Floriade
Dit jaar is het weer zover: eens in de tien jaar de Floriade opent zijn poorten voor groenminnend Nederland.
Waarom de Floriade?
- Deskundige reisleiding
- Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
- Luxe vervoer en hotels
- SGR en het Calamiteitenfonds
Omschrijving
Wat de Bundesgartenschau is voor onze Oosterburen en de Chelsea Flower Show voor de Britten is deze groene manifestatie voor Nederland. Natuurlijk is dit alleen al voor de echte tuinliefhebbers een must, maar daar blijft het niet bij. Onderwerpen als duurzaamheid, bloementeelt en glastuinbouw komen eveneens aan bod. Dat aanbod blijft echter niet tot Nederlandse inzendingen beperkt. Talloze paviljoens uit evenzovele verschillende landen laten hier de allernieuwste ontwikkelingen op groengebied zien. Presentaties, shows, voorbeeldtuinen, een arboretum, proeverijen: het is er allemaal en nauwelijks allemaal op een enkele dag te bezoeken! Deze reis wordt drie keer uitgevoerd: in het voorjaar, als tienduizenden bollen hun kleuren laten zien, in de zomer met kleurende borders met een overdaad aan bloeiende vaste planten, maar ook één- en tweejarigen, afgewisseld met bomen, rozen en heesters. Wij zochten specifiek voor deze reizen de mooiste tuinen van dat moment uit. In het voorjaar ontbreekt ook de beroemde Keukenhof niet, in herfst worden er enkele Dutch Wave tuinen die dan op hun mooist zijn bezocht. Bij elk vertrek staan er altijd meerdere bijzondere privétuinen op het programma. Het spreekt voor zich, dat wij ook zorgen voor comfortabele hotels die garant staan voor een uitstekend verblijf!
Reisprogramma
Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen
Voorjaarsreis april
- 1e dag: Keukenhof, Hortus Bulborum
- 2e dag: Bollenroute door de Flevopolder, De stekkentuin, Pegasushof
- 3e dag: Floriade met Bollenroute, Tuin ‘t Polhuis
- 4e dag: Duinhof, Hanneke’s Pluktuin, Op de Haar
Zomerreis juni
- 1e dag: Hubertushof, Het Bergje, In de Boomgaard.
- 2e dag: Floriade, Tuin ‘t Polhuis
- 3e dag: De Roode Hoeve, De Buitenhof, Tuin van mevrouw Versteegh
- 4e dag: Tuin aan ’t Leusveld, Kasteel Middachten, De Hessenhof
Nazomerreis augustus
- 1e dag: Vlindertuin, De Boschhoeve
- 2e dag: Floriade, Tuin ‘t Polhuis
- 3e dag: In de Boomgaard, Hubertushof, Beukenhof
- 4e dag: Klein Boskoop, Tuinen van Appeltern, De Hessenhof
Tuinen
Voorjaarsreis april
Bollenroute door de Flevopolder
Door de nieuwste polder van Nederland is een heuse bollenroute uitgezet die de bezoeker langs talloze kwekerijen voert.
Floriade
Eens per 10 jaar is het zover: de Floriade! Zo wordt deze toonaangevende tuinbouwexpositie genoemd en waar honderden inzendingen uit evenzovele landen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat gaat niet alleen over tuinieren en sierteelt, maar ook over het professioneel kweken van bloemen en planten en ook het verbouwen van groenten, fruit en andere eetbare gewassen: tuinbouw in de breedste zin van het woord. In het voorjaar geven vele duizenden bloembollen kleur aan deze manifestatie!
