Tuinreis naar Toscane en Latium

Toscane oefent op veel Nederlanders een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Dit gedeelte van Italië heeft alles wat je maar kunt wensen: een schitterend landschap, historische tuinen en ook nog eens een overvloed aan cultuur in de schitterende steden. Rond de historische steden Florence, Siena en Lucca bevindt zich een concentratie aan boeiende tuinen, zoals Torrigiani, Reale. Alsof deze regio nog niet genoeg te bieden heeft, wordt de reis uitgebreid met een uitstap naar de regio Lazio. Ook hier hebben wij prachtige klassieke tuinen geselecteerd zoals Villa d’Este, Landriana en Ninfa. De namen van deze tuinen hebben voor menig tuinliefhebbers een bijna mystieke klank. Laat u meevoeren door deze prachtige gebieden in Italië en waan uzelf eeuwen terug in de Renaissance.

Waarom de tuinreis naar Toscane en Latium?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelsInbegrepenVluchtVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

1e dag: Aankomst Florence, Villa Castello of Della Pietraia
2e dag: Villa reale, villa Torrigiani, evt bezoek aan citrusboomkwekerij
3e dag: Bezoek Florence/Boboli, Giardino Torrigiani
4e dag: Parco Sculture del chianti, La Foce
5e dag: Sacro Bosco, Villa Lante, Palazzo Farnese
6e dag: Tivoli Villa d’Este, Villa Adriana
7e dag: Ninfa, Landriana
8e dag: Terug naar Amsterdam

Tuinen

Villa Castello 

Dit is één van de vele Medici villa’s die in Toscane kan worden bezocht. In de klassieke Renaissance tuin bevindt zich sinds jaar en dag een grote collectie citrusvruchten, in het bijzonder citroenen die hier in alle mogelijke vormen aanwezig zijn. ‘Mano di Bhudda’ is hier  een fraai voorbeeld van! Ook een grotto met levensgrote dierfiguren is bijzonder.

Villa della Petraia

Nog een bijzondere Medici villa, niet verder dan een steenworp afstand van de vorige verwijderd. Vanaf de grote formele tuin met bloemperken heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over Firenze. De formele tuin bestaat uit 3 niveaus, op het hoogste niveau de mooie Fiorenza fontein van del Tribolo e di Pierino da Vinci met het elegante beeld van de hand van Giambologna. Het originele beeld staat trouwens in de villa. Op het tweede niveau bevindt zich de grote serre waar in de koude maanden de citroenen en andere kwetsbare planten staan terwijl het laagste niveau in Italiaanse stijl geometrisch is opgedeeld door bloemperken. Binnen in de villa kunt u ook genieten van de fantastische fresco’s die wanden en plafonds opsieren. 

Villa Reale

Deze tuin verschilt aanmerkelijk van andere villatuinen in Toscane. Je wandelt als het ware van de ene tuin naar de andere, ieder met een eigen thema. Zo is er een Spaanse tuin met waterpartijen die Moors aandoen, compleet met waterloopjes. Elders zijn er zelfs bedriegertjes aangebracht, die op onverwachte momenten hun water konden spuiten. De tuinen kennen nauwelijks niveauverschillen, maar beschikken zonder uitzondering over een aantrekkelijke beplanting. 

Bezoek Florence

In Florence wacht een stadsgids u op die u laat kennismaken met enkele highlights die zo ruimschoots in deze elegante stad voorhanden zijn. Ook kunt u daarna nog de hier op eigen gelegenheid de lunch gebruiken. 

Boboli

Dit complex met zijn uitgestrekte tuinen werd in de 16e eeuw gerealiseerd en  bevindt zich in het hart van Firenze. U maakt een wandeling van het hoger gelegen deel naar de lager gesitueerde achterzijde, terwijl u de verschillende tuinen onderweg kunt bekijken. Boboli is eigenlijk niet minder dan een openlucht museum!. Daarin speelt de Italiaanse grandeur een grote rol. Er is bijvoorbeeld een prachtige grotto te zien, inclusief stalagmieten en sculpturen. Of het ‘Isolotto’, een eilandje waar ontelbare standbeelden en ornamenten afgewisseld worden door citrusbomen.

