Arts & Crafts reis

5-daagse Arts & Crafts tuin- en cultuurreis per touringcar

Maak kennis met de Arts & Crafts beweging met Garden Tours

De Arts & Crafts beweging ontstond als protest tegen massaproducten die de markt aan het eind van de negentiende, begin twintigste eeuw overspoelden. Deze stijl spreekt ons nu nog steeds bijzonder aan, niet in de laatste plaats omdat er veel blad- en bloemmotieven gebruikt werden. Neem nou de huizen van Edwin Lutyens, de tuinen van Gertrude Jekyll en de prachtige interieur ontwerpen van William Morris. Zij vonden dat nuttig mooi moest zijn en toegepaste kunst ook kunst is.

In het kunstenaarsdorp Compton zien we het huis, de galerie en niet te vergeten de kapel van Mary en George Frederick Watts. De kunstenares Mary Watts maakte samen met de dorpelingen ingewikkelde decoraties voor de buiten en binnenmuren waardoor een magisch gebouw ontstond. Over de combinatie van de architect Edwin Lutyens en Gertrude Jekyll is veel geschreven. Ze ontmoetten elkaar toen hij aan het begin van zijn carrière stond en Jekyll al bekend was om haar tuinontwerpen. Zij inspireerde Edwin Lutyens ‘to build not just houses, but homes’. Een reis met bezoeken aan Engelse landhuizen en tuinen, een reis met verhalen, een lezing van Jane Balfour die alles weet van Jekyll en Lutyens. Een reis waarvan de deelnemers zeiden: die moeten jullie erin houden. En nu al voor de derde keer een succesnummer onder de deskundige leiding van Hanneke van Dijk.

TuinenHotelTuinprogrammaPrijzenInbegrepenOpstapplaatsen

Tuinen

De Arts en Crafts beweging ontstond als protest tegen de massaproducten die de markt overspoelden in het industriële tijdperk. Bekende mensen speelden een hoofdrol. Wie kent Gertrude Jekyll niet, en Edwin Lutyens, William Morris en William Robinson? Zij vonden dat nuttig mooi moet zijn en dat toegepaste kunt ook kunst is. We hebben een programma samengesteld met bezoeken aan huizen, tuinen en zelfs een heel dorp om van te watertanden; veel moois komen we tegen. Soms was het moeilijk toegang te krijgen, maar via de een, de ander en de volgende is het toch grotendeels gelukt. We logeren in een super- de-luxe handpicked hotel want mensen die van Arts & Crafts houden hebben een goede smaak. Op een avond krijgen we in het hotel een lezing van Jane Balfour, zij weet alles van de combinatie Lutyens-Jekyll en heeft voor ons ook deuren geopend, alleen al door het noemen van haar naam.

An Artists Village in the heart of the Surrey Hills

In het dorpje Compton woonde het echtpaar G.F. Watts en Mary Seton Watts in een huis op een heuvel, Limmerslease, het was hun winterverblijf. G.F. Watts (1817-1904) was een beroemde schilder en beeldhouwer. Hij trouwde op latere leeftijd met de kunstenares Mary Watts (1849- 1938) Mary leerde de dorpelingen, geheel in de traditie van de Arts & Crafts, hoe je van plaatselijke klei mooie dingen kunt maken. Dat kwam later goed van pas; voor de in 1895 gebouwde kapel maakte zij samen met de dorpelingen de decoraties. Wij bezoeken in Compton niet alleen deze zeer bijzondere kapel, maar ook de galerie met het werk van G.F. Watts, het huis waar Mary tot haar dood woonde en de pas gerestaureerde studio.

Standen

Een huis waar je zo zou willen wonen is Standen. Het werd in 1894 door Philip Webb ontworpen voor James en Margaret Beale en hun zeven kinderen. Niet om er permanent te wonen, maar als zomerhuis. William Morris was een vriend van Philip Webb en veel van het interieur is afkomstig van de firma Morris & Co. Webb zelf bemoeide zich ook met het interieur en ontwierp, kasten, lampen en open haarden en uiteindelijk ook de tuin.

Edwin Lutyens en Gertrude Jekyll

Twee namen waar je niet omheen kunt zijn Edwin Lutyens en Gertrude Jekyll. Toen die twee elkaar ontmoetten was Lutyens 20 jaar en Miss Jekyll 45. Zij was een dame van goeden huize, ze schilderde, borduurde, was dol op bloemen en kende iedereen die ook maar iets met Arts & Crafts te maken had. Zij haatte de stijve, Victoriaanse bloemperken en had haar geheel eigen opvattingen over de beplanting van een tuin. Ze ‘schilderde’ in de tuinen met bloemen. Op de een of andere manier klikte het tussen Lutyens en Jekyll en ze maakten veel tochtjes in de pony kar van Miss Jekyll op zoek naar bijzondere regionale bouwconstructies en cottagetuinen. Miss Jekyll beval Lutyens bij haar connecties aan om hun huizen te laten bouwen en te verbouwen.

Zijn eerste opdracht was een huis voor Miss Jekyll: Munstead Wood te bouwen. Het huis wordt nu bewoond door een oude dame en het is privé, maar we mogen wel de tuin komen bekijken. De tuin wordt zoveel mogelijk in Jekylls stijl hersteld en onderhouden. Gertrude Jekyll had haar werkkamer in een middeleeuwse schuur op het terrein en daar bewaarde ze ook haar fruit, bollen en zaden. De huidige eigenaresse heeft van de schuur, nu The Quadrangle genaamd, een fantastisch huis gemaakt en heeft ook de grijze tuin van Jekyll in ere hersteld. In het nabijgelegen dorpje Busbridge staat de St John the Baptist Church waar werk van Lutyens en Morris te zien is en we gaan ook even naar het graf van Gertrude Jekyll dat gemaakt werd door Lutyens.

Great Dixter

Great Dixter hoort zeker in het Arts & Crafts-rijtje thuis. Lutyens zorgde begin twintigste eeuw voor de verbouwing van het huis en een plan voor de tuin. We bezoeken het huis waar we ook de supermoderne houten meubels die Christopher Lloyd aanschafte kunnen bewonderen. Het is niet bekend of Jekyll iets met de tuin te maken heeft gehad.

Hotel

Nutfield Priory in Redhill.

Tuinprogramma

 • 1e dag: Standen.
 • 2e dag: Compton – Watts Gallery, Watts Chapel, Limnerlease House, lezing Jane Balfour.
 • 3e dag: Tylney Hall, Goddards.
 • 4e dag: Munstead Wood, Godalming Museum, Manor House.
 • 5e dag: Great Dixter.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
12 juni (ma t/m vr) € 755,-
Toeslag 1-persoonskamer € 190,-

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per Eurotunnel.
 • Vier nachten verblijf in het genoemde hotel op basis van halfpension.
 • Een lezing van Jane Balfour.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op £ 120,-.
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen

 • 08:00: Amersfoort
 • 08:45: Utrecht Lunetten
 • 10:00: Breda-Prinsenbeek
 • 11:30: Gent
Unfortunately, no places are available on this tour at the moment