Stekkentuin
Een deel van de inhoud van de verschillende borders en perken in deze tuin zijn samengesteld uit van iedereen gekregen stekjes…… Daar dankt deze tuin zijn naam aan, maar tegenwoordig valt er wel veel meer te zien aan bijzondere planten, die overal in de tuin te vinden zijn. Het is inderdaad een feit dat je bij het tuinieren zeker zoveel hebt aan een goede smaak als aan veel geld……
Pegasushof
Ooit was hier niet meer dan een eenvoudige boerentuin. Nu is dit een prachtig vormgegeven tuin geworden met mooie zichtassen en onderverdelingen met behulp van hagen en vol met smaakvolle doordachte beplantingen. Op elk moment van het jaar is hier veel te zien, dus ook in het voorjaar staan er overal bolgewassen en vroegbloeiende vaste planten, heesters en bomen te bloeien.
’t Polhuis
Een echte liefhebberstuin met veel op kleur samengestelde borders, waarin behalve vaste planten ook veel één- en tweejarigen figureren. Er is ook veel gebruik gemaakt van planten die minder bekend zijn. De tuin is tot diep in de zomer en zelfs in het najaar nog prachtig!
Duinhof
In tegenstelling tot wat de naam aangeeft is dit een echte bostuin. Eén van de specialiteiten hier zijn schaduwplanten en dan komt een schaduwrijk bos ook nog eens van pas…. Ook veel stinzenplanten en ander bloeiende bolgewassen blijken zich hier volledig thuis te voelen en zelfs alpiene planten lijken genoegen te nemen met het transparante licht.
Hanneke’s Pluktuin
Een heuse pluktuin van een hectare groot middenin de Flevopolder. Met een schaartje kan je hier een keuze maken uit een forse verscheidenheid aan verschillende bloemen, om zo je eigen boeket samen te stellen.
Op de Haar
Een tuin die zeker in het voorjaar een bezoek meer dan waard is. De tuin is onverdeeld in rabatdelen – lange stroken grond – die onderling weer te bereiken zijn met behulp van bruggetjes. Veel vroegbloeiende heesters en bomen kleuren de tuin, maar ook veel verwilderde bloembollen zijn hier overal te zien.
Zomerreis juni
Floriade
Eens per 10 jaar is het zover: de Floriade! Zo wordt deze toonaangevende tuinbouwexpositie genoemd en waar honderden inzendingen uit evenzovele landen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat gaat niet alleen over tuinieren en sierteelt, maar ook over het professioneel kweken van bloemen en planten en ook het verbouwen van groenten, fruit en andere eetbare gewassen: tuinbouw in de breedste zin van het woord.
Het Bergje
Hier moet elke tuinliefhebber toch minstens eens op bezoek zijn geweest! Een heuse berg in het vlakke landschap en dan nog eens aangekleed met solitaire heesters, bomen en coniferen, daar kijkt zelfs de meest doorgewinterde tuinliefhebber van op: hoe is die heuvel van grond hier ooit terecht gekomen? Kom kijken en verbaas u!
’t Polhuis
Een echte liefhebberstuin met veel op kleur samengestelde borders, waarin behalve vaste planten ook veel één- en tweejarigen figureren. Er is ook veel gebruik gemaakt van planten die minder bekend zijn. De tuin is tot diep in de zomer en zelfs in het najaar nog prachtig!
In de Boomgaard
In deze fraaie privétuin staan bloemen centraal. Borders staan vol met vaste planten en heesters. Er is ook een pluktuin aanwezig, want de eigenaresse heeft een achtergrond als bloem arrangeur.
Hubertushof
Reeds aanwezige elementen in beplanting inspireerden de eigenaren bij het realiseren van deze tuin. Een oude wal bekleed met een groep Rhododendrons op leeftijd bleef natuurlijk behouden, net als een fraaie solitaire eikenboom. Meerdere borders en beplantingen in tuinkamers zorgen voor een altijd gewaardeerd bezoek.
De Roode Hoeve
Een meer dan honderd jaar oude boerenhoeve vormt het middelpunt van een aantal boeiende tuinonderdelen. Borders op kleur, schuren die bedekt gaan onder rambler rozen, siergrassen, een boomgaard en dat alles omsloten door hagen, een rozenberceau en nog veel meer.
