven met vaste planten die in de tuin zijn aangeplant. Cottage beplanting, een moestuin, een grote vijver, een wilde bloemen weide en een oude boomgaard, allemaal te bereiken over paadjes met oude klinkers. Alweer een mooi voorbeeld van de wat meer losse manier van tuinieren, die veel meer dichtbij de natuur komt dan ooit. 

Stichting de IJssellinie, Olst

Middenin een prachtig landgoed met kasteel De Haere liggen 2 grote bunkers verscholen in het bos. Overblijfselen van een supergeheime verdedigingslinie uit de koude oorlog in opdracht van de NAVO. De ene bunker is volledig ingericht als commandobunker, de andere als noodhospitaal. Een zeer interessant verhaal dat maar weinig mensen kennen.

Zorgkwekerij het nieuwe veld

Zo omschrijven de mensen van Het Nieuwe Veld zelf hun activiteiten: ‘Mooie natuurlijke producten gemaakt door een diversiteit aan deelnemers in een sfeervolle, veilige setting. Dat is kortgezegd Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld; een plek voor zinvolle dagbesteding en ontwikkeling in eigen tempo. Elke dag werken hier deelnemers, vrijwilligers en beroepskrachten zij aan zij om planten, bloemen en groente biologisch op te kweken. Loop gerust eens binnen in de landwinkel en de theetuin om te genieten van al dat heerlijks! Of maak een zorgafspraak en proef van de onderlinge gezelligheid en de professionele begeleiding. Dan zul je merken: ieder mag hier gewoon mens zijn.’

Eden’s Leftovers

Voor uw reisleidster is dit een thuiswedstrijd. Zij woont hier niet alleen, maar heeft hier ook nog eens een tuin waarin menige bijzondere heester is te vinden. Zo zijn hier onder meer  Styrax, Heptacodium en Halesia te vinden. Het grote hoogteverschil van ruim anderhalve meter zorgt nog eens voor een extra dimensie: de tuin bevindt zich als het ware in een dal. Dat geeft een speciale sfeer en diepgang aan de plek. De aanwezigheid van een grotto en een slangenmuur versterkt dit nog eens.

Tuinprogramma

1e dag: Theetuin Kamperfoelie, Het Klapzand, De Fliederbloesem
2e dag: Nijreeshof, De Haarboershof, De tuin van Familie Harms
3e dag: De Hoefslag, Kloostertuin Buiskensklooster, Stadsplantsoen De Worp, Eden’s Left-Overs
4e dag: Stichting de IJssellinie, Zorgkwekerij het Nieuwe Veld, In de tuin van Dorth

Wijzigingen voorbehouden 

Inbegrepen bij de tuinreis naar Twente en Salland

Inbegrepen:

Niet inbegrepen:

  • Entrees geschat op € 80,-.
  • Lunches geschat op € 15,- per dag.
  • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen van de tuinreis naar Twente en Salland

10:00 uur Breda-Prinsenbeek
11:00 uur Utrecht Lunetten
11:45 uur Amersfoort

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Waarom Garden Tours?

  • Dé tuinreisspecialist
  • Exclusieve privétuinen
  • Deskundige reisleiding
  • Kleine groepen
  • Luxe vervoer en hotels
  • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


We mogen weer op tuinreis!Download hier onze flyer
Scroll naar top