Torrigiani

Een klassiek Italiaans landgoed met zowel kenmerken uit de Renaissance als Barok perioden. Dat zie je letterlijk terug in de gevels van het huis: voor- en achtergevel vertegenwoordigen een andere periode. De uiterst karakteristieke trap naar de verzonken tuin is natuurlijk bekend bij elke liefhebber van Italiaanse tuinen. Deze tuin staat letterlijk model voor een tijdsbeeld, dat hier vrijwel geheel behouden is gebleven. Welke tuin je in Italië je hier ook bezoekt, de beelden die deze tuin oproept zorgen voor een blijvende herinnering! 

Parco Sculture del Chianti

Door het echtpaar Giadrossi werd een 2004 een park opengesteld dat nu eens niet aan lang vervlogen historie is gewijd, maar waar hedendaagse sculpturen en installaties worden tentoongesteld. Die kunnen uit brons of steen bestaan, maar ook glas en zelfs neon zijn hiervoor gebruikt. De natuur, het licht, de seizoenen geven telkens weer nieuwe aspecten aan de sculpturen zoals typisch is voor omgevingskunst. Zo is het Chianti Sculpture Park een goed voorbeeld geworden van de diversiteit en vitaliteit van de hedendaagse kunst in de wereld.

La Foce

De tuinen op dit landgoed zijn relatief jong: ze werden onder leiding van de Britse architect Cecil Pinsent in opdracht van de eigenaresse, de Brits-Amerikaanse schrijfster Iris Origo gerealiseerd. Inmiddels is de tuin een must voor tuinliefhebbers maar wordt ook door andere liefhebbers bezocht, alleen al om te genieten van de uiterst karakteristieke weg die naar het landgoed leidt, omzoomd door de al even bekende cupressen.

Sacro Bosco

Het heilige bos, dat is de naam die de Italianen aan deze magische plek gaven. Of het park van de monsters…. In Bomarzo vinden we dit bijzondere park, dat al in de 16e eeuw werd aangelegd. Het zou zijn ontworpen door Pirro Ligorio, de sculpturen zouden zijn gemaakt door Simone Moschino. Feit blijft dat de beelden van monsters en dieren die willekeurig in dit park lijken rondgestrooid tot de dag van vandaag een grote aantrekkingskracht op bezoekers blijft uitoefenen. Het is dan ook met geen enkele andere tuin of park te vergelijken!  

Villa Lante

De tuinen rondom de villa warden in de 16e eeuw aangelegd in opdracht door de zelfde adellijke eigenaar als  Sacro Bosco. De soms wat vreemde beeldhouwwerken die de villa opsieren doen inderdaad soms wel denken aan de sculpturen bij Bomarzo. Opnieuw is dit een villa met een geheel eigen karakter dat zowel in de tuinen als het interieur is voorzien van de nodige grandeur.

Palazzo Farnese

Dit fraaie gebouw met omringende tuinen dateert uit de 16e eeuw en is één van de beste voorbeelden van de late Renaissance periode. Monumentale trappen, formele vijvers en ontelbare ornamenten en standbeelden hebben de tand des tijds schijnbaar moeiteloos overleefd en geven de bezoeker een perfecte indruk hoe bevoorrecht de Romeinse adel vroeger was.

Villa d’Este

Deze tuin is waarschijnlijk één van de beste voorbeelden waartoe de Italiaanse tuincultuur in de 16e eeuw toe in staat was. Hier zijn allerlei waterelementen gerealiseerd die al verwijzen naar de naderende barokke periode. Die waterelementen zijn voorzien van ingenieuze constructies die zorgen voor spuitende fonteinen, watertrappen waar het water af stroomt en zelfs bruisende watervallen! Tot op de dag van vandaag komen bezoekers zich hier vergapen aan deze unieke collectie nog steeds werkende waterelementen, die zijn weerga nauwelijks kent. 

