Tuinreis Porto en Coimbra

Bezoek de mooiste tuinen van Porto en Coimbra met Garden Tours

Een tuinreis Porto & Coimbra? Er zijn genoeg tuinen! Ga daarom met Margreet Diepeveen – Bruins Slot mee naar Portugal om te genieten van de mooiste tuinen en huizen. Eerder bezocht zij hier al menig landgoed en tuin, waarvan de eigenaren slechts spaarzaam de poorten voor bezoekers openen. Een aantal van deze te bezoeken landgoederen kent een geschiedenis, die dikwijls honderden jaren terug in de tijd gaat, maar ook bezoeken aan mooie privétuinen, meestal door de eigenaren zelf ingericht, staan op het programma.

Bezoeken aan de steden zelf – Coimbra, de oude koningsstad en het bedrijvige Porto – worden echter niet vergeten tijdens de tuinreis Porto & Coimbra. Coimbra werd in de vijfde eeuw door de Romeinen gesticht en in de tiende eeuw ingenomen door moslims. Uiteindelijk kwam de stad in de twaalfde eeuw in handen van de eerste koning van Portugal, Alfonso Hendriques en werd uitgeroepen tot de hoofdstad van dit land. Al deze beschavingen lieten hun sporen in de stad achter en zijn nog steeds terug te vinden. We sluiten echter ook de ogen niet voor de prachtige landschappen die we tijdens de busreis van tuin naar tuin passeren: nog een reden om met deze bijzondere tuinreis Porto & Coimbra mee te gaan! Andere culturele aspecten van dit fraaie gebied met historische steden komen eveneens aan bod, zoals een bezoek aan een cave en een wijngaard inclusief proeverijen van wijn en port.

TuinenHotelsTuinprogrammaPrijzenInbegrepenVlucht

Tuinen

Tijdens de tuinreis Porto & Coimbra wordt er afhankelijk van datum en beschikbaarheid uit de volgende tuinen een keuze gemaakt:

Quinta do Alao, Porto

Op een van de meest onwaarschijnlijke plekken bij Porto bevindt zich een van de oudste tuinen van Portugal, ontstaan aan het eind 17e eeuw: een aantal bomen werd mogelijk al geplant in die periode. De Italiaanse architect Nicolo Nassoni, wiens ontwerpen voor paleizen en tuinen stormachtig werden ontvangen, werd ontboden om het terrein van Alao in zijn eigen, zeer moderne versie van de Italiaan­se barokstijl opnieuw in te richten.

Quinta da Aveleda, Penafiel

Het landgoed Aveleda is het grootste in Noord-Portugal en al meer dan 300 jaar in bezit van dezelfde familie. Deze familie is ook de grootste producent van de be­roemde Vino Verde. De tuin is overweldigend door de enorme bomen die een slin­gerend verzonken pad omzomen: varens, Rhododendrons, camellia’s en hydrangea’s vormen een prachtige achtergrond voor talloze ‘follies’. Natuurlijk proeven we hier de ‘groene wijn’!

Casa de Juste, Torno

Na afloop van een voortreffelijke lunch mogen we hier huis, kapel en tuin bekij­ken. Dit is een van de oudste huizen die we zullen zien, gebouwd rond de 13e eeuw en daarna uitgebreid in de 14e eeuw. Er is een mooie galerij aan de ach­terkant met uitzicht op de kleine tuin met een waterpartij.

Bom Jesus do Monte, Braga

Deze massieve, stenen trap met 2 kerktorens erboven domineert het zicht op het oosten van de stad Braga; het is weer eens iets anders om op een tuinreis een ‘boetedoeningstrap’ te bezoeken, maar Bom Jesus do Monte is dan ook een bijzonder voorbeeld van 18-eeuwse landschapsarchitectuur en van mooie snoeivormen in Buxus en Camellia’s, naast kleine kapelle­tjes halverwege de trap. De tocht wordt gemaakt met een klein trammetje, zowel naar boven als naar beneden: schoolreisjessfeer!

