Tuinreis Herefordshire

7-daagse tuinreis Herefordshire per touringcar

Bezoek de mooiste tuinen van Herefordshire met Garden Tours

Tijdens een tuinreis Herefordshire maakt u kennis met prachtige privétuinen. Engelsen noemen het landschap van Herefordshire ‘rural’: hier wordt nog volop landbouw bedreven. Niet zelden is een tuin pas bereikbaar na een rit door wuivende graanvelden. Vrijwel alle tuinen die worden bezocht zijn nog in privébezit en wordt u door de eigenaren op persoonlijke wijze ontvangen. Namen als Brockingham Cottage, Hampton Court, Little Malvern Court en Sandhill Farm staan garant voor veel tuinplezier!

Het tegen Wales aangelegen Herefordshire is een relatief onbekend gebied. Dat is jammer, want een tuinreis Herefordshire is zeer de moeite waard. In het glooiende, her en der beboste landschap, slingert de rivier de Wye tussen de oude heuvels door. Aan haar oevers liggen plaatsen als Ross-on-Wye en Hay-on-Wye waar nog veel middeleeuwse vakwerkhuizen te zien zijn en waar we natuurlijk een kijkje gaan nemen. In Herefordshire zijn nog veel appel en perenboomgaarden, veel cider en perry, zoals de equivalent van cider genoemd wordt, uit dit graafschap. Verspreid in dit stukje Engeland én op weg er naartoe bezoeken we tijdens de tuinreis Herefordshire een aantal schitterende tuinen en kwekerijen, enkele huizen én het bijzondere 13e eeuwse kasteeltje Stokesay Castle. Aan sommige van deze adressen zijn namen verboden van beroemde ontwerpers als Tom Stuart-Smith en Sir Roy Strong.

Coton Manor

Coton Manor is een particuliere tuin die al heel lang op gezette tijden haar poorten voor het publiek opent. Toen de oude eigenaar overleed, nam de nieuwe generatie het estafettestokje over en veranderde de romantische tuin annex vogelpark aanzienlijk. Het merendeel van de vogels verdween, om plaats te maken voor een bloemenweide en fraaie borders op kleur. Stuwende kracht bleek de schoondochter, die over onverwachte kwaliteiten op dit gebied bleek te beschikken!

TuinenHotelTuinprogrammaPrijzenInbegrepenOpstapplaatsen

Tuinen

Tijdens de tuinreis Herefordshire worden de volgende tuinen onder voorbehoud bezocht:

Pettifers

Foto’s van deze vlakbij Banbury gelegen tuin, zijn in veel tuinboeken en tijdschriften van de laatste jaren opgenomen. Terecht wordt het een top tuin genoemd. In een artikel staat zelfs: “If Piet Oudolf’s garden and Helen Dillon’s garden had a child, it would surely be Gina Price’s garden, Pettifers”. Op diverse niveaus met een prachtig uitzicht op het omringende landschap is een tuin aangelegd met een losse romantische beplanting, geschoren gras-paden,  en stevige structuren van hagen en snoeivormen. Het begrip “Borrowed Landscape” is hier in optima forma benut.

Coton Manor

Op weg naar Herefordshire vinden we in Northamptonshire Coton Manor, beroemd geworden door de fraaie borders op kleur. In de goed onderhouden borders geven steeds weer nieuwe opkomende bollen en vaste planten in alle seizoenen een romantische sfeer. Het fraaie huis opgetrokken uit gele steen en begroeid met Blauwe Regen, is de perfecte achtergrond voor de  watertuin, een kruidentuin, een wilde bloemenweide een kleine kwekerij etc. etc.

Bryans Ground

Vlak tegen de grens met Wales nabij Stapleton vinden we de bijzondere tuin Van David Wheeler en Simon Dorrell. David, de uitgever van het kwartaaltijdschrift “Hortus” en Simon, schilder en tuinontwerper, hebben rondom hun elegante huis  uit de Arts and Crafts periode in een 20tal verschillende tuinkamers een interessante tuin aangelegd. Al bij aankomst wordt je getroffen door de lange slingerende vijver, links en rechts omsloten door vierkante bedden beplant met Irissen, waarachter het geel geverfde huis oprijst. Venkel mag zich (haast) vrijelijk uitzaaien en zorgt voor een ijle sfeer. Een paar jaar terug zijn de heren begonnen met de aanplant van de heus arboretum. Erachter ligt een fraaie grote vijver, een mooie verbinding vormend met het omringende land, met uitzicht op het nabijgelegen Wales.