Lees meer over Villa d’Este

Villa Adriana

Hier wandelen we letterlijk door de historie! Tweeduizend jaar geleden werd hier een complex aan gebouwen en tuinen voor Keizer Hadrianus gerealiseerd met banketzalen, bibliotheken, thermen en wat al niet meer. Ingenieuze constructies zorgden ook voor stromend water in de elegante tuinen, waarin waterbekkens en fonteinen voor verkoeling zorgden. Ontelbare ornamenten en sculpturen wisselden bebouwing en groen af.

Ninfa

De naam van deze tuin zorgt bij menige tuinliefhebber voor een verhoogde hartslag. Het is bijna magisch: een Italiaans dorpje dat vele eeuwen geleden onder de vloek van de pest door de bewoners werd verlaten en daarna door de aanwezige beplanting werd omhelsd, zo groeiden blauwe regen, ramblers en andere oude rozen over ruïnes en daken. Bezoekers worden mondjesmaat toegelaten en het is dan ook een voorrecht dat we hier een kijkje mogen nemen.

Lees meer over Ninfa

Landriana

Deze tuin is nu eens geen vele eeuwen oud, maar werd in 1956 aangelegd. Inspiratie kwam uit Engelse tuinen en dat werd vermengd met onvermijdelijke Italiaanse invloeden. Nadat Markiezin Lavinia Taverna zelf 10 jaar had geëxperimenteerd met planten om te zien of ze het in het Italiaanse klimaat zouden bolwerken. Toen werd het echter tijd om een expert in te schakelen om de tuin van een juist geraamte te voorzien. Mede met dank aan de beroemde Engelse ontwerper Russell Page is het resultaat bijzonder. In de tuinen vindt de bezoeker ditmaal ook veel vaste planten, die u verder in veel gevallen vergeefs zult zoeken in de tuinen rond Rome.

Wist u dat u zelfs in deze waterrijke omgeving de nodige palazzo’s met bijbehorende tuinen kunt bezoeken? Daarom verblijft u tijdens deze bijzondere reis twee nachten in de stad Venetië om een bezoekje te brengen aan de mooiste tuinen die we daar hebben kunnen vinden, zoals Giardini Reale.

Palazzo Malpiero Barnabo

Een rozentuin grenzend aan het Grand Canal in Venetië? Jawel, die bestaat inderdaad. Niet voor niets wordt deze tuin ook wel een goed bewaard geheim  (Giardino segreto) genoemd. Een grote wens van Hertogin Anna Barnabo ging hiermee in vervulling. Het kost haar veel inspanning om de rozen goed te houden, ook al vanwege het zoute water van het kanaal, dat immers in open verbinding met de zee staat.

Giardino di Palazzo Grimani ai Servi

Het paleis werd ooit verwoest, de tuin is gebleven. Die bestaat uit drie delen. In het centrale deel zijn nog steeds sporen van de 16e eeuwse Venetiaanse tuin te herkennen, zoals in de bakstenen bestrating en de van rood Verone marmer voorziene put. 

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vlucht met KLM, heenvlucht van Amsterdam naar Florence, terugvlucht van Rome naar Amsterdam.
 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • 3 nachten in 4**** Hotel Ercolini & Savi in Montecatini Terme op basis van halfpension.
 • 2 nachten in 4**** Hotel Royal in Bolsena op basis van halfpension.
 • 2 nachten in 3*** Parkhotel Villaferrata in Grottaferrata op basis van halfpension.
 • Stadsbelastingen
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op € 170,-
 • Lunches geschat op € 20,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Vlucht

KL 1641 Amsterdam-Florence 09:35
KL 1604 Rome Fiumicino-Amsterdam 17:25

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Beschikbaar
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Blijf op de hoogte van het laatste Garden Tours nieuws!
+
Scroll naar top