De Buitenhof
Ooit het grasland voor de pony’s, nu omgetoverd tot tuin: zo kan het verkeren met een terrein van een krappe 7000 m2. Er zijn enkele imposante borders aangelegd, waaronder een border die voor het overgrote deel is gewijd aan siergrassen. De tuin is zodanig ingeplant, dat er gedurende het gehele tuinseizoen het nodige valt te genieten.
Tuin van mevrouw Versteegh
Hier zijn allerlei verschillende borders te vinden. Daarom is het terrein van 1400 m2 met behulp van taxushagen onderverdeeld om alle verschillende beplantingen te kunnen huisvesten. Kleur en vorm zijn hier heel belangrijk, net als het smetteloze onderhoud dat hier plaatsvindt.
Tuin aan ’t Leusveld
Deze tuin weet zich omring door een gebied van Natuurmonumenten. De boomgaard bij de voormalige boerderij werd gehandhaafd, nieuw zijn de gemengde borders en borders op kleur en een natuurlijke vijver die ook als zwembad wordt gebruikt.
Kasteel Middachten
Deze tuin heeft iedere liefhebber het nodige te bieden. Er zijn bijzondere bomen, borders die aan eenjarigen of aan vaste planten zijn gewijd, een waterparterre en nog veel meer. Wat overheerst is de authenticiteit van het geheel, dat een tijdloosheid lijkt uit te ademen die je nog maar zelden tegenkomt.
De Hessenhof
Deze kwekerij kent in Nederland zijn gelijke niet. Alle planten die worden aangeboden – en dat zijn er erg veel – worden hier zelf gekweekt volgens de ‘slow grow’ methode. Stekken, zaaien en scheuren: er is dus geen plaats voor planten die uit weefselkweek worden gewonnen. Alleen al een bezoek aan de ruimte waar alle moederplanten staan opgeplant is een feest. Hier kan je zelf zien hoe je nieuwste aanwinst zich later gaat ontwikkelen! Zijn de gehanteerde teeltmethoden wellicht door andere kwekers ouderwets te noemen, de hoeveelheid aangeboden nieuwe introducties lijkt oneindig.
Nazomerreis augustus
Vlinderhof
Zomaar een openbare tuin die zich binnen de beschutting van een park bevindt. Omwonenden vonden, dat het tijd werd voor een echte ‘Dutch Wave’ tuin. En wie kan je daar beter voor vragen dan Piet Oudolf zelf? De rest is geschiedenis. Deze tuin wordt door een team van bewoners bijgehouden, en hoe! In volle glorie in de zomer, nazomer en herfst is dit een bewijs van kunnen van Oudolf, maar niet in de laatste plaats van de bewoners zelf. Vaste planten, dan weer in vlakken, dan weer in subtiele doorplant en onderbroken door wat solitaire heesters en bomen. Dit moet je gezien hebben.
De Boschhoeve
Sinds jaar en dag een prachtige tuin en kwekerij, waar veel vaste planten zelf worden gekweekt en door omwonenden en liefhebbers. Deze worden voor schappelijke prijzen aangeboden en gekocht. Er is meer: borders waarin gladiolen en dahlia’s om voorrang vechten, borders met andere nazomerbloeiers en ook nog eens, verstopt achter een haag, een moestuin die zijn gelijke niet kent. In de fraaie Britse traditie van Rosemary Verey is hier met subtiele effecten een uitermate fraaie moestuin gemaakt, die altijd mooi is, maar vooral in de zomerperiode op zijn best is.
Floriade
Eens per 10 jaar is het zover: de Floriade! Zo wordt deze toonaangevende tuinbouwexpositie genoemd en waar honderden inzendingen uit evenzovele landen laten zien wat ze in hun mars hebben. Dat gaat niet alleen over tuinieren en sierteelt, maar ook over het professioneel kweken van bloemen en planten en ook het verbouwen van groenten, fruit en andere eetbare gewassen: tuinbouw in de breedste zin van het woord.