Rhodds Farm

Tuinontwerpster Cary Goode heeft in het nabij gelegen Lyonshall op een langgerekt en relatief smal stuk grond een tuin aangelegd die gaandeweg de zomer steeds meer kleur krijgt. Ze is niet bang om rood, diep rose en oranje bloeiende planten aan te planten en het resultaat van de vrolijke border mag er zijn.  Enthousiast is ze steeds bezig om delen te vernieuwen en te verbeteren. Diverse vijvers, eiland bedden, een witte tuin en een moestuin zijn enkele delen van de mooie tuin, met alweer een schitterend uitzicht richting Wales.

The Laskett Gardens

De kunst historicus Sir Roy Strong, bekend van televisie en theater en ooit directeur van The National Portrait Gallery en het Victoria en Albert Museum in London, heeft niet ver van Ross-on-Wye een tuin aangelegd waarin zijn liefde voor theater en drama duidelijk naar voren komt. Veel tuinornamenten zijn terug te vinden in diverse tuinkamers, sommige heel klein, andere groter en meer ruimtelijk, maar alle duidelijk gestructureerd. Tal van groenblijvende heesters zijn hier tot fantastische vormen gesnoeid.

Brockhampton Cottage

Een bijzonder bezoek is altijd het bezoek aan Brockhampton Cottage. Eigenaar Peter Clay, de oprichter van internet kwekerij Crocus, is emotioneel diep betrokken bij het stuk grond en het huis dat hij erfde van zijn grootvader. Met hulp van de succesvolle tuinontwerper Tom Stuart – Smith, is een ontwerp gemaakt voor de tuin dat het huis, d.m.v de tuin rondom het huis, verbindt met het land waar het huis op uitkijkt. Een boeiende rondleiding voert ons, na de tuinen direct bij het huis, naar de grote vijver die in de diepte van het terrein ligt, lopend langs slingerende paden door wuivend grasland  waarlangs Peter bijzondere bomen en heesters heeft aangeplant.

Grendon Court

Vlakbij in Upton Bishop ligt een andere tuin waarvoor de op de Chelsea Flower Show met 8 gouden medailles bekroonde Tom Stuart – Smith het ontwerp gemaakt heeft. Voor de eigenaars Mark en Kate Edwards heeft hij op twee verschillende niveaus een moderne  tuin ontworpen met veel wuivende grassen, vaste planten en bijzondere vormsnoei.

Little Malvern Court

Met een schitterend uitzicht op de beroemde Malvern Hills ligt de mooie tuin van Little Malvern Court. Rond het huis zijn diverse tuindelen met verschillende sferen. Op drie niveaus liggen vijvers die in elkaar overlopen. Mooie oude bomen staan verdeeld over het gazon dat je van de vijvers weer terug naar het huis leidt. Ook aan deze tuin is de naam verbonden van een beroemde ontwerper: Arabella Lenox-Boyd. Een van de onderdelen in de tuin waar zij een ontwerp voor heeft gemaakt is die voor een fantastische Taxus haag waar je zelfs een oude stoomtrein in zou kunnen zien.

Pan Global Plants

Is de naam van de tuin en kwekerij van Nick Macer een moderne “Planthunter” die een keur aan de meest bijzondere planten heeft aangeplant in zijn tuin in Frampton-on-Severn. In het tijdschrift Gardens Illustrated  heeft Nick een jaar lang zijn favoriete planten besproken, die hij tevens te koop aanbiedt in de kwekerij. Op zijn website vertelt deze bevlogen man enthousiast over zijn plantexpedities en vondsten.

Packwood House and Gardens

Een prachtig uit de Tudor periode stammend huis biedt de perfecte achtergrond voor de recentelijk gerestaureerde en gemoderniseerde tuinen. Gigantische vormgesnoeide Taxus, een verzonken tuin en op kleur beplante borders, maar werkelijk schitterend is de paars en lila bloeiende beplanting rond de gazons.

