Ruig en Romantisch Schotland – HARO

HaRo-reizen met bestemming Schotland waren er al eerder. Dat is omdat ons (Hanneke van Dijk en Rose-Marie Gerritsen) het land zo goed bevalt. Maar niet eerder bedachten we een reis naar Schotland die ons zo noordelijk zou brengen als deze, nu gaan we verder en hoger, naar de Highlands. Het is het deel van Schotland waar de machtige bergen (bens) zijn en in de lagere delen de meren (glens) en valleien (lochs). In Cairngorms National Park bijvoorbeeld waar we dwars doorheen zullen rijden. Overal kabbelen stroompjes, overal schittert water en nergens zie je zoveel regenbogen als in Schotland, zelfs dubbele en driedubbele zijn er niet ongewoon. En niet te vergeten de schapen, we zullen ze tijdens onze ritten overal in het Schotse landschap tegenkomen.

Belangrijk: We wijzen u erop dat vanaf 1 oktober 2021 een paspoort nodig is om naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Waarom Ruig en Romantisch Schotland?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
OmschrijvingReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Omschrijving

Maar het is niet alleen vanwege het soms woeste landschap dat Schotland ons zo trekt: de tuinen zijn fantastisch, de kastelen fascinerend en Schotten zijn ontzettend vriendelijke mensen. Het zijn juist die contrasten die we in deze reis – die daarom Ruig & Romantisch heet – willen laten zien.

Een van Schotlands bekendste architecten was Sir Robert Lorimer, gespecialiseerd in renovatie en restauratie van huizen en tuinen. We bezoeken er een aantal waar hij zijn sporen heeft nagelaten, zoals Kellie Castle, het familiehuis van de Lorimer’s, Hill of Tarvit en Earlshall Castle, Sir Roberts eerste grote opdracht in 1892. De wonderbaarlijke vormsnoei in de tuin van het 16de-eeuwse Earlshall Castle (waarvan een van de bewoners Bloody Bruce was – kennelijk waren niet álle Schotten vriendelijk) dateert uit Lorimer’s tijd. In tegenstelling tot de soms ongenaakbare kastelen zijn de ommuurde tuinen zeker romantisch met hun vaste plantenborders, fruit en groente: de overvloed van september.

In de enorme ommuurde tuin van Blair Castle bijvoorbeeld die gerestaureerd werd in zijn oorspronkelijke vorm uit de tijd van koning George en waar een levensgroot beeld van Hercules centraal staat. Langs de 275 meter lange zuidmuur van de ommuurde tuin ligt een vasteplantenborder en er is een grote boomgaard met ruim 100 fruitbomen. Cambo House is in de tijd dat de sneeuwklokjes bloeien een geliefde bestemming, we zijn heel benieuwd hoe de tuin er in de nazomer uitziet. Cawdor Castle, een kasteel met een slotgracht met ophaalbrug bezoeken we ook. Het heeft een ommuurde tuin uit de 17de eeuw, een doolhof, een boomgaard met oude Schotse fruitrassen, vasteplantenborders, taxushagen versierd met Scottish flame flower (Tropaeolum speciosum) … er is zoveel te zien.

Bovendien is het ook heel goed mogelijk dat we ons zullen verdiepen in belangrijke plaatselijke ambachten als het maken van kilts en het stoken van whisky.

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: Vertrek vanuit IJmuiden
 • 2e dag: Hill of Tarvit
 • 3e dag: Cluny House; Blair Castle; Highland Games
 • 4e dag: The Scottish Kiltmaker Visitor Centre; Cawdor Castle
 • 5e dag: Kellie Castle; Cambo House; Earshall Castle
 • 6e dag: Mellerstain
 • 7e dag aankomst IJmuiden

Tuinen

Hill of Tarvit

Het huis met omringende tuinen werden in de twintigste eeuw gebouwd om te imponeren. Daarvan getuigen onder meer de dubbele trap, het enorme terras en de vele kilometers lange geknipte taxushagen. Binnen die hagen vindt de bezoeker onder meer lange borders die het gehele seizoen voor kleur zorgen, een informele woodland tuin en een charmante rozentuin. 

Cluny House

Ooit was dit een afgelegen jacht hut, totdat de vader van de huidige eigenaresse er een woodland tuin van maakte. Nu is een gedeelte van de oorspronkelijke wilde beplanting gemengd met een grote verscheidenheid aan vaste planten en bolgewassen, zoals Mecanopsis , Helleborus, etage primula’s en zelfs de befaamde Cardiocrinum giganteum maakt hier zijn opwachting. 

Blair Castle

Het imposante witte kasteel is in de loop der jaren uitgegroeid tot Schotlands meest bezochte historische huis. Daar hoort natuurlijk ook een goede tuin bij. Toch werd pas in 1980 beslist dat de beplanting in de Walled Garden plaats moest maken voor iets dat beter bij zo’n huis van Statuur past. Daarom werden alle kerstbomen die hier werden gekweekt verwijderd  om de oude tuin weer in volle glorie te herstellen. Daarom kan je als bezoeker tegenwoordig weer genieten van een fraaie watertuin, fruitbomen die als in lange denkbeeldige  lijnen zijn geplant en natuurlijk een statige border met een lengte van niet minder dan 275 meter. 

Highland Games

Elk jaar worden deze kampioenschappen voor Schotse krachtpatsers georganiseerd en elk jaar weer trekken deze spelen duizenden toeschouwers. Deze spelen zijn eigenlijk een voortzetting van de traditionele spelen die vroeger voor de negentiende eeuw door de afzonderlijke clans werden gehouden.  

The Scottish Kiltmaker Visitor Centre

Tradities te over in Schotland, dus waarom geen kijkje nemen bij een kleermakerij die gespecialiseerd is in deze typisch Schotse kledij? 

Cawdor Castle

Bij het aanleggen van de tuinen bij Cawdor Castle ging men niet over één nacht ijs. Daarmee werd begonnen in de 17e eeuw. Eerst was er een ommuurde tuin, waarin ooit voornamelijk eetbare gewassen werden geteeld, maar waar nu onder meer een doolhof van hulst is aangeplant. De bloementuin, werd in de 18e eeuw ingericht naar Frans voorbeeld. In de 18e eeuw werden de rozenbedden en lavendelborder gerealiseerd, in de 20ste eeuw volgden er onder meer een moestuin en een wilde tuin… Genoeg te zien dus!.

Kellie Castle

Dit kasteel dateert uit de middeleeuwen en was aan het eind van de 9e eeuw niet meer dan een ruïne. Dankzij de inspanning van een groep architecten en kunstenaars werd het exterieur echter weer in de oude stijl gerestaureerd. Dat geldt niet voor het interieur, dat toen een make-over kreeg dat bij die tijd paste. Ook de tuin werd daarna in de ‘Arts & Crafts Style’ aangelegd, zodat u nu kunt genieten van gemengde borders, waarin vaste planten en rozen volop kleur geven aan de zomer! 

Cambo House

In de tuinen die rondom het oude huis zijn aangelegd speelt de beplanting een belangrijke rol. In elke seizoen is hier veel te zien. Al in de winter met een grote collectie Galanthus, later met de bloeiende bomen en heesters tot aan de bloemenzee in de zomer toe. Dat is te danken aan de eigenaresse die haar voorliefde voor beplanting niet onder stoelen of banken steekt. 

Earshall Castle

Dit is een kasteel dat dateert uit de 16 eeuw. Dat geldt echter niet voor de tuin! Een groot deel van de volledig ommuurde tuin is hier gewijd aan ‘topiary’: vormsnoei in Taxus uitgevoerd. Deze werden hier al 125 jaar geleden aangeplant en hebben inmiddels prachtige vormen gekregen.

Mellerstain

Dit fraaie monumentale huis is één van de best bewaarde bewijzen van de klasse van architect Robert Adams, die rond de 18e eeuw menig huis in Engeland en Schotland liet bouwen. Aan de achterzijde van het huis bevindt zich een tuin die bestaat uit verschillende terrassen. Deze werden ooit door Reginald Blomfield ontworpen in Italiaanse stijl. Vanaf het hoogste terras heeft de bezoeker een schitterend uitzicht over het omringende golvende land van de Schotse borders.

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per DFDS Seaways IJmuiden-Newcastle, incl. 2-persoons buitenhut v.v. inclusief maaltijden
 • Vier nachten verblijf in het 3***Hotel Hydro Pitlochry in Pitlochry op basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op £ 110,-
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

Vanaf 15.00 uur Amsterdam (De Ruijterkade 153 – achter het centraal station, speciale shuttlebus à €10,- enkele reis.)
16.30 uur IJmuiden Felison Terminal.

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Beschikbaar
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Blijf op de hoogte van het laatste Garden Tours nieuws!
+
Scroll naar top