Mooiste tuinen van Duitsland

De mooiste tuinen van Duitsland

Wie aan Duitsland denkt, denkt wellicht eerder aan Bratwurst en bier dan aan de mooiste tuinen. De Duitsers mogen dan niet zo bekend staan als tuinliefhebbers, maar tuinen zijn er wel degelijk. Wist u dat hier ook vele mooie tuinen en parken te vinden zijn? Dat kunnen openbare tuinen zijn, die eerst als Landes- of Bundesgartenschau werden aangelegd en later als park in stand werden gehouden. Het kunnen ook landgoederen met tuinen zijn. Voorbeelden hiervan zijn de Gärtenträume in Oost-Duitsland rond Dessau en Wörlitz. Zelfs in het Ruhrgebied, waar de restanten van de industrie nog te zien zijn, kunnen we prachtige tuinen vinden. Wie had twintig jaar geleden gedacht dat Duitsland langzaam zou veranderen in een groene oase? Wij hebben de 10 mooiste tuinen van Duitsland voor u op een rijtje gezet.

Wat zijn de mooiste tuinen van Duitsland?

Wij hebben geprobeerd een top tien van de mooiste tuinen van Duitsland te maken. Uiteraard is dit persoonlijk en staan deze tuinen in willekeurige volgorde.

  1. Hermannshof
  2. De tuin van de dames Imig en Gerold
  3. Lucenz & Bender
  4. Hortvs
  5. Weihenstephan
  6. Insel Mainau
  7. Palmengarten
  8. Sanssouci
  9. Westfalenpark
  10. Berggarten

1. Hermannshof

Hoe u het ook wendt of keert, deze tuin is de mooiste die Duitsland kent! Weliswaar gaat de geschiedenis van het park Hermannshof al zeker 2 eeuwen terug. Toch is het er één die je gerust van deze tijd kunt noemen. Deze tuin is onlosmakelijk verbonden met de industriële familie Freudenberg. Verschillende generaties hebben een aanzienlijke verzameling zeldzame bomen bij elkaar gebracht. In de loop der jaren zijn die uitgegroeid tot machtige exemplaren. Tijdens de bezettingsjaren werden huis en tuin steeds onderhouden. In 1980 besloten de familie en het bedrijf Freudenberg om hier een openbare tuin aan te leggen. Deze werd door middel van sponsoring gratis toegankelijk voor het publiek. De kwaliteit van deze tuin is ongekend, hier worden nieuwe stijlen uitgeprobeerd en technieken getoetst. Hermannshof is de enige openbare tuin in Duitsland die grotendeels particulier gefinancierd wordt, namelijk door de firma Freudenberg.

2. De tuin van de dames Imig en Gerold

De tuin van de dames Imig en Gerold is eveneens één van de mooiste van Duitsland. Moeder en dochter tuinieren hier. Deze Bauerngarten, een echte boerentuin dus, bestaat al meer dan 40 jaar. Ruim 3000 vierkante meter is beplant met ontelbare vaste planten, rozen, heesters en bomen. Ook wordt de schoonheid van de omliggende landerijen, waar mogelijk, bij de tuin betrokken. Een tuin is nooit af. Daarom ook hier weer altijd nieuwe aanplant van verworven planten, rariteiten of gloednieuwe cultivars. Ook aansprekende combinaties zijn hier overal te vinden. Deze moeten eerst wel de toets van kritiek van zowel als moeder als dochter doorstaan hebben!

3. Lucenz & Bender

Op een terrein met een oppervlakte van 4000 m2 hebben de twee heren een prachtige tuin weten te realiseren. Kleur is een belangrijk motief: vanaf het voorjaar is hier op dat gebied het nodige te zien! Eerst natuurlijk de bolgewassen, later de vaste planten in fraaie schakeringen van alle denkbare tinten. Inspiratie voor hun tuinen deden de heren op tijdens tuinbezoeken aan Engeland, Frankrijk, België en Nederland. Zoals altijd komen er bij het realiseren van een dergelijke tuin het nodige bloed, zweet en tranen om de hoek kijken. Het resultaat mag er echter zijn. De tuin is onder meer te zien geweest in verschillende tv programma’s, maar ook in diverse tuintijdschriften verschenen er publicaties.

4. Hortvs

De eigenaar van Hortvs was altijd al een enthousiast tuinierder en in het bezit van verschillende tuinen. Toen hij de gravel garden van Beth Chatto had gezien, wist hij het zeker. Zo’n mooie tuin moest er ook in Duitsland komen! Aldus geschiedde. Nu is het de parel van de verschillende tuinen op zijn terrein, variërend van een natuurlijke bostuin tot wat meer formele aanplant. Zijn tuin dient voor talloze liefhebbers uit de wijde omtrek nu als voorbeeld: zo moet er meer worden getuinierd.

5. Weihenstephan

Deze leer- en proeftuin van meer dan 5 hectare groot is opgericht in 1947. Hier worden verschillende planten en rozen getest op hun praktische waarde. In deze tuin zijn veel goede en gevarieerde borders te vinden, maar ook steppe-heideachtige beplanting, rotstuinen en waterpartijen. De manier van beplanting is bedoeld om bezoekers te laten nadenken over welke planten er goed bij elkaar passen. Zowel qua ligging en uitstraling en om ideeën te geven voor tuinontwerp. Zoals de seizoenen veranderen, zo verandert ook de tuin. Naast deze kijktuin vindt u hier ook een moestuin, binnentuin en een balkontuin.

6. Insel Mainau

Mainau is een eiland in de Bodenmeer. Het ligt op de grens van Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Groothertog Frederik I van Baden gebruikte het eiland als zomerverblijf. Hij liet het 45 hectare grote eiland omtoveren tot een bloemeneiland, inclusief een Arboretum. Rondlopen op dit eiland doet je steeds weer verbazen. Het varieert van prachtige uitzichten tot veelzijdige bloemenpracht. Van april tot oktober staan er duizenden planten in bloei. Dat begint met ontelbare bollen in het voorjaar tot de azalea’s en rhododendrons in het voorjaar, vaste planten en rozen in de zomer tot dahlia’s in het najaar. Verder vindt u hier rond 5000 verschillende soorten orchideeën en verschillende soorten citrusbomen. Ook een vlindertuin en een palmenkas  ontbreken niet op dit eiland.

7. Palmengarten

Deze mooie Duitse tuin is officieel geopend in 1871. Sinds de opening is dit de plek om bloemen en planten uit de hele wereld te kunnen ontdekken. Het park is sinds de opening verschillende malen gemoderniseerde en de collecties palmbomen, azalea’s en orchideeën zijn keer op keer uitgebreid. Het park heeft ook een botanische showtuin met meer dan 13.000 (sub)tropische soorten. Verder vind u in de Palmengarten vijvers, rotstuinen, bamboebos, een rozentuin en een vrij nieuwe steppentuin.

8. Sanssouci

Slot Sanssouci (van het Franse sans soucis; “Zonder zorgen”) ligt in het gelijknamige park en is een bekend paleis in Potsdam. Koning Frederik de Grote liet in de jaren 1745-1747 een zomerpaleis bouwen, om van zijn vrouw te kunnen ontsnappen. Hun huwelijk was slecht en hier kon hij zich “zonder zorgen” ontspannen. Sinds 1990 staat Sanssouci als Werelderfgoed onder de bescherming van UNESCO. De organisatie zegt hierover het volgende: “Paleizen en parken van Sanssouci, vaak als „ het Versailles van Pruisen“ bestempeld, zijn een synthese van de diverse kunstrichtingen van de 18e eeuw in de steden en hofhoudingen van Europa. Het geheel is een treffend voorbeeld van architectonische creaties en landschapsvormgeving met als achtergrond het monarchale staatsidee.” In de parken en tuinen kunt u genieten van al het moois, rust en ruimte. Verder vindt u er botanische en  mediterrane tuinen, vele fonteinen, kleurrijke bloembedden en beelden.

9. Westfalenpark

Het Westfalenpark is een openbaar park in Dortmund. Het is niet alleen het grootste openbare park in Duitsland, maar behoort zelfs tot de grootste parken van Europa! In dit park kunt u niet alleen ontspannen, flaneren, picknicken en kunnen de kinderen kunnen heerlijk spelen. De grasvelden worden namelijk afgewisseld met ontelbare tuinen in verschillende thema’s, vijvers, heidevelden, een rozentuin en de nieuwe, altijd bloeiende, Florian’s tuin.

10. Berggarten

De Berggarten (onderdeel van Herrenhäuser-Gärten) in Hannover is in 1704 begonnen als een moerbeiplantage. Keurvorstin Sophie was, net als haar dochter Charlotte, zeer geïnteresseerd in “vreemde” planten, dat gedurende de jaren erna de collectie steeds verder werd uitgebreid en steeds meer werd gebruikt voor de verzorging en de teelt van zeldzame planten. De moerbeiplantage veranderde steeds meer in een parklandschap. Na de Tweede Wereldoorlog werd de showtuin in ere hersteld en werd het regenwoudhuis gebouwd. In deze tuinen zijn seizoensplanten te vinden als Hibiscus, Dahlia’s, Canna en Orchideeën.

De mooiste tuinen in Duitsland bezoeken?

Gaat u mee op tuinreis naar Duitsland? De mooiste tuinen in Duitsland bezoeken wij namelijk graag samen met u! Hebben wij uw interesse gewekt met deze lijst, maar wilt u ook andere plekken ontdekken? Kijk dan eens in het aanbod van onze tuinreizen. Hier vindt u reizen in heel Europa, waarbij we de mooiste tuinen bezoeken. Vergeet u niet te abonneren op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van het laatste tuinnieuws. Wij hopen u snel te ontmoeten tijdens één van onze reizen!

Scroll naar top