Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland Ruig en Romantisch Schotland

Schotland

7-daagse tuin- en cultuurreis

Ruig en Romantisch Schotland

HaRo-reizen met bestemming Schotland waren er al eerder. Dat is omdat ons (Hanneke van Dijk en Rose-Marie Gerritsen) het land zo goed bevalt. Maar niet eerder bedachten we een reis naar Schotland die ons zo noordelijk zou brengen als deze, nu gaan we verder en hoger, naar de Highlands. Het is het deel van Schotland waar de machtige bergen (bens) zijn en in de lagere delen de meren (glens) en valleien (lochs). In Cairngorms National Park bijvoorbeeld waar we dwars doorheen zullen rijden. Overal kabbelen stroompjes, overal schittert water en nergens zie je zoveel regenbogen als in Schotland, zelfs dubbele en driedubbele zijn er niet ongewoon. En niet te vergeten de schapen, we zullen ze tijdens onze ritten overal in het Schotse landschap tegenkomen.

OmschrijvingReisprogrammaInbegrepen / Niet InbegrepenOpstapplaatsen

Omschrijving

Maar het is niet alleen vanwege het soms woeste landschap dat Schotland ons zo trekt: de tuinen zijn fantastisch, de kastelen fascinerend en Schotten zijn ontzettend vriendelijke mensen. Het zijn juist die contrasten die we in deze reis – die daarom Ruig & Romantisch heet – willen laten zien.

Een van Schotlands bekendste architecten was Sir Robert Lorimer, gespecialiseerd in renovatie en restauratie van huizen en tuinen. We bezoeken er een aantal waar hij zijn sporen heeft nagelaten, zoals Kellie Castle, het familiehuis van de Lorimer’s, Hill of Tarvit en Earlshall Castle, Sir Roberts eerste grote opdracht in 1892. De wonderbaarlijke vormsnoei in de tuin van het 16de-eeuwse Earlshall Castle (waarvan een van de bewoners Bloody Bruce was – kennelijk waren niet álle Schotten vriendelijk) dateert uit Lorimer’s tijd. In tegenstelling tot de soms ongenaakbare kastelen zijn de ommuurde tuinen zeker romantisch met hun vaste plantenborders, fruit en groente: de overvloed van september.

In de enorme ommuurde tuin van Blair Castle bijvoorbeeld die gerestaureerd werd in zijn oorspronkelijke vorm uit de tijd van koning George en waar een levensgroot beeld van Hercules centraal staat. Langs de 275 meter lange zuidmuur van de ommuurde tuin ligt een vasteplantenborder en er is een grote boomgaard met ruim 100 fruitbomen. Cambo House is in de tijd dat de sneeuwklokjes bloeien een geliefde bestemming, we zijn heel benieuwd hoe de tuin er in de nazomer uitziet. Cawdor Castle, een kasteel met een slotgracht met ophaalbrug bezoeken we ook. Het heeft een ommuurde tuin uit de 17de eeuw, een doolhof, een boomgaard met oude Schotse fruitrassen, vasteplantenborders, taxushagen versierd met Scottish flame flower (Tropaeolum speciosum) … er is zoveel te zien.

Bovendien is het ook heel goed mogelijk dat we ons zullen verdiepen in belangrijke plaatselijke ambachten als het maken van kilts en het stoken van whisky.

Reisprogramma

1e dag: Vertrek vanuit IJmuiden
2e dag: Hill of Tarvit
3e dag: Cluny House; Blair Castle & Gardens; Scottish Highland Games
4e dag: The Scottish Kiltmaker Visitor Centre; Cawdor Castle
5e dag: Kellie Castle; Cambo House Gardens; Earlshall Castle
6e dag: Mellerstain
Vertrek vanuit Newcastle
7e dag: Aankomst IJmuiden

Inbegrepen / Niet Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per touringcar
 • Reisleiding
 • Overtocht IJmuiden-Newcastle v.v. incl. 2-persoonshut, diner en ontbijt op heen- en terugreis.
 • Vier nachten in het Pitlochry Hydro Hotel, Pitlochry, Schotland op basis van halfpension
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen

Niet Inbegrepen:

 • Entrees geschat op £120
 • Lunches geschat op £10 per dag
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven

Opstapplaatsen

14.15 Busstation Amersfoort
15.00 Utrecht Lunetten
15.00 Amsterdam (De Ruijterkade 135, achter het centraal station, speciale shuttlebus à €10,- enkele reis)
16.00 DFDS Seaways Felison Terminal IJmuiden, uiterlijke meldingstijd

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Kleine groepen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


We mogen weer op tuinreis!Download hier onze flyer
Scroll naar top