Taking it Easy in Twente en Salland

Reisleidster Inez van Gisteren droeg zelf de inhoud aan voor deze bijzondere reis. De reis laat u alles zien van tuinen en kwekerijen bij haar in de buurt in Salland en Twente. Niet alleen woont zij zelf hier en weet ze er veel over te vertellen, ook treedt ze regelmatig op als gids. In een rustig tempo dat je in dit gebied als vanzelfsprekend moet hanteren, neemt ze u mee om alle groene geheimen met u te delen!

Waarom Taking it Easy in Twente en Salland?

 • Reizen in een rustig tempo
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

1e dag: Theetuin Kamperfoelie, Het Klapzand, De Fliederbloesem
2e dag: Nijreeshof, De Haarboershof, De tuin van Familie Harms
3e dag: De Hoefslag, Kloostertuin Buiskensklooster, Stadsplantsoen De Worp, Eden’s Left-Overs
4e dag: Stichting de IJssellinie, Tuin van Fortmond, In de tuin van Dorth

Tuinen in Twente en Salland

Theetuin Kamperfoelie

Dit is een landschapstuin van ruim 15.000 m2 aan de rand van het plaatsje Gorssel. In de binnentuin staan veel aantrekkelijke plantencombinaties, op kleur geselecteerd. Tussen alle vaste planten zorgen bloeiende rozen en dahlia’s voor een extra accent.  De buitentuin is met heesters en bomen landschappelijk ingericht. Blikvanger is hier een mooie natuurlijke vijver.  

Het Klapzand

Dit is een schaduwrijke bostuin van 2000 m2. De inrichting is informeel: kronkelpaadjes voeren de bezoeker langs afwisselende beplanting. Op die plaatsen waar de zon vrij spel heeft, zijn enkele borders aangelegd met bloeiende vaste planten. Voor het overige vindt de bezoeker hier veel robuuste vaste planten als Phlox en Hemerocallis en heesters als Camelia, Cornus Kousa en verschillende soorten bamboes. Uitzaaiende vaste planten en tweejarige planten geven aan de tuin een natuurlijk uitstraling, versterkt door klimplanten die vrijelijk door bomen groeien. 

De Fliederbloesem

Op een afstand van nauwelijks 800 meter van de vorige tuin vinden we de volgende tuin. Ook deze tuin heeft een informeel karakter.  Verharde en onverharde paadjes leiden de bezoeker naar telkens een ander deel van de tuin. Op deze manier wordt zowel een ruimtelijk, als intiem effect verkregen. Een boomgaard, een moestuin vol met ‘vergeten’ groentesoorten, een kasje met verschillende tomatenrassen en verschillende borders met vaste planten, één- en tweejarigen, grassen en heesters zorgen voor verrassende effecten. 

Nijreeshof

Deze particuliere tuin van 1350 m2 is onderverdeeld in verschillende tuinkamers, elk met een andere sfeer. Er is een dubbele border, gevuld met witbloeiende vaste planten en heesters. Een andere tuinkamer is gewijd aan schaduwbeplanting als varens, hosta’s en andere bladplanten. Vanaf het theehuis kan er worden genoten van weer andere plantencombinaties. Twee minivarkens zorgen voor een welkome onderbreking.

Haarboershof

Dit is opnieuw een particuliere tuin van 2000 m2. Liefhebberstuin, dat is de goede omschrijving, want in de borders zijn veel verrassende kleurrijke combinaties te vinden. De strakke hagen zorgen hier ook voor een fraai contrast met de losse beplanting. Een deel van de tuin is aan ‘Dutch Wave’ beplanting gewijd, er is een bijenstal en een mooie verdiepte waterloop. 

Tuinplantsoen De Worp

Net buiten het stadsgewoel van Deventer en bereikbaar via een voetveer bevindt zich het oudste tuinplantsoen van Nederland. Al in de middeleeuwen kwamen hier burgers wandelen om van de rust en de stilte te genieten. In 2006 werd hier het nodige verbeterd, waarna het weer de officiële erkenning als stadspark kreeg. 

De Hoefslag

Net achter de bebouwing van het dorp Gorssel, bevindt zich deze landschapstuin van 3700 m2. Golvende lijnen zorgen voor onderscheid tussen borders en gazon. In de borders veel grassen en natuurlijk ogende vaste planten die in aansprekende combinaties voor prachtige effecten zorgen. Rust en ruimte, dat zijn de sleutelwoorden in deze tuin. 

In de Tuin van Dorth

Een hectare ecologisch tuinieren zorgt voor een fraai resultaat. Wilde plantensoorten zijn hier verweven met vaste planten die in de tuin zijn aangeplant. Cottage beplanting, een moestuin, een grote vijver, een wilde bloemen weide en een oude boomgaard, allemaal te bereiken over paadjes met oude klinkers. Alweer een mooi voorbeeld van de wat meer losse manier van tuinieren, die veel meer dichtbij de natuur komt dan ooit. 

Stichting de IJssellinie, Olst

Middenin een prachtig landgoed met kasteel De Haere liggen 2 grote bunkers verscholen in het bos. Overblijfselen van een supergeheime verdedigingslinie uit de koude oorlog in opdracht van de NAVO. De ene bunker is volledig ingericht als commandobunker, de andere als noodhospitaal. Een zeer interessant verhaal dat maar weinig mensen kennen.

Zorgkwekerij het nieuwe veld

Zo omschrijven de mensen van Het Nieuwe Veld zelf hun activiteiten: ‘Mooie natuurlijke producten gemaakt door een diversiteit aan deelnemers in een sfeervolle, veilige setting. Dat is kortgezegd Zorgkwekerij Het Nieuwe Veld; een plek voor zinvolle dagbesteding en ontwikkeling in eigen tempo. Elke dag werken hier deelnemers, vrijwilligers en beroepskrachten zij aan zij om planten, bloemen en groente biologisch op te kweken. Loop gerust eens binnen in de landwinkel en de theetuin om te genieten van al dat heerlijks! Of maak een zorgafspraak en proef van de onderlinge gezelligheid en de professionele begeleiding. Dan zul je merken: ieder mag hier gewoon mens zijn.’

Eden’s Leftovers

Voor uw reisleidster is dit een thuiswedstrijd. Zij woont hier niet alleen, maar heeft hier ook nog eens een tuin waarin menige bijzondere heester is te vinden. Zo zijn hier onder meer  Styrax, Heptacodium en Halesia te vinden. Het grote hoogteverschil van ruim anderhalve meter zorgt nog eens voor een extra dimensie: de tuin bevindt zich als het ware in een dal. Dat geeft een speciale sfeer en diepgang aan de plek. De aanwezigheid van een grotto en een slangenmuur versterkt dit nog eens.

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Drie nachten verblijf in het 4**** Hampshire Hotel Avenarius te Ruurlo op basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op € 80,-
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

10:00 uur Breda-Prinsenbeek
11:00 uur Utrecht Lunetten
11:45 uur Amersfoort

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Het was voor mij de eerste keer dat ik met Garden Tours meeging, maar zeker niet de laatste. Ik had gekozen voor de ’taking it easy reis’ en dat beviel me heel goed. Je hoeft niet in een moordend tempo van tuin naar tuin, maar kunt wat langer dwalen door de pracht van wat er geboden wordt, waardoor het meer beklijfd. Ook het gezelschap was prettig, er werd veel gelachen en er kwamen mooie tuinverhalen voorbij. Kortom: een reisje naar mijn smaak!
5 out of 5 stars

Jet

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Gegarandeerde vertrekdata
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Scroll naar top