Tuinreis Rheinland & Ruhrgebied

5-daagse tuinreis Rheinland & Ruhrgebied per touringcar

Bezoek de mooiste tuinen en groene oases van Rheinland & het Ruhrgebied met Garden Tours

Wie verwacht dat, zulke onverwacht mooie tuinen tijdens een tuinreis Rheinland & het Ruhrgebied, dat vroeger alleen bekendheid genoot vanwege de zware industrie? Toch is het heel goed mogelijk om een uiterst geslaagde tuinreis te ondernemen in deze regio van Duitsland, waarin smaakvolle privétuinen op bijzondere wijze combineren met restanten van die zware industrie, nu in parken gevat.

En wat privétuinen betreft: Peter Janke, de eigenaar van Hortvs staat bijvoorbeeld model voor een nieuwe generatie, die ook internationaal inspiratie heeft opgedaan. Deze ervaring wordt door Janke op persoonlijke wijze toegepast in de eigen tuin. De prachtige kwekerij van Anja Maubach vormt hiermee een fraai contrast. Ooit werd deze kwekerij opgericht door haar beroemde voorvader, Georg Arends. Vele zaken op de kwekerij dateren nog steeds uit die lang vervlogen tijden en dat zorgt voor een bijzondere ervaring.

Ook niet te vergeten: prachtige besloten parken in Essen of Düsseldorf, waarin zorgvuldig gekozen beplanting de boventoon voert. Veel van de oude fabrieken zijn inmiddels verdwenen, om plaats te maken voor niet vervuilende industrie, kantoren en woningbouw. Toch zijn er ook sommige van deze grimmige fabriekscomplexen expres gespaard, om te worden gecombineerd met beplanting, zo voor bijzondere effecten zorgend, die je elders nergens dan tijdens een tuinreis Rheinland & het Ruhrgebied tegenkomt!

TuinenHotelTuinprogrammaPrijzenInbegrepenOpstapplaatsen

Tuinen

Tijdens de tuinreis Rheinland & het Ruhrgebied wordt er afhankelijk van datum en beschikbaarheid uit de volgende tuinen een keuze gemaakt:

De tuin van de familie Huet

Inspiratie voor het maken van deze tuin werd onder meer opgedaan tijdens een bezoek aan de tuin van Mien Ruys. Daarna werden er bomen, heesters en ramblers aangeschaft en tot op de dag van vandaag sieren deze nog steeds de tuin. Inmiddels volledig aangelegd met zorgvuldig op elkaar afgestemde kleuren, terug te vinden in de bloeiende vaste planten.

De tuin van de heren Lucenz und Bender

Al jaren staat deze tuin bekend als één van de beste liefhebberstuinen van Duitsland. Vanaf de herfst van 1984 is er door beide heren hard gewerkt op het terrein dat ca. 4000 m² beslaat. Gedurende deze jaren heeft deze tuin een hoog niveau bereikt, dat nauwelijks meer te overtreffen valt!

De tuinen rondom Schloß Dyck

De tuinen rondom Schloß Dyck benadrukken nog eens, dat u hier te maken heeft met een van de meest belangrijke landgoederen van het Rheinland. De historische tuin rondom de gebouwen laat zich het best met een Engelse landschapstuin vergelijken, elders ook meer moderne tuinen met vaste planten in hedendaagse kleurencombinaties. Door de vele activiteiten die hier ontwikkeld worden – zo is er bijvoorbeeld ook een doolhof, uitgevoerd in Miscanthus aanwezig – heeft dit landgoed zich tot een van de belangrijkste tuinen van Duitsland ontwikkeld.

Ommertalhof

Deze tuin bevindt zich middenin het Bergischen Land. Tuinliefhebbers Nicole en Frank Schroeder hebben hier hun dromen gerealiseerd! Die beslaan inmiddels ruim 10.000 m2. Als decor dient het boerenland en de historische boerderij die het duo heeft betrokken. Veel aandacht gaat er in de tuinen uit naar moderne vaste planten combinaties, die in alle denkbare kleuren zijn toegepast.