’t Polhuis
Een echte liefhebberstuin met veel op kleur samengestelde borders, waarin behalve vaste planten ook veel één- en tweejarigen figureren. Er is ook veel gebruik gemaakt van planten die minder bekend zijn. De tuin is tot diep in de zomer en zelfs in het najaar nog prachtig!
In de Boomgaard
In deze fraaie privétuin staan bloemen centraal. Borders staan vol met vaste planten en heesters. Er is ook een pluktuin aanwezig, want de eigenaresse heeft een achtergrond als bloem arrangeur.
Hubertushof
Reeds aanwezige elementen in beplanting inspireerden de eigenaren bij het realiseren van deze tuin. Een oude wal bekleed met een groep Rhododendrons op leeftijd bleef natuurlijk behouden, net als een fraaie solitaire eikenboom. Meerdere borders en beplantingen in tuinkamers zorgen voor een altijd gewaardeerd bezoek.
De Beukenhof
Hier zorgen beukenhagen voor een onderverdeling van de ruim opgezette tuin. Elk seizoen valt hier veel te zien, van bloembollen in de lente tot vaste planten die tot diep in de herfst doorbloeien. Bomen en heesters, vaste planten: alle soorten komen hier voorbij en zijn de eigenaren even lief. Onder de bomen bevinden zich meerdere soorten en cultivars, die je niet vaak in tuinen tegenkomt. Blad- en bloemkleur zorgen voorafwisseling in de beplantingen.
Klein Boskoop
Deze tuin heeft een driehoekige vorm maar al wandelend over de informele paden heb je dat nauwelijks in de gaten. In een eerder leven was dit de moerhoek van de kwekerij die hier gevestigd was. Hier stonden moederplanten die stekken en griffels leverden voor de vermeerdering. Daar is een eind aan gekomen en sindsdien hebben veel coniferen plaats moeten maken voor andere beplanting. De coniferen die overbleven kregen nu ook meer ruimte om uit te groeien. Het resultaat is een tuin met een beplanting, die deze keer wat meer heesters en groenblijvers toont dan in andere tuinen die worden bezocht.
Tuinen van Appeltern
Sinds jaar en dag is dit steeds uitbreidende complex van tuinen een begrip. Ooit opgezet als een soort demonstratieplek voor tuinmaterialen is het inmiddels uitgegroeid tot een serie tuinen, waarvoor je minstens een dag moet uittrekken om alles te zien. Botanische collecties maken er even gemakkelijk deel van uit als hedendaagse en futuristische tuinen, waarin ook het duurzaamheidsaspect ruim aan bod komt.
De Hessenhof
Deze kwekerij kent in Nederland zijn gelijke niet. Alle planten die worden aangeboden – en dat zijn er erg veel – worden hier zelf gekweekt volgens de ‘slow grow’ methode. Stekken, zaaien en scheuren: er is dus geen plaats voor planten die uit weefselkweek worden gewonnen. Alleen al en bezoek aan de ruimte waar alle moederplanten staan opgeplant is al een feest. Hier kan je zelf zien hoe je nieuwste aanwinst zich later gaat ontwikkelen! Zijn de gehanteerde teeltmethoden wellicht door andere kwekers ouderwets te noemen, de hoeveelheid aangeboden nieuwe introducties lijkt oneindig.
Inbegrepen
Inbegrepen:
- Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
- Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
- Drie nachten verblijf in het 4**** Hotel Ampt van Nijkerk in Nijkerk op basis van halfpension.
- Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.
Niet inbegrepen:
- Entrees geschat op € 85,-
- Lunches geschat op € 15,- per dag.
- Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.
Opstapplaatsen
09:00 uur Amersfoort
09:45 uur Utrecht Lunetten
Veel gestelde vragen
Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.








Waarom Garden Tours?
- Dé tuinreisspecialist
- Exclusieve privétuinen
- Deskundige reisleiding
- Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
- Luxe vervoer en hotels
- SGR en het Calamiteitenfonds