Ascott House and Gardens

Het van oorsprong 17e eeuwse huis dat in de 19e eeuw verbouwd werd in de Tudor vakwerkstijl door de Familie Rothschild, is de spil van een serie indrukwekkende tuinen. Oude bomen, grote zgn. wolkenhagen, bijzondere buxustuinen, moderne tuindelen en mooi opgebouwde borders; het is maar een greep uit de vele tuindelen die het huis omringen. Het huis zelf herbergt, zoals elk huis van de familie Rothschild, een grote collectie kunst van hoog niveau.

Stone House Cottage Gardens and Nursery

Schuin tegenover ons hotel ligt de informele tuin van Louisa Arbuthnott. In een voormalige ommuurde moestuin is in 1975 een romantische tuin aangelegd die als voorbeeld dient om te laten zien hoe de planten groeien en welke mooie combinaties je kunt maken met de planten die je in de kwekerij kunt kopen. Hagen verdelen de tuin in delen waardoor je steeds weer verrast wordt door een nieuw deel met weer andere en spannende beplanting. In de hele tuin zijn diverse zelf gemaakte torens en gebouwtjes te vinden.

Waterperry Gardens

In een tijd dat vrouwen niet geachte werden iets in de tuin te doen behalve bloemen knippen voor de vazen in huis, richtte Beatrix Havergal in 1932 een tuinbouwschool voor meisjes op. Het was een zeer gedegen opleiding en je diploma stond garant voor vakkennis. Hoewel de school van Miss Havergal niet meer bestaat, worden de tuinen in tip top conditie gehouden én worden er nog steeds cursussen gegeven.

Stokesay Castle

Soms is het niet bezwaarlijk om ergens achteraf te wonen, en dat een huis min of meer vergeten wordt. Het zal de reden zijn dat het stenen kasteeltje uit de 13e eeuw, met een minimum aan schade al die jaren min of meer ongeschonden heeft overleeft. Het meest bekend is echter het geel gepleisterde vakwerk “Gatehouse” gebouwd in de 17e eeuw.

Hotel

Stone Manor Hotel in Kidderminster.

Tuinprogramma

Zondag 25 juni t/m zaterdag 1 juli 2017

 • 1e dag: Overtocht Stena Line.
 • 2e dag: Coton Manor Garden, Packwood House and Gardens.
 • 3e dag: The Laskett Gardens, Grendon Court, Brockhampton Cottage.
 • 4e dag: Pan Global Plants, Little Malvern Court, Stone House Cottage Garden and Nursery .
 • 5e dag: Stokesay Castle, Bryans Ground, Rodd’s Farm.
 • 6e dag: Pettifers, Ascott House and Gardens.
 • 7e dag: Thuiskomst.

Zaterdag 15 t/m vrijdag 21 juli 2017

 • 1e dag: Overtocht Stena Line.
 • 2e dag: Waterperry Gardens, Pettifers.
 • 3e dag: Bryan’s Ground, Hay-on-Wye, Rhodd’s Farm.
 • 4e dag: The Laskett Gardens, Grendon Court, Brockhampton Cottage.
 • 5e dag: Little Malvern Court, Pan Global Plants, Stone House Cottage Garden and Nursery.
 • 6e dag: Packwood House and Gardens, Coton Manor.
 • 7e dag: Thuiskomst.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
25 juni (zo t/m za) € 895,-
15 juli (za t/m vr) € 915,-
Toeslag 1-persoonskamer € 220,-
Toeslag 1-persoonshut € 50,-
Toeslag Comfort Class hut* € 32,-
*Comfort Class hutten zijn hutten met
beneden bedden.

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per Stena Line Hoek van Holland – Harwich v.v. inclusief maaltijden.
 • Vier nachten verblijf in het genoemde hotel op basis van halfpension.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op £ 120,-.
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen

 • 16:00: Amersfoort
 • 16:45: Utrecht Lunetten
 • 18:30: Hoek van Holland
Unfortunately, no places are available on this tour at the moment