Tuinreis East Anglia

5-daagse tuinreis East Anglia per touringcar

Bezoek de mooiste tuinen van East Anglia met Garden Tours

Waarom een tuinreis East Anglia? De tuinen in Essex, Suffolk en Norfolk bezitten die klasse, waarvoor bezoekers naar Engeland komen. Klassieke tuinen zoals Helmingham Hall, maar ook hier zijn weer nieuwe ontwikkelingen te zien in tuinen als The Old Vicarage en Hyde Hall met bloemenweiden en gravel gardens. Het verstilde landschap lijkt al eeuwen onveranderd, zo fraai op canvas vastgelegd door beroemde schilders als Constable. Tijdens de tuinreis East Anglia bezoeken we ook de tuin van één van de ‘grand ladies of horticulture’: Beth Chatto heeft met haar manier van tuinieren onbetwist haar stempel gedrukt op de Britse tuinkunst.

TuinenHotelTuinprogrammaPrijzenInbegrepenOpstapplaatsen

Tuinen

Tijdens de tuinreis East Anglia wordt er afhankelijk van datum en beschikbaarheid uit de volgende tuinen een keuze gemaakt:

Corpusty Mill Garden

Nu eens geen klassieke tuin met rozen en vaste planten in duidelijk afgebakende borders, maar een serie tuinen, die allemaal met elkaar verbonden zijn en daarom weer duidelijk één geheel vormen. De beplanting is informeel en duidelijk aangepast aan de groeiomstandigheden ter plaatse. De aan de tuin grenzende rivier voedt verschillende waterlopen, vijvers en fonteinen. Opvallend zijn ook de verschillende ‘bouwwerken’ in de tuin in de vorm van muren, bogen en zelfs ruïnes. De formele tuin dichtbij het huis staat hiermee in schril contrast, maar het hedendaagse waterelement zorgt weer voor de verbinding tussen beide tuinen.

The Old Vicarage Garden

Middenin het echte ‘Rural England’ en verscholen achter een kerkje en hagen vinden we deze omvangrijke tuin, letterlijk in ‘the middle of nowhere’! De beide heren hebben hier een tuin aangelegd van ongekende schoonheid. Tientallen verschillende thema’s komen aan bod: vormsnoei, borders, een tropische tuin, potten, een tuin met louter bontbladige planten, een gedeelte dat aan rozen is gewijd, formele vijvers, pergola’s: u kunt het niet bedenken of het is hier te zien. De om de tuin gesitueerde en ingezaaide velden met onder meer klaproos en korenbloem zorgen nog eens voor extra effecten.

Helmingham Hall Gardens

Als er één tuin in aanmerking komt voor de titel ‘Oldfashioned English Garden’, dan is het deze wel! Alle ingrediënten voor een dergelijke tuin zijn hier aanwezig. Een statig huis, nog steeds door de eigenaren bewoond, omgeven door een gracht, een omvangrijke collectie oude rozen tegen de muren die voor beschutting in de moestuin zorgen, een knot garden met Pyrus nivalis (sneeuwpeer) en kruiden, een perfect onderhouden moestuin, waar nog volop uit wordt geoogst in combinatie met een dubbele border, die als as dwars door diezelfde moestuin loopt.

Wyken Hall Garden

De bekende tuinontwerpster Arabella Lennox-Boyd tekende hier voor het ontwerp van een reeks kleine tuinen, elk met een eigen atmosfeer. Deze tuinen hebben op zich een bescheiden omvang en lenen zich prima als inspiratie voor de thuissituatie! Rozen langs guirlandes van touwen, solitaire heesters en bomen, vaste planten en bijzondere bolgewassen, het is er allemaal in subtiele combinaties verweven.

The Priory Garden

Rondom het eeuwenoude huis, dat nog steeds wordt bewoond door het echtpaar Engleheart, bevinden zich romantische tuinen, die naadloos bij het huis lijken aan te sluiten. Er zijn hier onder meer een bog garden (moerastuin), een dubbele border, verschillende waterpartijen met bijbehorende beplanting en een rozentuin te zien.

Beth Chatto Gardens

Natuurlijk vormt deze tuin eveneens een hoogtepunt op de reis! Mrs. Chatto staat sinds jaar en dag als een absolute expert op het gebied van beplanting te boek. Eerst toverde zij een wildernis van bramen, distels en brandnetels om tot een aangename tuin, voorzien van een informele beplanting die voor een groot deel uit vaste planten bestaat. Daarna was het de beurt aan de parkeerplaats: hier verscheen de ‘Gravel Garden’, die in geheel tuinenminnend Engeland opzien baarde door de ongeëvenaarde groeikracht van veel planten, die een dergelijke groeiplaats zeer op prijs bleken te stellen! Altijd weer is deze tuin een bron van inspiratie. Op de aangrenzende kwekerij kunnen de nieuwste maar ook zeldzame vaste planten gevonden worden.

Elsing Hall

Gelukkig opnieuw opengegaan: deze tuin is in de rozentijd een sprookje! Talloze oude rozen groeien dan tegen de muren van de vele eeuwen oude Hall en in de omringende tuinen, die een natuurlijke sfeer uitstralen. De combinatie van het sfeervolle landschap en de historische uitstraling van de tuin maken Elsing Hall tijdens de bloei van de rozen onweerstaanbaar!

Lavenham

Dit authentieke stadje met zijn vele vakwerkhuizen zorgt voor een dankbare onderbreking. U heeft hier de tijd om nog gezellig wat te winkelen of in één van de eeuwenoude hotels en inns een echte Engelse ‘cream tea’ te gebruiken.

Hotel

Novotel in Ipswich.

Tuinprogramma

 • 1e dag: Hyde Hall.
 • 2e dag: Marks Hall, Audley End, Beth Chatto.
 • 3e dag: Elsing Hall, Corpusty Hall, East Ruston Old Vicarage.
 • 4e dag: Wyken Hall, dorpsbezoek Lavenham, Helmingham Hall.
 • 5e dag: The Priory.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
Stena Line:
22 juni (do t/m ma) € 545,-
Toeslag 1-persoonskamer € 60,-
Toeslag 1-persoonshut € 40,-
Toeslag Comfort Class hut* € 26,-
*Comfort Class hutten zijn hutten met
beneden bedden.
Eurotunnel:
13 juli (do t/m ma) € 535,-
Toeslag 1-persoonskamer € 115,-

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Overtocht per Stena Line Hoek van Holland – Harwich v.v. inclusief maaltijden of Eurotunnel.
 • Twee of vier nachten verblijf in het genoemde hotel op basis van halfpension.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op £ 95,-.
 • Lunches geschat op £ 10,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen Stena Line

 • 16:00: Amersfoort
 • 16:45: Utrecht Lunetten
 • 18:30: Hoek van Holland

Opstapplaatsen Eurotunnel

 • 08:00: Amersfoort
 • 08:45: Utrecht Lunetten
 • 10:00: Breda Prinsenbeek
 • 11:30: Gent
Unfortunately, no places are available on this tour at the moment