Tuinreis Rome, Latium & Infiorata

6-daagse cultuur- en tuinreis Rome, Latium & Infiorata per vliegtuig en touringcar

Bezoek de mooiste tuinen van Rome met Garden Tours

Waarom een tuinreis Rome, Latium & Infiorata? Ieder jaar worden er in Italië speciale feesten georganiseerd ter ere van Corpus Christi. Hiervoor worden in sommige dorpen straten en pleinen bedekt door een bloementapijt zover als het oog reikt. In de tuinreis Rome wordt er in ieder geval één, maar waarschijnlijk twee van deze feesten bezocht, voor u een ideale gelegenheid om te constateren dat ieder stadje een andere stijl hanteert om de bloementapijten aan te brengen. Het bijwonen van deze bijzondere en spectaculaire gebeurtenissen wordt gecombineerd met het bezoeken van prachtige klassieke tuinen in Lazio, zoals Villa d’Este, Aldobrandini, Castelgandolfo, Landriana en Ninfa.

Ninfa

Alleen deze wonderschone tuin is de reis al waard! Ooit een middeleeuws dorpje, maar verlaten vanwege een epidemie. Eeuwen later werd het complete dorp als tuin ingericht, waar rozen en andere klimplanten daarna vrij spel kregen. Een rondleiding door deze sfeervolle tuin is voor menige liefhebber onvergetelijk!

TuinenHotelsTuinprogrammaPrijzenInbegrepenVlucht

Tuinen

Tijdens de tuinreis Rome, Latium & Infiorata wordt er afhankelijk van datum en beschikbaarheid uit de volgende tuinen een keuze gemaakt:

Lante

Deze tuin geldt als de perfecte Renaissancetuin. Ooit in opdracht van kardinaal Gambara door architect Barozzi de Vignola gerealiseerd, zorgen klaterende fonteinen, standbeelden, bouwwerken en een prachtige waterparterre voor een uniek geheel, dat vrijwel nergens haar gelijke kent. De tuin kent een centrale as en is onderverdeeld in vier verschillende niveaus, alles in volmaakt symmetrische stijl gerealiseerd.

Landriana

Deze tuin is met geen enkele andere te vergelijken, omdat het deels in Italiaanse en deels in Engelse stijl is aangelegd. De tuin rondom huis en kerk bevindt zich op verschillende niveaus. Markiezin Lavenia Taverna stak veel tijd in de tuin en huurde niemand minder dan Russell Page in om een gedeelte te realiseren. Deze zorgde voor een basisplan en de toevoeging van opvallend veel bloeiende heesters en vaste planten. De resultaten van beider inspanning is tot op de dag van vandaag te herkennen!

Villa Farnese

Ooit een fort, maar al in de zestiende eeuw moest het worden omgebouwd tot paleis. Dat werd in de zeventiende eeuw voltooid en sindsdien heeft de bezoeker vanaf de hoge positie een prachtig uitzicht op de stad Rome. Er is een zomertuin en een wintertuin, beide in formele vormen aangelegd maar aangekleed met fruitbomen en rozen. Fonteinen en standbeelden zorgen hier eveneens voor de nodige afwisseling. Water speelt hier eveneens een belangrijke rol en stroomt vanaf het gebouwde lustoord naar lagergelegen gedeelten.

Bomarzo – Sacro Bosco

De monstrueuze beelden zijn vanaf de 16e eeuw in deze tuin geplaatst en hebben sindsdien de tand des tijds goed weten te trotseren. Sterker nog, de lichte verwering werkt in combinatie met natuurlijke begroeiing alleen maar versterkend. De reus bij de grotto, de olifant, de geopende vissenbek, de draak: ze zijn er allemaal zoals ooit zo treffend door schrijfster Margo Minco beschreven.

San Liberato Chiesa Romanica e Giardini Botanici

Rond het eeuwenoude kerkje heeft Russell Page in opdracht van de eigenaresse gravin Samminiatelli de tuinen van nieuw elan voorzien. Hij bracht nieuwe perken aan in dezelfde stijl als de rest van de middeleeuwse tuin en zorgde voor de invulling met rozen, vaste planten en halfheesters als Rosmarinus en Lavandula.

Villa Aldobrandini

Dit is de grootste en meest spectaculaire villa van de gehele Renaissance periode. Ooit gaf Paus Clemens VIII deze villa cadeau aan zijn neef, Kardinaal Pietro Aldobrandini. Bijzonder is het Watertheater, compleet met nissen en een grotto, opgeluisterd met standbeelden en ornamenten, waarin fonteinen meters ver omhoog spuiten, maar ook een scala d’aqua, een cascade waarover het water ruisend wegloopt.

Giardino e Rovine di Ninfa – Latina

Ninfa is een van de tuinen, die u minstens eens in uw leven gezien moet hebben! Ooit was dit een dorp: besmettelijke ziekten zorgden ervoor dat het niet meer bewoond werd. Na eeuwen restte er niet meer dan ruïnes. Dit bleek echter een fraaie basis voor het terrein dat u nu te zien krijgt: met rozen overgroeide muren, vaste en wilde planten die woekeren tussen de stenen en aangeplante heesters en bomen om het geheel te vervolmaken. Al staat Ninfa al eeuwen bekend vanwege de daar aanwezige bloemenweelde, de familie die Ninfa in bezit heeft, besloot aan het begin van de 20ste eeuw de restauratie van de gebouwen ter hand te nemen, daarbij de plantenrijkdom zorgvuldig sparend. Het resultaat mag er zijn en men kan er gerust van uit gaan, dat dit bezit voorlopig de tand des tijds kan weerstaan.

Villa d’Este

De klassieke waterwerken die dankzij de hoogte verschillen worden aangedreven vormen al eeuwen de attractie van deze vermaarde tuinen. Gesitueerd tegen een heuvel is er op deze inventieve wijze gebruik gemaakt van alle voordelen die deze situering oplevert, nog los van de aantrekkelijke plaats om juist daar een villa te bouwen en een tuin aan te leggen. Overal gebouwen, nissen, trappen, cascaden en paden, alsof de tijd heeft stilgestaan.

Hotels

2 nachten in Hotel Viterbo en 3 nachten in Hotel Grottaferrata.

Tuinprogramma

 • 1e dag: Villa Lante.
 • 2e dag: Festival Infiorata Spello.
 • 3e dag: Festival Infiorata Genzano, Bomarzo.
 • 4e dag: Tivoli, Villa d’Este, Villa Adriana.
 • 5e dag: Ninfa en Landriana.
 • 6e dag: Aldobrandini, Castelgandolfo.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
16 juni (vr t/m wo) € 895,-
Toeslag 1-persoonskamer € 100,-

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Vlucht van Schiphol naar Rome v.v. met Alitalia.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Vijf nachten verblijf in genoemde hotels.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op € 125,-.
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Vlucht

Schiphol Amsterdam

Unfortunately, no places are available on this tour at the moment