Gartenlust Halver

Het Duitse tuinblad „Mein Schöner Garten“ berichtte enthousiast over deze tuin. Geloof het of niet: ooit was dit een fabriek, waar muizenvallen werden gemaakt…… Nu hebben rozen, heesters en vaste planten hier de vrije hand en zorgen met hun soms nauwelijks controleerbare groei voor een fraai effect! Hier wil men niet meer weg en dat hoeft ook niet: er worden ook planten te koop aangeboden en er is zelfs een café aanwezig.

Kokerei Zollverein Essen

Zeer bijzonder is wel een uitstapje naar een inmiddels verlaten fabriek, waar steenkool werd ingekookt tot cokes. Eindeloze rijen ovens lijken wel deel uit te maken van een monument, dat de bezoeker nog eens aan de vervlogen tijden van dit voormalige industriegebied herinnert.

Landschaftpark Duisburg Nord

Met het sluiten van de laatste hoogovens in 1985 stopte de productie van Thyssen- Hochofenwerks in Duisburg-Meiderich. Wie tegenwoordig de klim naar het 70 meter hoge platform onderneemt, is bij aankomst met stomheid geslagen. Hier heeft zich deels aangemoedigd, deels spontaan een beplanting ontwikkeld die je hier nooit zou verwachten!

Gärtnerei Maubach

Voor een bezoeker aan deze kwekerij lijkt het wel, of deze een reis naar het verleden maakt. De aanwezige gebouwen dateren nog uit lang vervlogen tijden, de indeling van het terrein heeft niets met een moderne kwekerij te maken. Deze kwekerij van vaste planten werd al in 1880 door de bekende kweker Georg Arends opgericht en is nog steeds in bedrijf!

Hortvs von Peter Janke

Nadat de eigenaar van deze tuin bij de grindtuin van Beth Chatto was wezen kijken stond het voor hem vast: zo’n tuin moest er ook komen in Duitsland! Op zijn terrein bevinden zich verschillende tuinen, van een informele bostuin tot een met buxus ingevulde formele tuin waarin kruiden en vaste planten weelderig groeien.

Garten Imig & Gerold

Hier is het geen echtpaar, maar moeder en dochter die de scepter zwaaien! Zij hebben samen een uiterst aantrekkelijke tuin weten te creëren, met zowel aandacht voor lijnenspel als detail. De dames weten met hun onverwachte plantenkeuze als een laantje met Amaranthus caudatus hoogstammen (!) ook de grootste tuintwijfelaars voor zich te winnen.

Hotel

Sportschloß Hotel in Velen.

Tuinprogramma

 • 1e dag: Schloss Dyck, Kwekerij Anja Maubach.
 • 2e dag: Garten Görnert, Kokerei Zollverein, Garten Frau Adelt.
 • 3e dag: Garten Picker, Garten Borggreve & Sommer, Garten Rave.
 • 4e dag: Horvs Peter Janke, Garten Ulbrich, Duisburg Landschaftspark Duisburg.
 • 5e dag: Garten Bongers, Schloss Moyland, Garten Imig – Gerold.

Wijzigingen voorbehouden

Vertrekdata en prijzen per persoon

In 2-persoonskamer
5 juni (ma t/m vr) € 645,-
7 augustus (ma t/m vr) € 645,-
Toeslag 1-persoonskamer € 90,-

Inbegrepen

 • Het vervoer per luxe touringcar met toilet en airconditioning, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleiding door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Vier nachten verblijf in het genoemde hotel op basis van halfpension.
 • Een programmaboekje met tuinbeschrijvingen bij vertrek.

Niet inbegrepen

 • Entrees voor de tuinen, sommige bezoeken inclusief thee/koffie, geschat op € 80,-.
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en uitgaven van persoonlijke aard.

Opstapplaatsen

 • 08:00: Amersfoort
 • 08:45: Utrecht Lunetten
 • 10:00: Arnhem
Unfortunately, no places are available on this tour at the moment