Museu dos Biscainhos, Braga

Dit is een mooi voorbeeld van Barokke architectuur en dit prachtige gebouw was gedurende bijna 4 eeuwen het huis van Portugese edellieden uit de provincie Minho. De mooiste tegelwanden, de ‘azulejos’, treffen we hier aan. Een prachtige tuin vol rozen bevindt zich aan de achterkant van dit markante stadspaleis.

Casa de Sezim, Guimaraes

Al in 1376 werd Casa de Sezim in gebruik genomen door de voorouders van de huidige familie; het is gebouwd rondom een binnenplaats. De tuin is hier onderge­schikt aan het interieur met schitterend, panoramisch handbeschilderd behang uit de 19e eeuw, een unicum volgens veel internationale kenners. Hier houden we ook een wijnproeverij.

Botanische tuin, Coimbra

Deze adembenemende Botanische tuin ontstond in 1772, midden in de stad Coimbra en beslaat een oppervlakte van zo’n 13 ha. Enorme bomen zoals Ficussoorten en een gigantische Sequio sempervirens trekken de aandacht, net als een bamboebos.

Casa de Santar, Nelas

Oorspronkelijk werd deze tuin aangelegd in de 18e eeuw, maar werd gerestaureerd in de 20e eeuw. In de tuin heerst structuur: buxushagen die volle rozenperken omzomen, beelden en veel snoeivormen in obelisken, bollen en punten geven verticale elementen.

Casa da lnsua, Penalvo do Castelo

Diep in de Beira Alta bevindt zich dit landgoed van de familie Albuquerque, en het beslaat zo’n 40 ha. Halverwege de 18e eeuw werd de tuin aangelegd rondom dit grote huis, met kleine laantjes voor gebruik door privékoetsjes, daarna door bomen omzoomd. Ook dit huis kunnen we bekijken en ook hier weer een ‘bijzonder interieur. Bezoek aan het Mata do Bussaco, Luso Meer dan 1000 jaar oud is het landschap van Bussaco en even lang is het bewoond. De eerste aanzet tot het ontstaan was rond de 6e eeuw toen er kluizenaars woonden. Oude bomen bepalen hier mede de tijdloze sfeer, zoals de Cupressus lusitanicus, waarvan men zegt dat hij geplant is in 1648.

Hotels

5 nachten Hotel Teatro in Porto en 2 nachten in Poussada Convento Villa Pouca da Beira in Villa Pouca da Beira.

Tuinprogramma

 • 1e dag: Middagvlucht van Amsterdam naar Porto.
 • 2e dag: Tuin Museum de Serralves, verkenning Porto, Portproeverij op bijzondere locatie.
 • 3e dag: Quinta de Aveleda met wijnproeverij, Casa de Juste.
 • 4e dag: Bom Jesus, vrije tijd in Braga, tuin van Museum dos Biscainhos.
 • 5e dag: Paco de Calheiros Ponte de Lima met lunch, vrije tijd in Ponte de Lima, Casa de Sezim met wijnproeverij.
 • 6e dag: Vertrek richting Coimbra, Casa de Insua, met bijzonder interieur en tuin, Casa de Santar incl. bezoek wijngaard en proeverij.
 • 7e dag: Botanische tuin van Coimbra, Museum Bissaya-Barreto, bezoek olv gids aan de Kathedraal en Universiteit en de Bibliotheek, vrije tijd in Coimbra.
 • 8e dag: Vertrek uit Coimbra richting Porto, bezoek aan het meer dan 1000 oude bos Mata do Bussaco.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
5 juni (ma t/m ma) € 1245,-
Toeslag 1-persoonskamer € 395,-

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Vlucht met TAP van Amsterdam-Porto v.v.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Vier nachten in de genoemde hotels op basis van halfpension, drie nachten in Porto op basis logies-ontbijt.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Drie diners.
 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op € 140,-.
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Vlucht

Schiphol Amsterdam

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment