Drielanden tuinreis

Deze reis is geïnspireerd door tuinen initiatieven op de grenzen van Luxemburg, Duitsland en Frankrijk. Al in 1998 is het initiatief ontstaan om in het voormalige industriegebied Moezel en Saar aansprekende tuinen op zowel bestaande als nieuwe locaties te ontwikkelen. Niet alleen zijn de locaties natuurlijk allemaal verschillend, ook de in de verschillende landen gehanteerde stijl is onvergelijkbaar. Gaan onze Duitse buren tegenwoordig ook nog wel voor fraaie vaste planten combinaties, de Franse tonen in hun tuinen aan, zoals altijd tot verrassende en gedurfde nieuwe initiatieven in staat te zijn. In Luxemburg daarentegen vindt u uiteenlopende liefhebberstuinen in privébezit, maar ook klassieke baroktuinen. Dankzij deze letterlijk grensoverschrijdende initiatieven is het daarom mogelijk om tijdens deze reis op een relaxte wijze uiterst verschillende tuinen in verschillende landen te bezoeken!

Waarom de drielanden tuinreis?

 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds
ReisprogrammaTuinenHotelInbegrepenOpstapplaatsenVeel gestelde vragenFoto's

Reisprogramma

Programma onder voorbehoud van eventuele wijzigingen

 • 1e dag: Privétuin Rita Streitz, Privétuin Gilbert Folschette
 • 2e dag: Fayencegarten Saargemünd, Garten der Begegnung, Privétuin Frau Weyand
 • 3e dag: Schlossgarten Dagstuhl, Rosengarten Zweibrücken, Seegarten Losheim
 • 4e dag: Garten der Sinne, , Tuin van  Dorothea Neu, Staudengarten Weißkirchen
 • 5e dag: Privétuin Jeanine Sponville, Dina Deferme

Tuinen

Privétuin Rita Streitz

Nog zo’n tuin waarin de eigenaren moeten leven met grote hoogteverschillen. In deze tuin wordt getuinierd vanaf verschillende terrassen, die telkens in hoogte verschillen. Dat is volgens de eigenaren de beste manier om de verschillende niveaus in de tuin te overbruggen! Elk terras kent zijn eigen sfeer of kleurencombinatie, effecten die voornamelijk met behulp van vaste planten worden bereikt.  

Privétuin Gilbert Folschette

Dit is geen grote tuin, maar dat heeft de eigenaar niet tegengehouden bij het planten van 150 verschillende soorten rozen. In de bomen groeien ramblers en klimrozen worden tegen muren en over pergola’s geleid. Al die rozen worden ook nog eens smaakvol gecombineerd met vaste planten en heesters. Ook hosta’s vind je hier: een collectie van ruim 100 cultivars. En dat alles in deze informele tuin, waar de eigenaar terecht trots op is! 

Fayencegarten Saargemünd

Een oude verlaten aardewerkfabriek vormt het spannende decor voor deze bloementuin. Dat is op een uiterst creatieve manier gebeurd!  Zo is er hier een moestuin aangelegd en een pergola bedekt met Wisteria en bevindt zich elders binnen de muren van de gebouwen een pioenentuin. Er is op een originele manier gebruik gemaakt van ruimte en gespeeld met licht en schaduw. Het resultaat is verrassend!   

Garten der Begegnung

Opnieuw een project van “Gärten ohne Grenzen”. Op een braakliggend terrein zijn verschillende thematuinen aangelegd. Er is een tuin geheel gewijd aan bloeiende zomerbloemen en daar is geen woord Duits bij. Een kleurenpalet zonder weerga, het resultaat is op zijn minst uitbundig te noemen! De maneschijn is hier een ander thema: planten in witte en zilveren tinten vullen een andere tuin. Ook zijn er tuinonderdelen gewijd aan het begroeien van muren met een grote verscheidenheid aan klimplanten.  

Privétuin Frau Weyand

Twaalfhonderd vierkante meters zijn door het echtpaar Weyand vol geplant met vaste planten, heesters en bomen. De stijl is losjes en informeel, de hoeveelheid planten overdonderend. In het tuinseizoen zijn ze soms alleen om te slapen binnen de muren van hun huis, voor het overige is de tuin hun lust en hun leven! Een beter voorbeeld van een echte Privatgarten is er nauwelijks te vinden! 

