U bent hier: Home » Blog » Een kerstgroet van Chauffeur Rex

Chauffeur en reisleiding

Door Rex Brak

Het is erg prettig dat er tijdens de tuinreizen van Garden Tours, naast een ervaren chauffeur, een reisleider met tuinkennis meegaat. Omdat Garden Tours alle tuinreizen zelf samenstelt en altijd op zoek is naar nieuwe tuinen, komt het soms voor dat we tuinen bezoeken die wij of andere reisorganisaties nooit eerder bezocht hebben. Het is dan erg belangrijk dat ik mij als chauffeur kan focussen op de route, terwijl de reisleider onze gasten alvast iets kan vertellen over die tuin, de eigenaren en de geschiedenis ervan. Dan kan ik me concentreren op het besturen van de bus, terwijl de reisleider zich kan ontfermen over de gasten en ze bijvoorbeeld ook onderweg van een glaasje bier of wijn kan voorzien na het laatste tuinbezoek van de dag.

De samenwerking tussen een chauffeur en reisleider

Ook voor de praktische zaken is het prettig dat er een reisleider mee gaat op tuinreis, denk aan de Engelse rotondes en onoverzichtelijke inritten: vanaf de chauffeursstoel is de dode hoek rechts erg groot en al het verkeer komt van de andere kant in Engeland. De extra ogen van de reisleider zijn in zulke gevallen meer dan welkom. Als we bij een tuin aankomen, kan ik veilig en snel de gids en de mensen afzetten en daarna een geschikte parkeerplaats zoeken. De reisleider kan de groep ondertussen introduceren aan de tuineigenaren en de financiële zaken afhandelen.

Review chauffeur

We moeten er niet aan denken dat er tijdens de reis iemand naar het ziekenhuis moet. Het komt zelden voor, maar gelukkig is er dan de reisleider die mee kan om zich over hem of haar te ontfermen, zodat ik met de groep onze reis kan voortzetten. Bij een tuinreis is uitslapen er niet bij. Als chauffeur moet je nog eens extra vroeg opstaan om de bus klaar te maken voor de ritten van de dag. De reisleider is ’s avonds en ‘s nachts in het hotel het aanspreekpunt voor de gasten over probleempjes met de kamers, zodat ik vroeg naar bed en de volgende dag weer fris op weg kan!

Review chauffeur

Gastheer en tuinkabouters

Natuurlijk ben ik als chauffeur ook gastheer en serveer ik verse koffie, thee en gekoelde dranken als mensen langzaamaan weer terug de bus in komen na een tuinbezoek. Maar dan moet de bus wel stilstaan! De reisleider zal deze rol op zich nemen als we weer op weg gaan naar het hotel of de volgende tuin en nog iets vertellen over de tuin die we bezocht hebben. Zo kan ik me focussen op een voorspoedige en comfortabele busreis.

Natuurlijk vertel ik zelf ook wel eens iets over een tuin. Zo rijden we na het bezoek aan de Jacobstuin tijdens de Dutch Wave reis langs een tuin vol tuinkabouters. Ik stop daar altijd even en vertel er iets over. Dan heb ik altijd de lachers op mijn hand. Vervolgens vertel ik dat iedereen op zijn of haar eigen manier van een tuin moet genieten, want het gaat immers om het plezier in tuinieren.

We kunnen net voor de feestdagen stilstaan bij het feit dat veel mensen dit jaar een leuke tuinreis gemaakt hebben met Garden Tours. Een goede chauffeur en reisleider spelen hier een belangrijke rol in.

Ik kijk alweer uit naar volgend jaar, als we weer met veel tuinplezier op pad gaan en veilig huiswaarts keren.

Fijne feestdagen en een gelukkig 2018!

Rex Brak

Review chauffeur

Nog even genieten van de zon in de mooiste tuinen?Bekijk hier onze nazomerreizen
%d bloggers liken dit: