Privétuinen van Oost Schotland

Zelden maakten we zo’n mooie tuinreis naar Schotland. Deze reis brengt u namelijk naar tuinen die grotendeels nog in privébezit zijn. Men koestert de fraaie beplanting in eindeloos lijkende borders. Hier groeien en bloeien ook de oude rozen rijkelijk zonder enige aantasting. Met dank aan de schone lucht. Het golvende landschap wordt af en toe onderbroken door bossen en beken. Nog een extra reden om mee te gaan. Verscholen in een vallei, of pal aan de kust, soms blootgesteld aan de winden van de Atlantische Oceaan. Het lijkt de tuinen niet te deren. Natuurlijk worden andere aspecten dan alleen maar tuinen ook niet overgeslagen. Tel daar ook nog eens een zeer gerieflijk hotel op en je hebt een tuinreis die nauwelijks valt te overtreffen!

Belangrijk: We wijzen u erop dat vanaf 1 oktober 2021 een paspoort nodig is om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Waarom de privétuinen van Oost Schotland?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: overtocht IJmuiden-Newcastle, DFDS Seaways.
 • 2e dag: Floors Castle, Carolside.
 • 3e dag: Stobshiel House, stadsbezoek North Berwick, Bass Rock, Shepherd House.
 • 4e dag: Kailzie Gardens, Broadwoodside, kwekerij Macplants.
 • 5e dag: Edinburgh Botanic, stadsbezoek Edinburgh, Portmore.
 • 6e dag: Hopetoun House, vrije lunch in Berwick-upon-Tweed.
 • 7e dag: Thuiskomst.

Tuinen

Floors Castle

Nietsvermoedende bezoekers kunnen het kasteel bezoeken zonder dat ze maar een glimp van een tuin opvangen. Net zoals dat vaak bij landgoederen in Schotland en Ierland voorkomt, bevindt de tuin zich op aanzienlijke  afstand van het huis. Hier is er sprake van een omvangrijke moestuin, die gedeeltelijk aan fruit is gewijd maar het overgrote deel is gewijd aan borders. Borders met verschillende kleuren en bloeitijden, andere beplanting, kortom een aantal schitterende borders ligt hier op u te wachten!

Carolside

Deze tuin heeft maar twee borders, één net buiten de ommuurde moestuin en één daarbinnen, als een as door de tuin. Beide zijn echter van een onberispelijk niveau! En dan nog de grote verzameling oude rozen. Een privétuin van onberispelijk niveau, die zich ook nog eens op een sprookjesachtige plek bevindt.

Portmore

Goedgekozen combinaties van vaste planten zorgen voor langdurige kleur in de verschillende borders, waarin mauve, roze en witte tinten overheersen. Er zijn ook nog andere tuinen aanwezig, zoals een fruittuin, een rozentuin, een Victoriaanse kas vol met Pelargoniums en verschillende andere botanische collecties.

Lees meer over Portmore

Stobshiel House

Deze tuin staat model voor een klassieke Schotse private garden. In de ommuurde tuin heeft alle buxus het veld moeten ruimen en moest er een nieuw ontwerp gemaakt worden, een proces dat inmiddels met succes is afgerond. Buiten die ommuurde tuin is er nog veel meer te zien, zoals een grote verscheidenheid aan rozen, heesters en vaste planten, maar vragen ook  de statige solitaire bomen de nodige aandacht. 

North Berwick

In dit gezellige Schotse stadje kunt u op eigen gelegenheid de lunch in een tea shop of pub gebruiken. 

Bass Rock

Vanuit North Berwick vertrekt er ook een bootje om rond een rots te varen. Het gaat hier om Bass Rock, een plek die sinds jaar en dag beroemd is vanwege de grote aantallen zeevogels die hier komen broeden. Een goede kans dat u hier Jan-van-Genten, alken, zeekoeten en verschillende meeuwensoorten van dichtbij te zien krijgt. 

Shepherd House

Nu eens geen landgoed maar gewoon in een wijk in het plaatsje Inveresk bevindt zich deze tuin van het adellijke echtpaar Fraser. Weliswaar op leeftijd bekommert het echtpaar zich intensief om de tuin op een hoog niveau te  houden met veel beplanting, waarin zeker de rozen één van de hoofdrollen vertolken. Een bezoek dat je als liefhebber niet snel zal vergeten!

Lees meer over Shepherd House

Kailzie Gardens

Geen huis hier, dat is al in 1962 afgebroken. Wel een fraaie tuin, die keurig door Lady Buchan Hepburn in stand wordt gehouden. Zij bleek een deskundige tuinierster die laat zien niet alleen aan de vormgeving te denken maar ook een echte plantenliefhebster is. Fraaie borders, een fontein, statige bomen, bloemenweiden, een prachtige Victoriaanse kas en zelfs een ‘Secret Garden’: alles is aanwezig, behalve een statig huis. 

Broadwoodside

Een bijzondere hedendaagse tuin, waarin zich ook een aantal botanische grapjes bevindt. Verder ook ongewone kleurencombinaties in de border en een aantal tuinen, waarover eens goed is nagedacht voordat deze werden gerealiseerd. Nergens zijn de tuinen als een soort vanzelfsprekendheid naar andere voorbeelden ingevuld en dat zorgt ervoor, dat veel tuinliefhebbers zich hier positief verrast voelen.

Kwekerij Macplants

Kwekerijen zijn in Schotland slechts spaarzaam aanwezig. Macplants is echter voor vele tuinliefhebbers een soort instituut geworden, waar zelfs leden van het Britse Koninklijke huis hun bestellingen doen. Een grote verscheidenheid aan vaste planten en heesters is hier te vinden, waaronder natuurlijk de nodige aandacht voor die hybriden die op Schotse bodem ontwikkeld zijn. 

Edinburgh Botanic

Natuurlijk mag deze beroemde botanische tuin niet ontbreken! Hier valt zo veel te zien dat u een keuze moet maken. Naar de kassen? Of toch maar de unieke Rock Garden? Er is een tuin waarin de beplanting slechts uit Chinese planten bestaat en die groeien daar als in de Chinese natuur.  

Edinburgh

Natuurlijk neemt  u ook een kijkje in het historische centrum van Edinburgh met de Royal Mile die van Edinburgh Castle naar Hollyrood Palace leidt, maar ook de  beroemde Princess Street met alle klassieke maar ook hedendaagse Britse warenhuizen en winkels. 

Hopetoun House

Achter dit enorme klassieke huis bevinden zich al even uitgestrekte tuinen die variëren van formeel tot een zee aan wilde bloemen. De oppervlakte van een dergelijk landgoed ontbreekt elk referentiekamer, daarom zijn er ook tuinkamers die geheel gewijd zijn aan ornamentale grassen en vaste planten, in stemmige tinten gecombineerd. Deze maken deel uit van een serie ‘small gardens’ om de bezoekers inspiratie voor hun eigen tuin mee te geven. 

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle, incl. 2-persoons buitenhut v.v. inclusief maaltijden.
 • Vier nachten verblijf in het 4**** Peebles Hydro in Peebles op basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op £ 110,-
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

Vanaf 15.00 uur Amsterdam (De Ruijterkade 153 – achter het centraal station, speciale shuttlebus à €10,- enkele reis.)
16.30 uur IJmuiden Felison Terminal.

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Het was een heerlijke tocht door Schotland. De tuinen waren fantastisch. Alleen het bezoek aan een kweker had achterwege kunnen blijven. Het hotel was prima. Over het Schotse eten verschillen de meningen. Al met al een aanrader.
5 out of 5 stars

Fred

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Beschikbaar
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Blijf op de hoogte van het laatste Garden Tours nieuws!
+
Scroll naar top