Schlossgarten Dagstuhl

De barokke tuin van dit kasteel is geïnspireerd door schilderijen, ooit vervaardigd door eigenaresse Oktavie de Lasalle. Zij vertrouwde verschillende motieven uit de tuinkunst aan het doek toe. Met rozen en clematissen begroeide obelisken zijn slechts een enkel voorbeeld van de vele blikvangers die in deze tuin te vinden zijn. 

Rosengarten Zweibrücken

In dit Rosarium bloeien 45000 rozenstruiken en dat in 1500 verschillende soorten en cultivars. Al die schoonheden worden in veel gevallen ook nog eens gecombineerd met vaste planten of andere heesters. Deze beplanting staat niet alleen in perken, maar er is ook een romantisch infomeel gedeelte ingeruimd en er is zelfs nog een wilde tuin te vinden die aan rozen gewijd is.

Seegarten Losheim

Dit is een park van ruim 50.000 m2 dat gedeeltelijk als tuin is ingericht. Ontelbare bomen, heesters en vaste planten zijn hier ingeplant en zorgen in de zomer voor een ware bloemenpracht. Deze tuinen zorgen voor een fraai contrast met de natuurtuin, die zich hier eveneens bevindt.  

Garten der Sinne

Deze tuin bevindt zich hoog boven het plaatsje Merzig op de Kreuzberg en geeft de bezoeker mooie vergezichten, onder meer over Merzig maar ook over het fraaie overige landschap. Het is een tuin die in het kader van ‘Gärten ohne Grenzen’ werd gerealiseerd, een project van Helga Kreiselmeyer, die daarvoor tuinen in drie landen realiseerde. Hier bevinden zich onder meer een rozentuin, een jaargetijdentuin, een meditatietuin, een amfitheater, een kleurentuin en een kindertuin. Ook een ‘gravel garden’ ontbreekt niet, naar het voorbeeld van de bekende tuin van Beth Chatto. 

Staudengarten Weißkirchen

Deze vaste plantentuin is aangelegd bij een typisch Duits Kurort. Ruim 10.000 vaste planten werden hier in 350 soorten aangeplant en al wandelend maak je kennis met deze uitgebreide informele beplanting, die zich ook deels rondom een vijver bevindt. Niet alleen vaste planten zijn hier aangeplant, ook heesters en bomen bevinden zich onder de zorgvuldig uitgekozen beplanting!  

Privétuin Jeanine Sponville

Dat kom je niet vaak tegen: een tuin die twee en een halve meter hoger ligt dan het huis…… Met een trap kom je er. Nadat de eigenaresse veel over tuinieren had gelezen en experts had geraadpleegd, waagde ze de stap: de aanleg van haar huidige achtertuin. Het is bijzonder om te zien, wat er onder dergelijke omstandigheden – forse hoogteverschillen en rotsen als ondergrond –  nog allemaal mogelijk is!

Dinah Deferme

In België bezoeken we de tuin van groenexpert Dinah Deferme. Rond haar huis heeft ze een romantische tuin gerealiseerd. Alles is eigen werk, ook het ontwerp. Er zijn allerlei borders op kleur te zien, in veel gevallen ook nog eens gecombineerd met rozen. Hier en daar zorgen leibomen voor een fraaie omlijsting, ook de paardenwei is in de tuin geïntegreerd. Hier is duidelijk te zien dat we hier met een absolute expert te maken hebben, die ook nog eens met plezier bezoekers ontvangt. 

De tuin van Frau Dorothea Neu

Een tuin in een nieuwbouwwijk, dat verwacht niemand die wat leest over Frau Neu. Met immers een agrarische achterhond en ook nog eens haar activiteiten als tuinontwerpster verwacht je ergens een grote tuin bij een Bauernhof, maar niets van dat alles. En je staat ervan versteld, wat er op deze relatief bescheiden omvang nog allemaal mogelijk is! Veel groente en fruit – de familie eet dikwijls uit eigen tuin – maar er staan ook talloze rozen, vaste planten en éénjarigen in de tuin. Die mengeling van zowel nutsplanten en sierbeplanting levert op grote schaal fraaie resultaten op, maar ook op een beperkte oppervlakte kan dit een waar feest opleveren!

Inbegrepen

Inbegrepen:

 • Vervoer per luxe touringcar, bemand door een ervaren chauffeur.
 • Begeleid door op tuingebied deskundige reisleiding.
 • Vier nachten verblijf in het 4**** Hochwälder Wohlfühlhotel in Losheim am See op basis van halfpension.
 • Programmaboekje met tuinbeschrijvingen.

Niet inbegrepen:

 • Entrees geschat op € 75,-
 • Lunches geschat op € 15,- per dag.
 • Kosten van verzekeringen en persoonlijke uitgaven.

Opstapplaatsen

08:00 uur Amersfoort
08:45 uur Utrecht Lunetten
10:00 uur Arnhem

Bekijk meer informatie over de opstapplaatsen

Veel gestelde vragen

Garden Tours bestaat inmiddels al weer heel wat jaren. In al die jaren hebben we veel klanten mogen verwelkomen en naar allerlei uiteenlopende bestemmingen mogen brengen. Veel reizigers keren elk jaar weer terug en zijn trouwe klanten geworden. Toch hoeven allerlei zaken, die voor ons duidelijk zijn, dat niet voor onze klanten te zijn. We maken daarom van deze mogelijkheid gebruik om een aantal zaken toe te lichten.

Wanneer gaat een reis door?

Onze reizen worden op een minimum aantal deelnemers gecalculeerd. Zien wij dat het aantal behaald is of vinden wij dat een reis goede kans van slagen heeft? Dan sturen wij u een e-mail met dit goede nieuws en verzoeken wij u om het restantbedrag, vermeld op de factuur, aan ons te voldoen. Mochten wij besluiten dat een reis niet door kan gaan vanwege te weinig aanmeldingen, dan zullen wij u proberen tijdig te informeren en dan zal de aanbetaling aan u worden terugbetaald.

Waarom kan de overtocht voor de reis afwijken dan gepubliceerd in de brochure?

Dit kan wel eens verwarring veroorzaken. Het afgelopen jaar kon het voorkomen, dat u geboekt had op een reis waarbij de overtocht naar Engeland via de Eurotunnel werd aangeboden, maar later via een veerboot werd uitgevoerd. Het bleek soms, dat het niet mogelijk was om gebruik te maken van de Eurotunnel. De reden? Bij het publiceren van ons reisprogramma is het nog niet mogelijk om overtochten te reserveren voor de maanden na april. Als het reserveringssysteem dan geopend wordt doen wij ons uiterste best om de gewenste overtochten vast te leggen, maar soms is dit vanwege de grote internationale vraag niet mogelijk. Daar kunnen we niets aan doen. We staan maanden op de wachtlijst, maar uiteindelijk blijkt dat het niet goed gaat komen. Wij kiezen dan tijdig om een andere overtocht vast te leggen, zodat u in ieder geval verzekerd bent van een overtocht naar het Verenigd Koninkrijk.

Wat is het verschil tussen een ‘double’ en een ‘twin’ room?

In een double room bevindt zich één groot 2-persoonsbed. Een twin room heeft twee bedden (meestal twee 1-persoonsbedden). Er zijn over het algemeen minder twinrooms beschikbaar in hotels in Groot-Brittannië en Frankrijk en daarom kan het voorkomen dat echtparen die een twinroom wensen toch aangewezen zijn op het gebruik van een groot 2-persoonsbed.

Wat is een comfort class hut?

Comfort Class hutten zijn hutten met twee aparte benedenbedden in plaats van een stapelbed.

Welke tuinen worden tijdens de reis bezocht?

Op de website maken we een opsomming van tuinen, die tijdens uw reis bezocht gaan worden. De website gaat eind oktober online, de tuinbezoeken vinden dikwijls op zijn vroegst meerdere maanden later plaats. In die tussentijd kan er nog van alles gebeuren en dat geldt zeker voor de privétuinen. Daarom is het soms nodig, om een enkel tuinbezoek aan te passen.

Kan ik ook als alleenreizende op tuinreis?

Iedereen is welkom op de tuinreizen van Garden Tours. Tijdens het boekingsproces heeft u de mogelijkheid om aan te geven dat u een kamer voor alleengebruik wilt. Er zijn altijd een aantal kamers voor alleengebruik beschikbaar, maar op sommige reizen kunnen deze beperkt beschikbaar zijn vanwege de restricties van hotels. De toeslagen die wij doorberekenen worden door de hotels vastgesteld en Garden Tours verdient hier niets aan. Waar mogelijk probeert Garden Tours voor diegenen die alleen reizen een 2-persoonskamer voor alleen gebruik te reserveren. Wilt u een kamer delen? Dat is uiteraard mogelijk, maar dan dient u zelf een kamergenoot aan te dragen.

Kan ik met een rolstoel of rollator reizen?

Het maken van een tuinreis vraagt om een zekere mobiliteit. Tuinen kunnen heel verschillend zijn. Van zeer grote tuinen waarbij veel gewandeld moet worden, tot kleine tuinen met trappen en ongelijke ondergronden. De tuinen die wij bezoeken zijn niet altijd rollator- of rolstoelvriendelijk. Dient u frequent gebruik te moeten maken van een rolstoel, dan achten wij de aanwezigheid van een persoonlijk begeleider noodzakelijk.

De icoontjes bij de reizen geven onder andere de intensiviteit van een reis aan. Wij raden u aan bij het maken van uw beslissing hiermee rekening te houden. Mocht u met betrekking tot de zwaarte van een reis vragen hebben, dan kunt u altijd een van onze enthousiaste medewerkers vragen om advies.

Wat is de SGR

De SGR staat voor Stichting Garantiefonds Reisgelden. Garden Tours is aangesloten onder nr. 2284, dus dat betekent dat de door u betaalde reissom altijd gegarandeerd is en wordt terugbetaald, in het onwaarschijnlijke geval dat wij niet aan onze verplichtingen kunnen voldoen.

Wat is het Calamiteitenfonds?

Het zal u maar gebeuren: u bent zorgeloos op vakantie gegaan en tijdens uw reis doet zich op uw bestemming een natuurramp voor. Of er breken ernstige onlusten uit. Het kan zijn dat daardoor uw reisprogramma moet worden aangepast. Of dat u naar een ander hotel moet worden gebracht. Soms moet een reis zelfs worden afgebroken en moet u eerder terug naar huis. Dat kost natuurlijk geld. Maar wie betaalt dat? Het Calamiteitenfonds betaalt de extra kosten die ontstaan doordat de reis moet worden aangepast. Als de reis moet worden afgebroken dan geeft het fonds een vergoeding voor de niet genoten reisdagen.

Wanneer krijg ik mijn ticket voor een vliegreis?

Op de luchthaven staat de reisleider of een medewerker van Garden Tours op de afgesproken tijd en plaats klaar voor de vlucht. Tegenwoordig worden geen papieren tickets meer uitgegeven door luchtvaartmaatschappijen en is het niet mogelijk om u vooraf in te checken voor een vlucht. Het inchecken is op basis van uw geldig paspoort of ID-kaart. Daarom staat er altijd iemand vanuit Garden Tours voor u klaar om u te helpen bij de incheck en zodoende te zorgen dat u met een gerust gevoel aan de reis kunt beginnen. Aan de balie of bij de incheckzuil krijgt u dan uw boardingpass waarmee u zich op de aangegeven tijd dient te melden bij de gate.

Wat wordt bedoeld met reizen in kleine groepen?

Onze reizen gaan gemiddeld met ongeveer 25 mensen op pad. Dit kan betekenen dat u met 20 mensen in het vliegtuig zit, of dat u met circa 30 mensen met de bus op weg gaat. Wij streven ernaar om niet met (te) volle bussen te reizen, om u optimaal te laten genieten van zowel de reis als de tuinen.

Wanneer krijg ik de reispapieren?

Een precieze dagindeling ontvangt u minstens 8 dagen voor vertrek samen met een deelnemerslijst. We streven ernaar, deze informatie eerder naar u toe te sturen.

Waarom werkt Garden Tours met aanbetalingen?

Garden Tours gaat met de tijd mee en daarom zijn wegens veranderingen in de markt de annuleringsvoorwaarden aangepast. Hierdoor is het noodzakelijk om ook met aanbetalingen te gaan werken

Kan ik ook pinnen tijdens de reis?

Onze reizen zijn vaak relatief kort van duur, waarbij wij u toch zoveel mogelijk mooie tuinen en culturele hoogtepunten willen laten zien.

Het is daarom zeer lastig om een pinstop in te lasten tijdens de reis.

Wij zijn ons terdege bewust dat het voor u lastig kan zijn om vooraf vreemde valuta aan te schaffen aangezien banken veelal met deze service zijn gestopt. Helaas mag Garden Tours als rechtspersoon niet betrokken worden in aan- en verkoop van vreemde valuta, dit wordt door de overheid niet toegestaan.

Wij zijn dan ook zeer blij met de service die de GWK/Travelex aanbieden om vooraf vreemde valuta te bestellen en op een gewenst moment bij een GWK kantoor bij u in de buurt op te halen.

Wissel hier uw Ponden of andere vreemde valuta

Tot wanneer kan ik mijn opstapplaats wijzigen?

U kunt uw opstapplaats wijzigen tot uiterlijk 2 weken voor vertrek van uw reis.

