Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim Botanische reis naar Tannheim

Tannheim

7-daagse tuinreis per touringcar

Botanische reis naar Tannheim

Tijdens de botanischereis naar Tannheim reizen we van de glooiende weiden van Zuid-Duitsland naar de soms nog met sneeuw getopte bergen van Oostenrijk! Het is ongelooflijk hoe dat landschap binnen luttele kilometers zo kan veranderen. Hier kunnen we genieten van bloemenweiden vol met planten die bij ons alleen in pot verkrijgbaar zijn. Talloze orchideeënsoorten waar uw mond van openvalt, nog los van de andere ontelbare bloemensoorten. Daarbij is het uitzicht over de meren en de omringende bergen fabuleus.

OmschrijvingReisprogrammaInclusiefOpstapplaatsen

Omschrijving van de botanische reis naar Tannheim

De uitbundige voorjaarsflora is inmiddels  opgevolgd door de zomerbloeiers die in soorten minder maar in aantallen veel groter zijn. Op overhoekjes en wat ruige terreintjes staan Aconitum napellus en Senecio alpinus in bloei. Waar het terrein wat meer rotsachtig is kunnen we Acinos alpinus vinden en op wat vastgereden plekken in het dal staat Odontitis vulgaris die we ook kennen als rode ogentroost. De in Nederland langzamerhand zeldzame Succisa pratensis of blauwe knoop is hier nog een algemeen voorkomende plant en langs de beekjes en op vochtige plekken staat de moesdistel, Cirsium oleraceum.

Colchicum autumnale of herfsttijloos is al genoemd, het is een najaarsbloeiend bolgewas, maar najaar moet je wel ruim zien, want begin augustus komen de eerste bloemen al tevoorschijn. Een plant waar ik altijd ook naar speur is Gentiana ciliata, een kleine gentiaan met fraai gefranjerde bloemen en daarom franjegentiaan genoemd. Deze soort is niet algemeen en het is altijd weer een wow-moment als je hem ontdekt.

In de weiden richting Grän staat Astrantia major en ook Mentha longifolia is alom aanwezig. Met een beetje geluk zullen we ook Epipactis palustris of moeraswespenorchis ontdekken. Hij staat bij tientallen in de vochtige weiden tussen Tannheim en Grän, maar of ze nog bloeien is niet zeker.

In de bosrand ten zuiden van Tannheim staan massa’s Paris quadrifolia, eenbes, ze bloeien niet meer maar de bessen zijn nu wel aanwezig. Ook een paar in de Alpen algemeen voorkomende kamperfoeliesoorten zijn uitgebloeid en nu getooid met mooie rode bessen.

Reisprogramma van de botanische reis naar Tannheim

Een heerlijke ontspannen Alpenreis waarin geen lange wandelingen zijn gepland, maar waar het ontdekken van planten en de samenhang met andere soorten centraal staat.

Eerste dag Sichtungsgarten Weinheim, een fantastische tuin met een keur aan steeds weer nieuwe vaste planten in een prachtige setting. Een van de toptuinen in Duitsland. Daarna overnachten in hotel Scheid in Schriesheim.

Tweede dag Door naar Tannheim. Aankomst rond 16.00 uur en nog tijd voor een wandeling in de weiden, de zogenaamde Buckelwiesen, rond het dorp.

Derde dag: ’s Ochtends wandeling  bij en rond de Vilsalpsee: een schitterend bergmeer in een idyllische omgeving waar diverse bos- en bergplanten staan. Vilsalpsee behoort tot het Naturschutsgebiet Vilsalpsee!  

’s Middags met de kabelbaan naar de Neunerköpfle (1864 m). Korte wandeling op een hoogte tussen 1800 en 2000 m. Vermoedelijk zullen we boven wel Gentiana campestris, Acinos alpinus en Parnassia palustris kunnen vinden.

Vierde dag: ’s Ochtends een korte wandeling op de grens Duitsland/Oostenrijk langs de Weissenbach. Misschien nog een late  Trollius en waarschijnlijk al de vruchten van Actaea spicata; ook de kranssalomonszegel zal al bessen hebben en in de gemaaide weiden zijn Carlina acaulis en Cirsium acaule al aanwezig. Wat nu ook begint te bloeien is Colchicum autumnale.

’s Middags  met de kabelbaan van Grän naar het Füssner Jöchle met schitterende uitzichten tot ver in Duitsland en veel alpenplanten  waaronder Rhododendron hirsutum en Campanula cochleariifolia.

Vijfde dag: Fietstocht door het Tannheimertal. Dit dal heeft namelijk heel veel fietspaden waarbij je ver van het autoverkeer heerlijk kunt fietsen en overal een stop kunt maken waar iets bijzonders te zien is. Allereerst zullen we de prachtige balkonbakken bij de huizen kunnen bewonderen, want die zijn nu op hun mooist. In de wat nattere weiden staan Swertie en Veratrum in bloei; Gentiana cruciata groeit op ‘kopjes’ in de begraasde weiden en in wat ruigere vegetatie staat Gentiana asclepiadea in volle bloei.

Alternatief: als het niet mogelijk is voldoende fietsen te huren dan zullen we met de bus een tocht naar het Lechtal maken. De Lech is één van de weinige niet gekanaliseerde rivieren in Oostenrijk. We bezoeken dan de Lech Brücke waar in de bovenverdieping informatie over het Naturpark Tiroler Lech wordt gegeven. Daarna rijden we door naar het Hahnten Joch, een bergpas op 1894 m. Op de pashoogte kunnen we in de weiden een prachtige wandeling maken. Hier zullen nog allerlei planten in bloei staan die in het dal al lang zijn uitgebloeid. De rit naar het Hahntenjoch gaat over een smalle, kronkelige bergweg met fantastische uitzichten op de imposante bergen rondom.

Zesde dag: Terugreis met bezoek aan kwekerij Gaissmayer in Illertissen, overnachten in Schriesheim.

Zevende dag: Palmengarten Frankfurt en thuisreis.

Zoals altijd op de alpenreizen: ’s avonds na het diner plantenbespreking voor wie dat wil.

Wijzigingen voorbehouden

Inclusief bij de botanische reis naar Tannheim

Inbegrepen:

Niet inbegrepen:

  • Entrees geschat op € 50,-.
  • Lunches geschat op € 15,- per dag.
  • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen van de botanische reis naar Tannheim

08:00 uur Amersfoort
08:45 uur Utrecht Lunetten
10:00 uur Arnhem Station

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Waarom Garden Tours?

  • Dé tuinreisspecialist
  • Exclusieve privétuinen
  • Deskundige reisleiding
  • Kleine groepen
  • Luxe vervoer en hotels
  • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


We mogen weer op tuinreis!Download hier onze flyer
Scroll naar top