Hoe gaat Garden Tours met de entreeprijzen om?

Op het moment van publiceren van ons reisprogramma zijn een groot deel van de tuineigenaren (nog) niet bereikbaar. Het is daarom lastig om de juiste tarieven op te nemen in de reissom.

Een andere reden om de entreeprijzen niet inclusief te nemen is het feit dat de koers van vreemde valuta flink kan fluctueren. Hiervoor zouden wij dan de reissom extra moeten verhogen of u eventueel nabelasten. Het is dan ook in uw voordeel dat wij geen entreeprijzen in de reissom opnemen.

Wij geven daarom in de brochure en op onze website entreeprijzen ter indicatie op basis van het voorgaande jaar. Het kan voorkomen tijdens uw reis dat de tarieven die u ter plaatse ziet afwijken van het bedrag wat is opgenomen in de totale entreetarieven die door de reisleider zijn opgehaald. Dit heeft vaak te maken met rondleidingen die inclusief zijn, speciale groepstarieven en/of koffie en thee dat soms is inbegrepen.

Hoe laat moet ik bij mijn opstapplaats aanwezig zijn?

Op de reispapieren die u van ons ontvangt staat vermeld hoe laat we vertrekken vanaf de opstapplaatsen. We verzoeken u vriendelijk om een kwartier voor dit tijdstip aanwezig te zijn.

Hoe laat komen we na de terugreis aan in Nederland?

De verwachte aankomsttijd op de laatste reisdag is onder voorbehoud:
17:15 uur Lokeren
18:45 uur Breda
20:00 uur Utrecht
20:45 uur Amersfoort

Dit zijn indicaties en de aankomsttijden zijn sterk afhankelijk van de overtocht en de drukte op de weg.

Mag er gerookt worden in de touringcar of in het hotel?

Het is wettelijk verboden om te roken in de touringcar. Veel hotels hebben een steeds strenger beleid ten opzichte van roken en daarom zijn vrijwel alle kamers niet-roken kamers. Op sommige bestemmingen kan het zelfs verboden zijn om in de tuinen te roken, bijvoorbeeld in Costa Rica.

Waarom is er extra reisleiding aanwezig op verre reizen?

We krijgen hier tijdens na afloop van een meer exotische reis wel eens vragen over: wat doet die extra reisleiding op een verre reis eigenlijk, als er ook al een plaatselijke gids actief is? Vanaf Madeira en verder maken we gebruik van plaatselijke gidsen, die altijd meer weten van hun bestemming dan onze reisleiding. Het gaat dan niet over beplanting, maar over allerlei bijzonderheden over het land zelf en die willen we u niet onthouden. Die gidsen gaan echter ’s avonds vaak weer naar huis en laten dan de groep achter. Wij vinden, dat er altijd reisleiding bij een groep aanwezig moet zijn. Gebeurt er immers bij afwezigheid van een plaatselijke gids iets, dan staat de gast er alleen voor. Dat willen we niet, vandaar!

Waarom moet ik de verplichte deelnemersbijdrage SGR betalen?

Meer dan 20 jaar heeft de reiziger gebruik kunnen maken van gratis garantie op zijn vakantie. Het garantiefonds SGR had in de vele jaren daarvoor namelijk voldoende vermogen opgebouwd om de risico’s voor de consument te dekken bij een faillissement van een aangesloten reisonderneming. Maar corona gooit ook hier roet in het eten, waardoor de reiziger een klein steentje moet gaan bijdragen om ‘garantie op je geboekte vakantie’ mogelijk te houden. Voor een uitgebreidere uitleg, kunt u het filmpje bekijken:

Waarom Garden Tours?

 • Dé tuinreisspecialist
 • Exclusieve privétuinen
 • Deskundige reisleiding
 • Gemiddelde groepsgrootte van 25 personen
 • Luxe vervoer en hotels
 • SGR en het Calamiteitenfonds

Bel onze tuinreisspecialisten


Tuinreizigers bekijken ook

Tuinreis naar de Achterhoek
Beschikbaar
€ 460,-
4 dagen
Juni, September
Nederland
Tuinreis naar Berkshire & Oxfordshire
Beschikbaar
€ 475,-
4 dagen
Juni, Augustus
Engeland
Kent & Sussex
Gegarandeerde vertrekdata
€ 485,-
4 dagen
Mei, Juni, Juli, Augustus, September
Engeland
Tuinreis naar Vlaanderen
Gegarandeerde vertrekdata
€ 495,-
4 dagen
Juni, Juli
België
Scroll naar top